Біблія про комплекс неповноцінності, християнські проповіді

Біблія про комплекс неповноцінності, християнські проповіді
Багато людей в тій чи іншій мірі страждають комплексом неповноцінності, що народжується від зіставлення себе з іншими. Хворі, порівнюючи себе зі здоровими, кажуть: «Я - нещасний інвалід!». Некрасиві, порівнюючи себе з симпатичними, кажуть: «Я - страховисько!». Невдахи, порівнюючи себе з успішними, кажуть: «Я - тупа посередність!». Кволі, порівнюючи себе з атлетами, кажуть: «Я - помилка природи!».

Так, значимість людини пізнається в порівнянні, але таке пізнання найчастіше народжує скорботу. Спостерігачі, які повернулися з огляду землі обітованої, говорили: «... там ми бачили велетнів, велетнів, від велетенського роду; і ми були в очах наших [перед ними], як сарана, такими ж були ми і в їхніх очах »(Чіс.13: 34). Після такого шокового порівняння народ заридав, потім нарікав на долю і потім підняв повстання проти Бога і Мойсея ...

Висновок напрошується однозначний: комплекс неповноцінності більше шкодить, ніж допомагає. Позбутися від нього важко, тому що завжди знайдуться люди більш успішні, розумні і красиві. Кожна людина неминуче досягає піку своїх можливостей, далі якого не застрибнути. «І помучаться хлопці й слабшають, і молоді люди падають» (Іс.40: 30). А що стосується рад щодо подолання цієї проблеми, то вони носять відволікаючий характер і зводяться до відомого гасла: «Порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих».

Легко сказати: «Перестаньте порівнювати себе з більш успішними, багатими чи розумними!» - очі все одно порівнюють.
Легко сказати: «Не говорите про себе суворим голосом своїх батьків» - уява не радіоприймач, у якого є кнопка «викл».

Легко сказати: «Намітьте конкретні плани для досягнення успіху в" слабкою "області». Коли немає зв'язків або іскри таланту, успіху все одно не буде.
Легко сказати: «Поговоріть про своє життя з хорошим психотерапевтом». Хороший психолог варто хороших грошей, а поганий зажене в депресію. Найчастіше їх поради - мертвому припарка.

Чи говорить що-небудь Бог про цю проблему або замовчує її? Чи вважає Він комплекс неповноцінності дріб'язкової проблемою? Цурається чи Він охоплених нею людей? Відповіді на ці питання ми знайдемо в Божому Слові. Звернемося до перших 8 віршам з 56 глави книги пророка Ісайї:

1 Так говорить Господь: Бережіть правосуддя й чиніть справедливість, незабаром бо прийде спасіння Моє, і появиться правда Моя. Блажен муж, який робить це, і син людський, який міцно тримається цього, що хоронить суботу від осквернення й оберігає руку свою, щоб не зробити ніякого зла. 3 І нехай не повість чужинець, який прилучився до Господа: «Господи Насправді мене відділив від народу Свого», і скопець хай не скаже: «ось я сухе дерево». 4 Бо Господь так говорить Господь про скопців, що суботи Мої бережуть, і вибирають завгодне Мені, і тримаються міцно Мого заповіту, - 5 Я їм дам у Своїм домі та в мурах Своїх місце і ймення, що краще воно за синів та дочок, Я дам йому вічне ім'я, яке не понищиться. 6 А тих чужинців, що пристали до Господа, щоб служити Йому та любити Господнє Ім'я, бути рабами Його, усіх, хто хоронить суботу від осквернення її і твердо тримаються міцно Мого заповіту, 7 їх спроваджу на гору святую Мою та потішу їх в домі молитви всеспалення їхні та їхні жертви [будуть] Мені до вподоби на Моїм жертівнику, бо Мій дім буде названий домом молитви для всіх народів. 8 Господь Бог, що збирає вигнанців Ізраїля: до зібраних у нього Я буду ще збирати інших (Іс.56: 1-8).

Бог знає Свій народ в повноті: «Ще немає слова на язиці, - Ти, Господи, знаєш те» (Пс.138: 4). Від нього не сховані переживання страждальців. Він не відкидає і не соромить їх. Він розуміє, як непросто на цій землі бути людиною. Він знає, що їх комплекси виникли не на порожньому місці - на це були серйозні підстави.

Бог звертається до віруючому язичника і віруючому євнухові, як до двох крайніх полюсів, між якими міститься вся сума страждань віруючих.

Повірила в Бога язичник оцінює себе з точки зору систематичного богослов'я. Хіба воно - істина в кінцевій інстанції? Чи не його називали в давнину «царицею всіх наук»? Однак ця оцінка виявляється для нього руйнівною: «Господь мене відділив від народу Свого».

Ось як міг звучати його сумний монолог: «Бог суверенний і Він обрав не мене, а Ізраїль бути Його народом. Так говорить Біблія, яку я читав: «Ось у Господа, Бога твого, небо і небеса небес, земля й усе, що на ній; Тільки батьків твоїх Господь, щоб любити їх, і вибрав вас, їхнє насіння по них, зо всіх народів, як нині [бачиш] »(Втор.10: 14,15). Ктоможет оскаржити Боже рішення? Хто може сказати Йому, що Він неправий? Я не за своєю ініціативою відділений від Божого народу - це зроблено Богом! Він призначив мені народитися в сім'ї язичників. Він вирішив, що в моїх жилах тектиме язичницька, а не Авраамова кровь.Бог назавжди провів відмінність між мною і Його народом: «... хто може те випростати, що Він покривив?» (Еккл.7: 13).

Бог зробив так, що я не маю права бути таким же близьким до Нього, як євреї. Он той обманщик, Шлома, вільно входить у двір храму і спілкується зі священиком, а я під страхом смертної кари повинен задовольнятися двором язичників ... Я ніколи не стану не те що священнослужителем, але навіть двірником в храмі! «Господь мене відділив від народу Свого».

О, якби це відділення справив людина, у мене була б надія умовити його змінити рішення, зробити для мене виняток. Я б заплатив за це приєднання будь-які гроші, але Бог непідкупний! Я не маю права поріднитися з євреєм, адже він навіть є зі мною за один стіл не сяде. Я - людина третього сорту! Чому я народився язичником !? »

Минуло дві тисячі сімсот років, проте подібні стогони (правда, в дещо зміненому вигляді) продовжують звучати від дітей Божих. Одні скаржаться: «Господь мене відділив від успішного народу. За що я не візьмуся, все валиться з рук. Мене дурять, тримають на других ролях. Мені складно заробляти на життя, придбати житло. Боже, ти зробив мене людиною третього сорту! »

Інші стогнуть: «Господь мене відділив від духовного народа.Меня не запрошують стати дияконом, ніхто не звертається до мене за порадою, я не вмію зв'язати двох слів».

Треті плачуть: «Господь мене відділив від щасливого народа.Кто-то бачить Христа і ангелів, хтось, не встигнувши сказати« амінь », отримує від Бога відповідь. А я ... не чую райських голосів, не знаходять пророцтв. Боже, краще б мене зовсім не було! »

Але є й інший полюс нещастя, представлений євнухом. Мені дуже шкода таких людей, яких оскоплялі в дитинстві самим драконівським способом. Кастратів брали наглядачами в царські гареми, тому вони були матеріально забезпечені. Іноді євнухи займали високі державні посади. Однак у них були серйозні проблеми, і ніяке матеріальний достаток, ніяка престижна діяльність її не вирішувала: я - сухе дерево! Скільки трагізму вкладено в це порівняння! Сухого дерева ніхто не радіє, воно не дає стомленому подорожньому приємною тіні, не підкріплює смачними плодами. Таке дерево годиться тільки для вогню ...

Бачачи нареченого і наречену, євнух думав: «Я ніколи не влаштую своє особисте життя, мене ніхто не полюбить і не зробить ніжних зізнань».

Бачачи гордого батька, оточеного молодими синами, євнух гірко зітхав: «Я - сухе дерево! Я назавжди позбавлений щастя батьківства! Я - марна істота »!

І знову скажу: подібні прикрощі продовжують пригнічувати людей. «Мені вже за сорок, - думає дівчина, - мені ніколи не стати матір'ю». «Я самотній і хворий, - думає молода людина, мені не потягнути створення сім'ї - чому саме мені так не пощастило?»

Як бачимо, проблема самотностей дуже серйозна. Що ж думає про це Бог? Що Він скаже страждальцям? Відповідь Бога можна сформулювати так: «Перестаньте роздирати ваше серце самосожаленіем! Ваше вище покликання - бути святими в тому положенні, в якому ви опинилися! »

Бог не заперечує значущості порушених людьми проблем. Він знає, що їм дійсно важко боротися з самими собою. Більш того, Він Сам в Сина Свого Ісуса Христа був на їхньому місці. Ісус з повним правом міг сказати: «Господь мене відділив від народу Свого». Його зненавиділи, безпідставно звинувачували в божевіллі, одержимості, аморальності, політичному екстремізмі. Його життя оцінили в 30 срібняків. Стратили серед двох розбійників. Він був відділений від всіх. 21 псалом передає Його почуття: «Я ж черв'як, а не чоловік, посміховище людське й погорда в народі. Всі, хто бачить мене, насміхаються мною, говорять устами, киваючи головою: «він сперся на Господа; хай же рятує його, нехай Той його визволить, він бо Його уподобав »(Пс.21: 7-9).

Христос, як ніхто з людей, зазнав проблему «сухого дерева». З темряви, згуслої на Голгофі, Він заволав: «Боже мій, Боже мій! нащо мене Ти покинув мене? ». Христос був дуже мужньою людиною, але цього недовгого самотності Він безмовно знести не міг! Однак в цих жахливих умовах Христос явив безприкладну святість! Головним для Христа був не земне щастя, а святість!

Якщо ви дитя Боже, ви вже не людина другого сорту, хоча, можливо, якимись обставинами Бог відділив вас від Свого народу або допустив долю сухого дерева. Саме в цих умовах Бог дає вам найбільше доручення стежити святість. Святість висловлює себе в трьох конкретних речах:

  • Святість є справедливість у взаєминах

Підставою справедливості не можуть бути людські думки або традиції, або політична доцільність. Основою справедливості є Боже Слово: «І Ти зійшов був на гору Сінай, і говорив з ними з небес, і дав їм справедливі права та правдиві закони, устави та заповіді добрі» (Неем.9: 13).

В єврейській мові «справедливість» і «прямота» передаються одним словом. Справедливість не Юліта, що не викручується, він визначення і ясний. Бог покликав людей дотримуватися справедливості в усіх сферах життя: «... вислухайте братів ваших і судіть справедливо, як брата з братом, так і прибульця його; Не будете звертати уваги на обличчя в суді, як малого, так і великого вислухаєте, не будете боятися обличчя людини, бо суд - Божий а справа, яке для вас важко, принесете мені, і я вислухаю його »(Втор.1: 16).

Коли Боже слово перестає бути мірилом справедливості, суспільство або людина приречені на покарання. «Горе тим, які постановляють несправедлівиезакони пишуть на лихо, щоб від правосуддя усунути бідних і похітітьправа від убогих народу Мого, щоб стали вдовиці здобиччю їм, і пограбувати сиріт. І що ви будете робити в день відвідування, коли прийде загибель здалеку? До кого втечете за поміччю І де залишите богатствоваше? »(Іс.10: 1-3)

В середині минулого століття генерал В.С. Абакумов був не тільки главою МГБ СРСР, а й винахідником деяких видів звірячих катувань, за допомогою яких можна було домогтися потрібних зізнань від невинних людей. Коли ж він був заарештований за звинуваченням у державній зраді, до нього застосували його винаходу. Що людина сіє, те й жне. Несправедливість буде покарана!

Свята людина прагне бути справедливим в оцінці себе і людей. Він зважує всі явища на вагах Божої правди, не приймає звинувачення на ближнього без свідків і не надходить на догоду людям. Цього якості слід досягати всім християнам. Іноді через тиск обставин, це дається непросто. Апостол Павло згадував про своє зіткненні з Петром в боротьбі за справедливість:

«Коли ж Кифа прийшов був до Антіохії, то відкрито я виступив супроти нього, заслуговував бо він на осуд. Бо він перед тим як прийшли були дехто від Якова, споживав із поганами а коли ті прийшли, став ховатися та відлучатися, боячися обрізаних. Разом з ним лицемірили й інші юдеї, так що навіть Варнава пристав був до їхнього лицемірства. Але коли я побачив, що не йдуть вони рівно за євангельською правдою, то перед усіма сказав Кифі: Коли ти, бувши юдеєм, живеш по-поганському, а не по-юдейському, то нащо поган ти примушуєш жити по-юдейському? »(Гал .2: 11-14). Апостол Павло допоміг брату по вірі відновити втрачену в складних обставинах справедливість.

2 Блажен муж, який робить це, і син людський, який міцно тримається цього, що хоронить суботу від осквернення

Субота була знаменьем завіту Бога з Ізраїлем, і людина, який дотримувався суботу, цим показував, що він дорожить Божим заповітом більше, ніж своїм господарством або бізнесом. Перед Своїми стражданнями Ісус Христос замінив заповіт суботи на Новий заповіт в Його крові, в який мали право увійти не тільки євреї, але і язичники. Вірність Нового Заповіту - це не регулярна участь у вечорі (що вкрай важливо!), Але всеціле надія тільки на спокутну жертву Христа.

Його святий крові заповіт

Зберігає мене в потоках бід;

Коли все валиться кругом,

Я знаходжу опору в Ньому.

Коли ж зі славою Він прийде,

Нехай вірним Він мене знайде,

Одягненим в праведність, святим,

Щоб без плями постати перед Ним.

Пісня Відродження 229

і оберігає руку свою, щоб не зробити ніякого зла

Здається дивним, що сучасні християни ратують за насильство, якщо потрібно захищати свої цінності від зазіхань невіруючих. При цьому вони посилаються нема на Христа, а на Іоанна Златоуста. Вони люблять цитувати його невдалі слова, забуваючи, що вони не Святе Письмо: «Якщо ти почуєш, що хтось на роздоріжжі або на площі хулить Бога, підійди, зроби йому навіювання. І якщо потрібно буде вдарити його, не відмовляйся, вдар його по обличчю, поламаєш уста, освяти руку твою ударом ... »

Християнин - той, хто наслідує Христа. Христос не вдарив жодного людини, хоча часто відчував від людей образи і хуления. Він заборонив учням винищити самарян, які не прийняли їх на нічліг: «Син людський прийшов не губить душі, але рятувати». Християни повинні бути провідниками добра. До їхніх рук не повинні липнути чужі речі. Вони повинні з радістю жертвувати своїм добром заради блага ближніх.

Наживання святості буде винагороджено Богом. Він є Бог праведного відплати. Земна святість цінується дорожче небесної, хоча за якістю вона гірше. Не важко бути святим на небі, наділеним в святе тіло і в оточенні ангелів. Важко бути святим на землі в оточенні демонів, язичницької культури, при фізичних вадах, і якихось нестатки. Ось що обіцяв Бог борцям за святість: «Бо Господь так говорить Господь про скопців, що суботи Мої бережуть, і вибирають завгодне Мені, і тримаються міцно Мого заповіту, -тим дам у Своїм домі та в мурах Своїх місце і ймення, що краще воно за синів та дочкам; Я дам йому вічне ім'я, яке не понищиться ».

Згідно із законом євнухи не могли брати участь в храмовому богослужінні, але за святість вони отримають привілей бути в святилище небесному. Вони знайдуть скарби найкращі, ніж сини і дочки. Їх імена не будуть забуті, вони будуть знамениті в Божому царстві.

Чи не будуть обділені славою і віруючі язичники: А тих чужинців, що пристали до Господа, щоб служити Йому та любити Господнє Ім'я, бути рабами Його, усіх, хто хоронить суботу від осквернення її і твердо тримаються міцно Мого заповіту, Я приведу на святу гору Мою та потішу їх в домі молитви всеспалення їхні та їхні жертви [будуть] Мені до вподоби на Моїм жертівнику, бо Мій дім буде названий домом молитви для всіх народів.

На землі віруючі чужинці були позбавлені можливості входити до святині, насолоджуватися храмовим служінням, приносити жертви. Однак все зміниться на небі, де вчинив їх усіх царями і священиками і мають рівний доступ до благ вічного життя.

Тут на землі віруючі мають відстрочене щастя і тому повинні жити не темніше справжнім, але дивним майбутнім, про який з надзвичайною впевненістю говорив від імені святих апостол Павло: «Бо знаємо, що, коли земний наш дім, ця хатина, зруйнується, то маємо будівлю від Бога на небі, дім нерукотворний та вічний. Тому то й зітхаємо, бажаючи зодягнутися в небесне наше житло; коли б тільки й одягнені ми не знайшлися нагі. Бо ми, перебуваючи в цьому наметі, стогнемо під тягарем, бо не хочемо роздягтися, але одягтися, щоб смертне пожерлось життям. На це саме й створив нас Бог і дав нам завдаток Духа. Отож, бувши відважні постійно, і як знаємо, що, зостаємося в домі тіла в тілі, ми не від Господа, - бо ходимо вірою, а не видінням, - то ми ж відважні, і бажаємо краще покинути дім тіла й мати дім у Господа. І тому ревно намагаємося, зостаємося в домі тіла, чи виходимо з дому, бути Йому любими Бо мусимо всі ми з'явитися перед судовим престолом Христовим, щоб кожен прийняв [відповідно до того], що він робив, живучи в тілі, добре чи зле (2Кор.5: 1-10).

Як не погодитися після цих великих, пронизуючих серце слів, що головне в житті - святість і ніщо інше?

Вам так само може бути цікаво:

RSS стрічка проповідей

Замовити книгу
"До кінця полюбив їх"

рекомендую:

Схожі статті