Архієпископ Антоній (михайлівський)

молитва словесна

Починається ділання молитви Ісусової, як і будь-яка інша моління, з того, щоб творити молитву словом. «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного» - так волає людина до Бога по кілька разів при читанні правила ранкового і вечірнього або просто завжди і всюди, у всякому положенні і на всякому місці, роблячи так, як вкаже отець духовний. Якщо ж немає батька, то слід намагатися скрізь і завжди бути з молитвою.

Так поступово почне збиратися розум і захоплюватися в молитовне почуття. Між правилами всіляко піклуйся не залишати Ісусову молитву. Для цього пристосовуйся, вишукуючи будь-яку можливість уникати багатослів'я, і ​​відповідно влаштовуй свої зовнішні справи і життя.

Справа ця, здавалося б, неважка. Що може бути легше, як повторювати одні й ті ж слова коротенькій молитви? Але на практиці воно виявляється не так просто. Душа, відвикла пам'ятати про Бога, яка проводила раніше, замість Богопредстоянія, життя чуттєву, продовжує захоплюватися розмаїттям вражень, що зберігаються пам'яттю, сприйнятих через зір, слух, нюх, смак і дотик. Розум слід за пам'яттю подібно рабу, так як все те в чоловікові внутрішнім, що має бути під управлінням розуму, включаючи і п'ять зовнішніх почуттів, запанувало над розумом. Зовнішні почуття служать провідниками того, що закарбовується в пам'яті, а враження ці полонять і містять у своїй владі і розум, і серце, в той час як розум і серце - дорогоцінний осередок суті людської істоти - призначені Богом бути житлом Його. Коли людина занурюється розумом і серцем у враження, починає керуватися почуттями, тоді душа його починає жити життям ніжеестественной - пристрасною. Коли почуття панують над розумом, тоді розум, поневолений примхами, втрачає свободу, отриману в дарунок від Бога, і призводить в повний розлад всього внутрішнього світу людини. Почуття, які не звикли не спати і бути спільником у молитві, захоплюються всім, що тільки може бути сприйнято зсередини і ззовні. Людина при такому внутрішньому безладді не здатний до трезвению, до духовного посту, він при всьому бажанні не зможе приборкати ні розум, ні почуття. Все в ньому прийшло в розлад від бестрезвенной, неуважною життя. З цієї причини людина, приступаючи до молитовного роблення, з самого початку повинен бути готовий вести боротьбу з усім строєм свого колишнього життя, щоб за допомогою благодаті повністю переродитися, позбутися всього неприродного в собі.

Читає людина молитву і відволікається, знову читає і відволікається, і знову згадує про неї і знову читає. Знову і знову втрачає людина молитву, захоплюючись то раніше відображеними в пам'яті, то новими сприйняттями, що приходять ззовні. Збережені серцем спогади повстають і приходять на розум у вигляді помислів, а тут вже не забариться підійти і диявол, підмішуючи до них що-небудь своє. Але якщо тільки людина зважився на уважне ставлення до себе, то, лише почавши, він вже почне виявляти, що діється в його внутрішньому світі. У міру зростання уваги, у міру молитовної діяльності розуму все більш вдається утримувати почуття від розваг, все ясніше вбачається яка виходить із серця через помисли злість. І це є вже деяким плодом молитви. Скільки б не відволікалася увага помислами, як би не слабка була молитва, приходити від цього в бездіяльність не слід. Залишати молитву людина не повинна, навпаки - все більше і більше повинно дбати про неї, щоб очистити серце від гною гріховного.

Скільки б розум ні забував молитву, згадуй і знову роби і роби. У міру самопрінужденія Господь забуття твоє буде зменшувати, а увагу твоє стане хоча б і дуже повільно, але посилюватися. Чим більше часу розум людський віддається молитві, тим вірніше він наближається Господом до здійснення Ангельському, до куштування їжі молитовної.

Завжди будь зайнятий молитвою - днёем, вночі, ввечері, вранці, перебуваючи вдома і поза ним, в дорозі і за справою, стоячи, на ходу, лежачи і сидячи, під час правила і крім всіх правил. Завжди роби молитву. І ось чому. Як пристрасть, так і чеснота вкорінюються в людині від навику. Одне і те ж добру справу, будучи повторюваність, засвоюється від повтору, стає звичкою і робиться без примусу, як щось природне. Так і повторюваний гріх утворює пристрасть. А пристрасть, яка прийшла в силу, захоплює грішити за звичкою і, уподібнившись властивості природного, примушує людину до гріха навіть проти його бажання.

Молитва Ісуса, як і інші чесноти, потребує навику. Людині потрібно намагатися через самопримус завжди, і в радості і в скорботах, перебувати в молитві. У міру примусу влаштовується, за допомогою благодаті Божої, навик, людина зміцнюється на майбутній молитовний подвиг. Навик діяння молитви купується постійністю вимови молитовних слів. Молитва словесна потребує кількості - множині. Якомога більшу кількість разів слід прочитувати молитву протягом доби. Надалі, хоча і не відразу, кількість буде зростати, в залежності від уваги і старанності молиться розуму.

Зовнішня життя людини при проходженні молитви Ісусової словесної повинна проходити так. В яких би обставинах ні перебував делатель молитви, яку б посаду не обіймав, яке б не проходив послух, у всякому своє становище він повинен прагнути до самоти і якомога менше говорити, зберігаючи уста. Мовчати устами молитва твориться більше і зручніше. Слід завжди пам'ятати, що Сам Бог дивиться на того, хто біжить. Образи і образи потрібно переносити терпеливо і все безумовно прощати. Будучи ображеним, що не злопамятствовать. Час від часу з глибини серцевої зітхнути із словами митаря: «Боже, будь милостивий до мене грішного! ', І до Матері Божої:« Мати Божа, не залиш мене грішного! », І до Ангелу Хранителю подібним же чином - і продовжувати невпинно робити і робити молитву Ісусову.

Сон повинен бути шість-сім годин, якщо володієш силами і здоров'ям, а при хворобливості або слабкості можна спати до восьми годин на добу. Так поступай до часу, коли сама молитва узаконить тривалість сну, і скільки вона дозволить, стільки і відпочинеш. Настільки тривалий (6-7-8 годин) відпочинок потрібен тому, що молитва Ісуса вимагає від того, хто молиться напруженої діяльності розуму, а це можливо, лише коли розум підкріплюється відпочинком. Інакше розум безсилий молитися уважно.

Харчуватися слід завжди з утриманням. Це означає: виходь з-за столу, відчуваючи, що трохи недоїли, що не зовсім ситий. Так само привчай себе до стриманості і в питті. Хмільного зовсім не вживай, щоб не розпалятись хіть і блудного пристрасть. Містить багато жирів їж мало, щоб не засмучувати себе блудним похоті і обтяжена шлунка, котрі володіють розум до сонливості і бездіяльності. Їжу їж більше пісну, легкотравну, дякуючи Богові за Його милість і твердо віруючи, що поживність, що міститься в пісної їжі, цілком достатня для підтримки життя твого організму і для продукування молитви. Приготування їжі май просте, уникаючи вишуканості. Ділові стосунки і взагалі весь спосіб життя потрібно до межі спростити, так щоб не було приводів для зайвих турбот про зовнішній, щоб уникати відволікання і розсіювання розуму. Пам'ятай, що людина на землі живе подібно гостю або мандрівникові. Переночував і поспішай у вічність, де потрібно буде дати відповідь за прожите на землі життя. Нічим земним, хоча б і дуже важливим, не захоплюйся - земля не місце для життя, а лише місце для підготовки до життя вічного. Твердо зрозумій і те, що людині на землі визначено сумувати, а не радіти: «У світі скорботними будете» (Ін.16.33).

Привчай себе задовольнятися тільки необхідним. Все зайве вимагає і зайвої турботи, забирає частину часу, даного тобі на здобуття користі душевної і на те, що б славити Бога. Тримайся завжди і всюди тільки того, що сприяє порятунку, - цій місцевості ради Творець і поселив нас в цьому Краї в печалях. Всіляко цурайся відвідування тих місць, в яких не уникнути розваги, і не згадуй про них. За необхідності опинившись в подібному місці, скоріше марних звідти, пам'ятаючи, що вся турбота твоя полягає в наближенні до Господа через молитву, а залишив цю турботу починає відступ. Ніколи не давай волі своїм бажанням, це губить душу і затьмарює розум. На скільки соромлячись свої бажання, на скільки будеш усамітнюватися і мовчати Бога ради, на стільки і Господь буде з тобою, а нехтування про молитву видаляє від Господа.

Люби Бога. Любов до Бога свідчи відсіканням своєї волі і виконанням волі Божої. Господь захотів, щоб розум наш був зайнятий безперервною молитвою, так Попеко про це всіляко. Цурайся громадських розваг, урочистих обідів і всього подібного їм. Дорожи всяким миттю часу, даним тобі для порятунку, для освіти розуму, знаючи, що за смерть такого рятівного часу отримати неможливо. Без громадських обідів обійтися можна, а шкоди від них уникнути важко. Взагалі, все, що веде від самоти, постарайся уникнути, натомість того все бажання своє вживай на молитовну бесіду з Господом.

Коли ж буваєш в храмі Божому, можна протягом усіх служб займати розум Ісусовою молитвою. Під час літургії, особливо на Великому вході, коли всі, хто моляться старанніше просять кожен по своїх потребах, і ти роби так само: проси, як вмієш, у Бога прощення своїх гріхів. Якщо ж молитва Ісуса вже прищепилася і читається без особливих зусиль, то і в ці священні хвилини читай її. Вона містить покаянний звернення до Бога з клопотанням про прощення гріхів, а в цьому і полягає суть усіх наших молінь і подвигів. Якщо на службі церковної, особливо на літургії, зумієш перебувати великої уваги, коли думку не розкрадено помислами, то молися як забажав. Але всесильної Ісусовою молитвою нехтувати ніколи не раджу, так як нею стежити всі чесноти.

Будь-яку мирську розважальних від себе прожени, кімнату-келію свою устрій чужої веселощів. Коли виникне потреба в міркуванні або в розмові з людьми, то міркуй про смерть, про пекло, про долю нерозкаяних грішників. Коли сильна здолає печаль, то, крім міркувань про пекло, якого уникнути можливо через терпляче перенесення печалей на землі, можна згадувати про рай, про блаженство близькості до Бога, яке отримують за виконання святої волі Божої, при терплячому перенесення того, що зустрічається в житті , при розумному укладення молитви Ісусової. «Багатьма скорботами нам треба ввійти в Царство Боже» (Деян.14,22). Скорботи, внутрішні і зовнішні, терпляче переносяться на землі, замінять нам у вічності страждання пекла і з'являться, в наслідування Господа, чином Хреста Христова, яка вселяє нас у вічне життя, тобто в Бога, на безвихідне в Ньому проживання.

Рятуватися - значить сумувати. Без скорбот немає порятунку, як немає для послідовника Христового на землі щастя: «У світі скорботними будете» (Ін. 16,33). Послідовники Христа все життя на землі проводять в скорботах, скорбота - їх постійний супутник і тиран, але і вчитель мудрості істинної, небесної, Божої. Шлях Хреста Христового кам'янистий і тернистий, але він же обдаровує людину істинним веденням, розумінням суті речей і явищ, сотворяет з нього справжнього Богослова, хоча б людина була вельми простий і в зовнішніх науках анітрохи не вправний.

Всі справи потрібно робити чесно, без лицемірства і догоджання, щоб совість ні в чому не докоряла і була чиста. Вчися любити людей, у всіх бачити свого ближнього, хворого і розслабленого, прощай йому всі образи і образи, їм учинені. Недоброзичливців своїх почитай благодійниками. Так, всіляко упокорюючи і докоряючи себе, можна знайти кохання до всіх і не мати ворогів серед людей. В такому улаштуванні слід проходити роблення словесної молитви Ісусової, доки не стане воно звичним.

Часом це роблення не визначається і не у всіх буває однаково. Юні, при старанні, процвітають швидше, а люди похилого повільніше, так як пам'ять літніх людей в більшій мірі охоплена чуттєвістю, ніж у молодих. Зовсім же не встигають лише ті, хто не хоче працювати над своїм порятунком. Помислів при молитві словесної буває безліч, народжуються вони в серці майже все за участю диявола. Розум, його слухає молитви, розбиває гріховні думки про камінь найсолодшого імені Господа Ісуса Христа. Бувають помисли безотвязние, томящие людини всупереч його бажанню, день, два і більше. Такі необхідно сповідати свого духівника або стариці або ж, якщо немає старця, повалити перед Богом, просячи Його створити помста супернику твоєму - дияволу. Сказане тобі старцем виконуй в точності, і помисел, виявлений і оголошений при свідку-старця або перед Богом, віддалиться. Аби старець був в істині, був би вище спокус учня свого, не охоплювали б помислом в тій же формі і образі.

У тому випадку, коли нікому повідати помисел, визнач собі не погоджуватися з помислом за твоїх днів і, не сумуючи, борись. Господь, бачачи твоє прагнення до добра і твою боротьбу. Сам допоможе тобі, заборонивши помислу, або, не віднімаючи лайки, подасть терпіння. Допускає Бог це для того, щоб ти міг за свою боротьбу і терпіння знайти рятівний зиск і нанести свого часу дияволу глибоку рану на чільне. Сповідатися і причащатися потрібно якомога частіше, але не дуже, так як треба гідно готуватися. Якщо немає можливості причаститися навіть раз на рік, тоді, поклавши всю надію на Господа, пребудь в молитві, і Господь, бачачи твої добрі воля, прийме бажання як саме причастя.

Благодать делателю молитви дається в самій молитві, очищаючи розум від потьмарення, а душу - від пристрастей. У цьому головна цінність для кається, а не в чомусь іншому. Благодать буває властива розуму людському лише тоді, коли розум мирно, без збентеження творить молитву і ім'ям Божим перемагає помисли. За будь-чим іншим ганятися тяжке для розуму - пожнеш безплідність і печаль, і принади не втечеш.

Бувають іноді помисли, звані природними, вони виходять від розуму, який не бажає грішити. Поширюватися про них не слід, так як вони нешкідливі і не приносять користі. Справа розуму лише один помисел приймати - молитву. Всі інші помисли - це проходять повз мандрівники, непотрібні розуму, а хто стане з ними просторікувати, не втече від шкоди. Сила-силенна помислів приходить на розум, але боятися цього абсолютно не виходить, всі вони зникнуть безслідно, якщо тільки думку не слухає їм, займаючись молитвою. Ніщо не в змозі перемогти розум, коли з ним ім'я Боже.

Результатом вправи в молитві словесної є отриманий за допомогою благодаті Божої навик. Свідченням придбаного навику послужить те, що після тимчасового відволікання від молитви мову сам собою почне вимовляти молитовні слова, потім до слів залучиться увагу, і розум осмислено продовжить словесне читання молитви.

Схожі статті