Артем Єрмаков та ірина Пшеничникова - не залишати віру будинку

- Редакція «Фоми» визначає своє видання як «журнал для тих, хто сумнівається». Що Ви бачите, спостерігаючи за сучасною Росією? Во что сейчас вірять люди?

Зустрічається, правда, сьогодні і такий атеїст, який говорить: «Я в Бога не можу повірити, тому що якщо Він є, значить, я неправильно живу». Це - «наш» атеїст. З таким я готовий розмовляти день і ніч. Тому що він у чомусь ближче до Бога, ніж той, хто вірує, який справно постить і ходить на всі служби, але коли йому наступають в тролейбусі на ногу, відразу видає все, що думає про ближнього. Взагалі наша віра у зовнішньому житті може і повинна проявлятися, перш за все, в ставленні до інших людей. В доброму ставленні, природно. Тому мені цікавіше і важливіше говорити не просто про те, у що люди вірять, але як їх віра проявляється в їхньому житті.

Звичайно, я зовсім не противник зовнішнього благочестя. І сьогодні, коли в «просунутої» православному середовищі нерідко тихенько посміюються над хустками і довгими спідницями, я вважаю, що це неправильно. Але при цьому подивіться, скільки народу зупинилося на етапі зовнішнього благочестя. Багато з нас справно вичитують ранкове і вечірнє правила (частіше саме вичитують, ніж звертаються до Бога), нерідко беруть на себе і інші молитовні зобов'язання: читають акафісти, молитви за угодою та інше Все це добре і правильно. Але цей молитовний настрій повинен приносити плід і в сфері наших відносин до інших людей, відбиватися на душевному світі людини. А хіба мало серед нас таких, хто, прочитавши черговий акафіст, не може навіть трохи стримати роздратування або гнів (нехай навіть він здається цілком праведним) по відношенню до нашого ближнього? Але чого тоді варті всі наші молитовні звернення до Бога.

- Що допомагає і що заважає людям вірити?

- Допомогти вірити може багато, а заважає, за великим рахунком, тільки одне - це людське «Я». Егоїстичне початок, роздуте до таких розмірів, що воно закриває Бога. Все інше, як мені здається, не так істотно: джинси - НЕ джинси, де молитися і т. П. Але якщо людина замкнутий на собі і, навіть йдучи до Бога, дивиться на себе, йому важко допомогти. В сучасних людей егоїстичне початок сильніше, ніж було коли-небудь, так як ми живемо в так званому «споживчому товаристві». Що це означає? Це означає, що всесвіт обертається навколо мене. І модель «Клієнт завжди правий» поширюється на всі сфери життя.

Два слово про суспільну сторону питання. Нормою суспільного життя як у нас, так і на Заході стало сьогодні розуміння релігії як «мого приватного справи». З одного боку, релігія - це дійсно глибоко особиста справа в тому сенсі, що я вільний вірити або не вірити і мене до моєї віри (невірству) ніхто не повинен примушувати. З іншого боку, і про це часто забувають (або не розуміють), коли віруючих багато, це приватна справа не може не мати громадського виходу. Якщо я і мої одновірці, перебуваючи в громадському полі, не можемо апелювати до своєї віри, пояснювати нею свої вчинки, це означає, що ми віру повинні залишати вдома або в храмі. А це для віруючої людини - абсурд. Релігія не може не бути присутнім в суспільному житті.

- Видаючи журнал про віру, звертали ви увагу на проблему взаємної довіри?

- Я особисто дуже довірлива людина (по крайней мере, так мені здається). І в зв'язку з цим мене дуже засмучує, навіть пригнічує, що я бачу в сучасному світі, навіть серед православних, криза довіри. І велика кількість критики. Але ж євангельська фраза «Не судіть, і не судимі будете» (Мф. 7, 1) - це не просто красиве пропозиція, яку ми повинні звертати до кого-то, хто намагається «наїхати» на нас, а думка, з якою ми повинні починати і закінчувати свій день, імперативно керуючись нею в своїх оцінках ближніх. І кожен раз, коли нам захочеться про когось сказати або подумати якусь гидоту, євангельська фраза повинна тут же вставати перед нашим внутрішнім зором ...

Мені дуже сумно, коли я чую кинуте легко: «Цей православний - цей неправославний», Це хороший православний журнал - це поганий православний журнал, а це взагалі не зрозумій що »... Мимохідь навішуються ярлики! Я особисто не володію такою сміливістю судити. І вірю, що Господь кожній людині дає можливість змінитися. І коли мені кажуть: «Як ти смієш спілкуватися з таким-то людиною, а ти пам'ятаєш, яку програму він вів на телебаченні десять років тому ?!», - мені хочеться у відповідь запитати: «А ти пам'ятаєш, хто першим врятувався? Розбійник на хресті ». Виходить, що Євангеліє, з яким ти згоден, - в одному кутку, а життя твоє проходить паралельно і тут ти можеш всіх «мочити»?

Знаєте, криза довіри - це ще одне підтвердження того, що ми живемо в занепалий світі. Ти не віриш іншим, тобі не вірять; два хороших людини не можуть домовитися по простому, здавалося б, питання; розпадаються начебто цілком щасливі сім'ї, сваряться нерозлучні друзі. Мені не потрібні більше ніякі докази того, що був первородний гріх, що була пошкоджена первозданна людська природа. А як інакше пояснити всі ці драми і трагедії міжособистісного спілкування? Апостол Павло приголомшливо точно говорить: «Доброго, якого хочу, не роблю, а зле, якого не хочу, роблю. А коли роблю те, чого не хочу, вже не я це виконую, але живе в мені гріх »(Рим. 7, 19-20)

А як часто ми забуваємо фундаментальне правило християнської аскетики, святоотеческого ставлення до людей - розрізняти гріх і грішника: ненавидячи гріх і називаючи його гріхом, грішника любити. Адже не можна від людини відмахуватися. Церква - це місце, де будь-хто може себе знайти: розумні і дурні, добрі і злі, політики і вчені - всі, за умови певного серцевого улаштування, можуть прийти до Чаші і з'єднатись у Христі.

- А у що, чому або кому люди не вірять?

- Недовіра один до одного дуже часто пов'язане з невір'ям Богу і недовірою Богу. У житті будь-якої людини бувають ситуації самотності, коли навіть серед безлічі близьких йому нема до кого звернутися. І в такі вирішальні моменти людина або рушить до Бога, або піде від нього. І всі ці явища взаємної недовіри, про які ми говоримо, суть породження внутрішньої порожнечі. Я переконаний, що в основі будь-якої кризи лежить криза духовна. Ми не віримо Богу. І це - головне пояснення сучасної кризи довіри. Адже віра в Бога - це не тільки віра в те, що є Бог, ангели і загробне життя. Віра - це довіра Богу. А значить, і того життя, яке Він нам посилає. І ще - це розуміння того, що, як казав митрополит Сурожский Антоній, Бог вірить нам і в нас. Так і ми повинні, довіряючи Богові, з вірою і любов'ю ставитися до людей, розуміючи, що образ і подобу Божі носять не тільки члени мого приходу, але все люди, навіть «невірні і заблудлі» буддисти, атеїсти та інші І кожного з них Господь може привести до Себе і врятувати, якщо захоче. Головне, щоб сама людина не противився.

- Яким Ви хотіли б бачити сучасного віруючої людини?

Друга тенденція, частково пов'язана з першою, це - проникнення духу світу в церковне середовище, в тому числі і в семінарську. Коли ми тільки починали робити журнал, то запросили студентів з МДАіС в МДІМВ. І ось семінаристи розповідають про свою аlma mater, а студенти починають спати. Тоді один семінарист виступає: «Хлопці, а я не знаю, про що з вами говорити. Ось сидять мої друзі, ми з ними живемо три-чотири роки в семінарії, у нас є спільні теми. А між нами і вами - стіна ». Я сиджу і думаю: ось завтрашній пастир, ось його потенційна паства, а вони не знають, про що говорити! Потім, правда, знайшлася в минулому одного з семінаристів загальна для всіх тема, і через півгодини все вже нормально спілкувалися. Але для мене тоді це був приклад шкодочинності ізоляції семінаристів від світу.

І ось минуло з тих пір більше десяти років. Тепер уже ніхто не ізольований. У багатьох семінаристів (і не тільки в Москві) є свої живі журнали, де вони пишуть різне - хтось краще, хтось гірше (багато мене особисто просто дивує); вони не цураються ходити в жовтих черевиках, слухати рок і користуватися модними мобільниками. Але чи стали вони від цього ближче і корисніше своєї потенційної пастви, ніж були їхні старші товариші десять років тому? Не впевнений. Так, вони стали розкутіше, вільніше, легко можуть затаврувати будь-православне видання, не розуміючи взагалі, що це за працю і в чому критерій професіоналізму. «Це - глянець, це - загруз, це - взагалі нікому не потрібно» - дуже легко, мимохідь. Мене це лякає. Не можна критикувати мимохідь. Не можна мимохідь говорити про серйозні речі. Чи не маємо права. А Інтернет - це простір «мимохідь»; в газеті текст все-таки виношу, в журналі - тим більше; книга - це ще більш серйозна праця. А люди розкидають свої судження, не розуміючи, що за кожне слово пусте ми дамо відповідь ...

- Чи не поділитеся планами «Фоми» на найближчий час?

- Знаєте, наші плани тісно пов'язані з темою сьогоднішньої розмови: у що люди вірять. З одного боку, завжди існує певний рівень віри, зневіри чи забобони в суспільстві, який не змінюється протягом тисяч років. На жаль, сьогодні, як і в усі часи, «марного віри» (забобони), в нашому житті більше, ніж справжньої, навіть серед людей, які називають себе православними.

А тепер запитайте будь-якого священика, скільки молебнів служиться новомученикам, як часто парафіяни звертаються в молитвах до цих святих? Давайте запитаємо себе: як часто ми самі в молитвах звертаємося до новомученикам? З чим взагалі ми звертаємося в молитвах до святих? Я недавно дізнався, що, виявляється, Іоанну Хрестителю «прийнято молитися» від головного болю. Це до того ж питання про марного вірі. Ми часто шукаємо таких відносин з Богом, коли ти, не бажаючи змінюватися сам, хочеш отримати якийсь результат. На таких договірних відносинах з богами будуються язичництво і магія: я тобі трьох биків приніс - ти мені наречену дай! А у новомучеників, крім як зміцнення у вірі, більше просити нічого.

Розмовляли Артем ЄРМАКОВ та Ірина Пшеничникова