12 Питань про П'ятидесятниці - православний журнал - Фома

Відповідає Сергій Худієв

1. Чому П'ятидесятницю іноді називають Днем Народження Церкви?

Церква - це не просто зібрання вірних, а Тіло, організм, в якому струменить життя Христового. І цей організм твориться Святим Духом, як пише апостол, Бо, як тіло одне, але має багато членів, і всі члени тіла, хоч їх і багато, становлять одне тіло, - так і Христос. Бо ми всі одним Духом хрестилися в одне тіло, юдеї, чи греки, чи раби, чи вільні, і всі ми напоєні одним Духом (1 Кор 12: 12-13).

2. Чи можна тоді говорити - як іноді кажуть - про старозавітній Церкви?

Зрозуміло, адже саме слово «Церква» означає «зібрання покликаних», і старозавітний народ Божий таким зібранням був. Але П'ятидесятниця знаменує принципово новий етап в історії спасіння і творення Церкви саме як Тіла Христового прямою дією Святого Духа.

3. Хто такий Святий Дух? Це сила або Особистість?

Святе Письмо ясно говорить про Святого Духа як про Особистості: наприклад, Він прямо говорить про Себе «Я»: коли вони служили Господеві й постили, Дух Святий сказав: Відділіть Варнаву і Савла на діло, до якої покликав Я їх (Дії 13: 2); проявляє волю: Бо вгодно Святому Духові і нам не накладати на вас ніякого тягару, крім цього необхідного (Дії 15: 28); його можливо образити нашими гріхами: І не ображайте Святого Духа Божого, Яким ви запечатані на день викупу (Еф 4: 30); Йому можливо збрехати, причому збрехати йому - значить збрехати Богу (Діян 5: 4).

4. Чому Святий Дух не міг бути даровандо смерті і ВоскресеніяХріста?

12 Питань про П'ятидесятниці - православний журнал - Фома
По-перше, тому що наш гріх поділяв нас з Богом - і повинен був бути викуплений. По-друге, тому що Святий Дух потім і дається, щоб долучити нас до Христа, Розп'ятого і Воскреслого. Ми створені Богом для того, щоб пізнати Його й радіти Йому аж навіки, щоб бути вічною, нескінченно щасливою родиною, глава якої - Бог. Ми відпали від свого призначення в гріх, і тому ми потребуємо спасіння. Гріх має дві сторони - провину і псування. Ми винні перед Святим Богом, ми зробили (і продовжуємо здійснювати) гріхи і беззаконня - то, що огидно в Його очах, то, що перед судом Правди Божої підлягає засудженню. Як говорить пророк, то тільки переступи ваші поділ між вами і Богом вашим, і ваші провини ховали обличчя Його від вас, щоб Він не почув. Бо руки ваші осквернені кров'ю, ваші ж пальці - беззаконням; уста ваші говорять неправду, язик ваш белькоче лихе (Іс 59: 2-3).

Але, гірше того, ми зіпсовані - глибоке пошкодження самої нашої природи, викликане гріхом, підштовхує нас до нових і нових гріхів, і робить нас нездатними, та й небажаними виправити своє життя. Це можна порівняти з становищем наркомана: він винен, оскільки руйнує своє життя і життя своїх близьких, краде, продає наркотики іншим, та вчиняє інші злочини, щоб задовольнити свою хворобливу пристрасть до одурманюючих отрути. У той же час він зіпсований: хвороба (яка стала результатом його власного порочного вибору) глибоко роз'їла його тіло і душу, і він не може сам залишити свій згубний спосіб життя. Він потребує допомоги, але не може її отримати, оскільки змушений переховуватися, побоюючись заслуженої кари за свої злочини.

Так і всі ми, бідні грішники, потребуємо допомоги Божої для того, щоб виправити наше життя, але не можемо увійти в спілкування з Богом через засудження, що тяжіє на нас через наших гріхів. З цього безвихідного становища, в яке ми самі себе загнали, Бог рятує нас через Ісуса Христа. Безгрішний Син Божий вмирає за наші гріхи, «Праведник за неправедних». Як каже Він сам (і Церква повторює це за кожною Літургією), це є Кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів (Мт 26: 28). Приходячи до Нього з покаянням і вірою, ми повністю звільняємося від засудження за наші гріхи - тому що Він є Агнець Божий, що на Себе гріх світу (Ін 1: 29).

Отримавши прощення і примирившись з Богом, ми знаходимо все необхідне для виправлення нашого життя. Як пише святитель Філарет, митрополит Московський, в «Розгорнутий катехізис», «нескінченної ціни і гідності добровільні страждання за нас безгрішного Боголюдини і Його хресна смерть - є повне виконання Божого правосуддя, за гріх засудив нас на смерть, а також безмірна заслуга Спасителя, що дала йому право не порушуючи правосуддя подавати нам, грішним, прощення гріхів і благодать для перемоги над гріхом і смертю ».

Але є й інша причина: Святий Дух дається саме для того, щоб привести нас до Христа, долучити нас нового життя у Христі, допомагати нам перебувати у Христі. Все, що робить Святий Дух, зосереджено на Ісусі Христі. Як говорить Сам Господь, Утішитель же, Дух Святий, що Його Отець пошле в ім'я Моє, навчить вас усього, і пригадає вам усе, що Я говорив вам. ... Коли ж прийде Утішитель, Якого Я пошлю вам від Отця, Дух істини, Який від Отця походить, Він буде свідчити про Мене (Ін 14: 26; 15: 26).

5. Чи у всіх християн перебуває Святий Дух, або тільки в святих?

У всіх; ніхто не може бути християнином без допомоги Святого Духа: Якщо ж хто Духа Христового не має, той і не Його (Рим 8: 9). Святі дають Святому Духу більше можливості діяти - і в них він проявляє Себе явним і часто очевидним для всіх чином, але будь-яка людина, в тому числі і зовсім не святий, стає християнином тільки по особливому дії Святого Духа. Наша віра - це не просто людське переконання, це надприродний дар Бога. Ми не могли б ні визнати в Ісусі Спасителя, ні змінити наше життя, ні навіть захотіти цього без допомоги Святого Духа.

6. Чи може Святий Дух діяти поза Церквою?

До певних меж, так - Бог діє в нашому житті ще до того, як ми приєднаємося до Церкви, це те, що іноді називають «закликає благодаттю». Але якщо ми реагуємо на цю благодать, то вона призводить нас до Церкви. Справді, Святий Дух викриває світ в невірі в Господа Ісуса, прославляє Його, нагадує нам те, що сказав Він, а сказав Він, зокрема, побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її (Мф 16: 18). Тому, хоча Святий Дух і може діяти поза Церквою, Він завжди веде нас до Церкви.

12 Питань про П'ятидесятниці - православний журнал - Фома

Зішестя Святого Духа на апостолів. Храм Воскресіння Христового, Санкт-Петербург, фото www.lori.ru

7. Що є ознакою істинної Церкви? Ось зібралися люди, помолилися, і Дух, дихаючий де хоче, зійшов на них. Вони проповідують і навіть мають (за їхніми словами) знамення і чудеса. Як зрозуміти, де істинна Церква?

Одна з ознак справжньої Церкви - спадкоємство віри. Церква заснована Господом Ісусом Христом - не в XVI, не в XIX, не в ХХ, а в I столітті, і з тих пір вона існує безперервно, по Його обітницею: Я з вами повсякденно аж до кінця віку. Амінь. (Мф 28: 20). Це означає, що в будь-якому столітті - в I, II, III, IV, V ... ..XXI - ми можемо знайти одну і ту ж Церква, яка сповідує одну і ту ж віру і робить одну і ту ж Євхаристію. Кожен православний єпископ і священик пов'язаний з апостолами через безперервний ланцюжок рукоположений. Ми не можемо (і ніхто не може) «перезаснувати» Церква заново, ми можемо тільки приєднатися до тієї, яка заснована Христом на Його апостолів.

8. Якщо Святий Дух подається через рукоположення, чи не виходить так, що Його можна «поставити перед фактом», «змусити» зійти на людину, зробивши правильні ритуали?

Насправді все рівно навпаки: це Святий Дух встановлює, яким саме чином Він творить Церкву і кого вибирає для цього. З часів апостольських особливий дар Святого Духа для пастирського служіння і здійснення Таїнств передавався саме через рукоположення. Наприклад, апостоли, рукоположив їм пресвітерів по Церквах, і помолилися з постом та й їх передали Господеві, в Якого ввірували (Дії 14: 23), а апостол Павло перестерігає Тимофія зігрівати дар Божий, який у тобі через покладання рук моїх (2 Тим 1 : 6).

9. А що якщо священик (або єпископ) - явно недостойний людина? Чи діє через нього Святий Дух?

Так. Точно так же, як недостойний посланник, який передає вам грамоту від Царя, ніяк не знищує ні її змісту, ні її дієвості. Бог ніколи не позбавить щирого віруючого благодаті за гріхи інших людей, в тому числі єпископів або священиків. Людина, яка з вірою, благоговінням і страхом Божим приступає до Чаші, отримує Причастя, навіть якщо чашу тримає недостойний священик. Якщо вона зізнається в гріху і приймає дозвільну молитву, то він прощений Богом незалежно від особистих якостей священика.

10. Чи можуть люди, в яких перебуває Святий Дух, грішити або помилятися?

Святий Дух не наділяє окремого християнина безпомилковістю; то їй на всяку істину. про який говорить Євангеліє, носить м'який, можна сказати, делікатний характер - Святий Дух не диктує, а тільки направляє розум і волю віруючого. Це не знищує його вільної волі, а значить, можливості помилятися. Безпомилковістю володіє не окремий християнин, а тільки Церква в цілому, коли вона висловлює своє вчення на Вселенських Соборах.

Що стосується гріха, то треба уточнити, про яку саме гріху йдеться. Вперте і свідоме опір волі Божій, нахабне і навмисне порушення Його заповідей відторгає людини (аж до покаяння) від спілкування зі Святим Духом. Однак і ті, в кого перебуває Святий Дух, можуть здійснювати гріхи через неміч або незнання.

11. Знаком зішестя Святого Духа на апостолів було те, що вони почали говорити на багатьох мовах. Чому цього явища більше немає в Православної Церкви?

12. У яких знамення проявляє Себе Святий Дух в житті православного християнина?

Святе Письмо вказує на те, що дари Духа носять, перш за все, віросповідний і моральний характер. Святий Дух викриває нас в гріху, щоб ми могли покаятися в ньому і залишити його; як говорили святі отці, той, хто сподобився бачити свої гріхи, досконаліше того, хто сподобився бачити ангелів. Святий Дух вселяє християнину тверду віру в Господа нашого Ісуса Христа, згідну зі свідоцтвом апостолів. Святий Дух дає тверду надію на те, що в Христі віруючі прийняті і прощені Богом, як каже апостол, Тому що ви не прийняли духа рабства, щоб знову жити в страху, але прийняли Духа усиновлення, що через Нього кличемо: «Авва, Отче!» Цей Цей Дух свідчить разом із духом нашим, що ми - діти Божі (Рим 8: 15-16). Святий Дух творить в членах Церкви моральні плоди, які перераховує апостол Павло в іншому посланні: А плід Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, лагідність, доброта, вірність, тихість, здержливість (Гал 5: 22-23). Хоча Бог може давати Своїм святим здійснювати і чудеса, і знамення, домагатися їх не слід. Найважливіше знамення присутності Святого Духа в житті людини - це щире покаяння в гріхах, справжня свобода, права віра і праведне життя, що дає повноту змила і змісту, внутрішнього задоволення і справжнього щастя.

Схожі статті