Роздуми над Євангелієм від Матвія »велика християнська бібліотека

Євангеліє від Матвія 23: 13-33

13 Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що перед людьми зачиняєте Царство Небесне; бо самі не входите і бажаючих увійти не пускаєте.

14 Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що поїдаєте доми вдовиць і молитесь довго за те приймете тяжче осудження.

15 Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що обходите море та землю, щоб придбати нововірця одного; і коли це стається, то робите його сином геєни, вдвоє гіршим від вас.

16 Горе вам, проводирі ви сліпі, що говорите: «Коли хто поклянеться храмом, то нічого; а хто поклянеться золотом храму, то той винуватий ».

17 Нерозумні й сліпі що більше: золото, чи той храм, що освячує золото?

18 І: «Коли хто поклянеться жертівником, то нічого; якщо ж хто поклянеться жертвою, що на нім, то він винуватий ».

19 Нерозумні й сліпі що більше: дар, чи жертовник, що освячує жертву?

20 Отож, хто клянеться жертівником, клянеться ним та всім, що на ньому;

21 І хто храмом клянеться ним і тим, що живе в ньому;

22 І хто небом клянеться Божим престолом і Тим, Хто сидить на ньому.

23 Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що даєте десятину з м'яти, анісу і кмину, і залишили найважливіше в законі: суд, милосердя та віру; це треба робити, і того не залишати.

24 Вожді сліпі, що відціджуєте комара, а верблюда ковтаєте!

25 Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що чистите зовнішність кухля та миски, а всередині повні вони здирства й кривди.

26 Фарисей сліпий! очисти перше середину кухля, щоб чистий він був і назовні!.

27 Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що подібні до гробів побілених, які гарними зверху здаються, а всередині повні трупних кісток та всякої нечистости!

28 Так і ви, назовні здаєтеся людям за праведних, а всередині повні лицемірства та беззаконня.

29 Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що будуєте гробниці пророкам і праведникам прикрашаєте пам'ятники,

30 І говорите: «якби ми жили за днів наших батьків, то ми не були б спільниками їхніми в крові пророків»;

31 Таким чином ви самі проти себе свідчите, що ви сини тих, які вбивали пророків

32 Доповнюйте і ви міру провини ваших.

33 О змії, о роде гадючий як ви втечете від засуду до геєнни?

У цих віршах наш Господь висуває вісім звинувачень проти іудейських вчителів. Посеред храму, оточений його слухає натовпом, Христос нещадно засуджує помилки книжників і фарисеїв. Вісім разів Він повторює: «Горе вам». Сім разів Він називає їх лицемірами. Двічі Він говорить про них як про сліпих вождів, двічі - як про божевільних і сліпих і один раз називає їх зміями і породженнями єхидни. Зверніть увагу на ці слова: вони покликані дати нам важливий урок. Раз Ісус вжив такі різкі висловлювання по відношенню до юдейських вчителям, значить, фарисейський дух, як би він не проявлявся, огидний для Бога.

Давайте ж мигцем подивимося на ці вісім звинувачень, а потім постараємося витягти з усього цього уривка один головний урок.

Перший раз сказавши «горе», Ісус звинуватив книжників і фарисеїв в тому, що вони заважають поширенню Євангелія. «Ви зачиняєте Царство Небесне, - каже Христос ім. - Ви самі не йдете туди й інших не пускаєте ». Ще раніше вони не почули попередження Іоанна Хрестителя, і коли Ісус з'явився перед ними як Месія, вони не визнали Його і закрили Бога для тих іудеїв, які Його шукали. Вони самі не вірили в Євангеліє і робили все, що було в їх силах, щоб не дати повірити іншим, здійснюючи цим великий гріх.

Другий раз сказавши «горе», Ісус звинуватив фарисеїв і книжників в жадібності і в самозвеличення. «Ви поїдаєте доми вдовиць і молитесь довго», - каже Він їм. Фарисеї безсовісно користувалися довірливістю слабких і беззахисних жінок, які, обманувшись їхні благочестиві видом, починали вважати їх за своїх духовних наставників. Книжники і фарисеї не соромилися зловживати своїм впливом, здобутим таким нечестивим чином. Одним словом, вони заробляли гроші своєю релігійністю, здійснюючи страшний гріх.

Третій раз сказавши «горе», Ісус звинуватив фарисеїв в тому, що ті багато старань прикладають, щоб залучити людей в свою партію. «Ви обходите море та землю, щоб придбати нововірця одного», - говорить Він. Фарисеї і книжники щосили намагалися змусити людину приєднатися до їх партії і прийняти їх погляди. Робили вони це не тому, що хотіли принести благо людської душі або привести людину до Бога, а для того, щоб підвищити престиж своєї секти і збільшити число послідовників, а таким чином, і свою впливовість. Їх релігійне завзяття пояснювалося відданістю своїй партії, а не любов'ю до Бога. І це був ще один страшний гріх.

Останній раз сказавши «горе», Ісус звинуватив книжників і фарисеїв в нещирості шанування померлих святих. Шанувальники закону побудували чудові «гробниці пророкам» і прикрасили «пам'ятники праведників», проте своїм життям вони доводили, що розділяють дії тих, хто «вбив пророків». Поведінка фарисеїв і книжників кожен день свідчило, що мертві святі їм подобаються набагато більше, ніж живі. Ті ж люди, які заявляли, що шанують мертвих пророків, не бачили краси живого Христа і цим знову скоювали великий гріх *.

Так невесело Господь описує іудейських вчителів. Нехай це опис залишить в нашому серці).

Вп'яте сказавши «горе», Ісус звинуватив книжників і фарисеїв в дріб'язковості. Вони надають більше значення дрібницям в вірі, ніж серйозних речей, останнім роблять першим, а перше останнім. Вони дають десятину з м'яти та інших рослин, як ніби всі інші вимоги закону виконують досконало. Фарисеям і книжникам було невідомо, що закон вимагає бути справедливим, милостивим і чесним. Забуваючи це, вони знову чинили великий гріх.

Уривок з Берленбергской Біблії з цього питання заслуговує на те, щоб привести його тут. «Якби за часів Мойсея ви запитали, хто був благочестивим людиною, вам би назвали Авраама, Ісака та Якова, але не Мойсея - останнього варто було б побити камінням. Якби ви запитали за часів Самуїла, хто був благочестивим людиною, вам би назвали Мойсея та Ісуса Навина, але не Самуїла. Якби ви поставили це ж питання за часів Христа, вам би відповіли, що благочестивими були всі раніше жили пророки, в тому числі і Самуїл, але не Христос і не апостоли ».

смуток і смиренність. На жаль, «закваска фарисейська» знову і знову проявляється в житті Церкви Христової. Сьогодні багато християн слідують книжників і фарисеїв (Я твердо переконаний в тому, що слова нашого Господа були пророчими - Він передбачав, якою хворобою буде хворіти Його Церква. Немає сумніву в тому, що вчення і релігійна практика книжників і фарисеїв багато в чому нагадували то , що відбувалося в Римсько-католицької Церкви).

Подивіться, в якому жалюгідному стані виявилися іудеї, коли на землю прийшов Христос. Якщо у народу були такі вчителі, в який же тоді темряві він жив! Істинно, чаша беззаконня Ізраїлю сповнилася. Це було дуже вдалий час для сходу сонця Праведності і для проповіді Євангелія.

Подивіться, як огидно лицемірство в очах Бога. Христос не дорікав книжників і фарисеїв в тому, що вони крадуть або вбивають - головне Його звинувачення полягало в тому, що вони - до мозку кісток лицеміри. Яке б положення в церкві ви не займали, ніколи не ховайтеся під маскою, а всіма способами прагнете бути чесними і правдивими.

Подивіться, на яку небезпеку наражає себе невірний служитель. Погано, коли людина сліпа, але в сто разів гірше, коли він сліпий вождь. З усіх, хто живе на землі людей самі винні - це невіруючих служителі, вони піддадуться найсуворішому суду. Вони, як недбайливий лоцман, загинуть самі і інших погублять.

лицеміри. Якщо ви знайшли одну фальшиву монету, не варто думати, що справжніх грошей немає. Нехай лицемірство деяких не завадить вам звернутися до Христа і не похитне вашу впевненість у Ньому, якщо ви вже звернулися. Поспішайте ж до Бога, дивлячись на Христа і покладаючись на Нього, благаючи зберегти від помилки. Скажіть разом з Давидом: «Нехай серце моє буде чисте в Твоїх ...» (Пс. 118: 80).