Архангел михайло - ікона, історія, молитва

Архангел михайло - ікона, історія, молитва
Михайло - найвідоміший і великий Архангел в християнських, іудейських та ісламських переказах. Єврейське ім'я Михаїл означає «той, хто подібний до Бога» або «хто як Бог». Михайло має халдейське походження і навіть передбачається, що він шанувався офіціантами як бог. В перських переказах він виступає як «той, хто підтримує людини». Християнство сприйняло образ войовничого ангела, характерний для релігії Стародавньої Персії, пантеон якої був розділений на Світло і Тьму або Добро і Зло. Боги Світу, з якими асоціюється Михайло, знаходився в постійному конфлікті з Богами Темряви.

Архангелу Михаїлу приписуються численні обов'язки: він воїн і захисник, цілитель і охоронець. На небі він займає багато посад: він - глава сил і архангелів, один з ангелів присутності, Князь Світу, Ангел Істини, Ангел Покаяння, Праведності, Милосердя і Порятунку. Деякі з його обов'язків перетинаються з обов'язками інших великих Архангелів - Уріїла, Гавриїла і Рафаїла. Зокрема, Михайло розділяє з Рафаїлом функції цілителя. В контексті Старого Завіту Михайло виступає старшим посланником Всевишнього і захисником народу Ізраїлю.

У християнстві ж Михайло - головний Архангел, ватажок Небесних воїнств (від сюди його звання - Архистратиг, що означає «воєначальник»), які борються з дияволом і його поплічниками. Архангел Михайло зазвичай зображується прекрасним і могутнім воїном, одягненим в обладунки і збройним списом, мечем і щитом. У нього є крила, а на деяких зображеннях його голова увінчана короною. Оздобленого дорогоцінним камінням. Німб Архангела Михайла іноді зображувався у вигляді рослинного орнаменту, що символічно вказує на те, що він небесний страж, що стоїть біля воріт раю.

Досить часто в іконографії зустрічається сюжет битви Архангела Михайла з сатаною, представленим у вигляді дракона, змія або демона. Михайло зображується попирающим ногами диявола, в лівій руці він як переможець тримає зелену фініковою гілка, в правій - спис з білою хоругвою, на якій написаний людський хрест (символізує перемогу Животворящого Хреста над дияволом), або тримає в руках полум'яний меч і щит.

В об'явленні Івана Богослова фігура архангела Михайла зв'язується з Судним днем: за вказівкою Бога Архангел Михаїл і Гавриїл засурмив в баранячі роги, і цим закличуть людей на Страшний суд. Згодом тема Архангела Михайла, що зважує на Страшному суді душі грішників, стала традиційним мотивом іконографії Страшного суду, а сам Михайло придбав роль покровителя померлих. В одній з коптських рукописів згадується, що Михайло буде плакати про долю грішників, і Ісус Христос завдяки його молитвам простить їх. Також апокрифічні перекази свідчать, що Михайлу були довірені Богом душі Авраама і Богородиці при перенесенні їх на небо.

До Архангела Михаїла часто зверталися з молитвами про зцілення. Це пов'язано з шануванням Михайла-архангела як переможця злих духів, які в християнстві вважалися джерелом хвороб. У багатьох місцях Малої Азії існують цілющі джерела, присвячені святому Михайлу (найбільш відомий джерело в Хонах).

У місті Колоссах, на місці, що зветься Хоні, була церква архангела Михаїла. Біля неї був джерело чудотворної води. Всі хворі, які милися цією водою або пили її, зцілювалися, так що багато невірні, отримавши зцілення, пізнавали Христа і хрестилися в джерелі.

Одного разу прийшов туди хлопчик Архип і почав прислужувати в церкві. Він був суворим подвижником: мало їв, спав на гострих каменях і колючках, тому що шукав не тимчасовою радості, а радості вічної - Христа. Архип невпинно молився про себе і про інших людей і багатьох навернув до Христа і хрестив їх в чудотворному джерелі.

Але Божі вороги не любили святого і вирішили вбити його, а джерело засипати землею. Але коли вони наблизилися, раптово з джерела з'явився вогонь, і вони втекли. Втекли, але вони не покаялися, а загатили річку і направили воду на храм. Архип в цей час молився і побачив архангела Михайла в вигляді світлого чоловіка і вогненний стовп від землі до неба. Коли вода підійшла близько до церкви, архангел осінив її хресним знаменням і вигукнув: "Зупинися!" Вода піднялася вгору як гора. Михайло вдарив жезлом об землю, земля розверзлася, і в ущелину пішла вода.

Так архангел Михайло зберіг чудотворне джерело і храм, і святого Архипа від потоплення. І вороги Божі засоромилися, а вірні прославили Бога. Амінь.

молитовна традиція

Перед іконою моляться в усіх бідах, скорботах, потребах. Архангелу Михаїлу моляться при вході в новий будинок.

Святий Архангел Михаїл, вождь небесних легіонів, захисти нас в битві проти зла і переслідувань диявола. Будь нашим захистом! Так уб'є його Господь, про це ми просимо і благаємо. А ти командир небесних легіонів, скину сатану і інших духів зла, що бродять по світу і развращающих душі, скину їх силою Божою в пекло. Амінь.

Схожі статті