біблійні притчі

біблійні притчі

біблійні притчі

Новий Завіт є основним джерелом біблійних притч. Хоча книга притч Соломонових - зі Старого Завіту.

Притчі Соломона повністю звернені до повсякденної побутової життя людини і є, скоріше, життєвим радою, що виражає волю Бога.
А євангельські притчі покликані зробити більш доступними до розуміння ідеї християнства.

притчі Соломона

Спочатку про те, хто такий Соломон.

біблійні притчі

Коли країна відступить від закону, тоді багато в ній начальників; а при розумному і знає то держиться довго.
(Пріт.28: 2)
Не стримуй добра потребуючому, коли в силі твоєї руки зробити його.
(Пріт.3: 27)
Не кажи своїм ближнім: «піди і прийди знову, і завтра я дам», коли ти маєш при собі.
(Пріт.3: 28)
Чи не замишляв проти ближнього твого зла, коли він без побоювання живе з тобою.
(Пріт.3: 29)
Чи не сварися з людиною без причини, коли вона не вчинила тобі.
(Пріт.3: 30)
Мудрі славу, а дурні - ганьбу.
(Пріт.3: 35)
Іди до мурашки, лінивець, поглянь на дороги її, і будь мудрим.
(Пріт.6: 6)
Немає в нього ні начальника, ні урядника, ані правителя;
(Пріт.6: 7)
вона заготовлює літом свій хліб, збирає в жнива свою їжу.
(Пріт.6: 8)

Євангельські притчі

Євангельські притчі відіграють особливу роль у розвитку жанру притчі. Євангельські притчі - це невеликі оповідання, які використовують образи і явища з повсякденного життя людей, але алегорично виражають вищі духовні істини. Ці істини не завжди були доступні людям в силу їх недостатнього духовного розвитку, тому притча пояснює їх видимими і простими образами.
Святитель Іоанн Златоуст вважає, що Ісус використовував притчі, «щоб зробити слова Свої більш виразними, наділити істину в живий образ, глибше відобразити її в пам'яті і як би представити очам».
Притчі Ісуса Христа відрізняються простотою в підборі сюжетів: бачачи засіяне поле, він розповідає притчу про сіяча; знаючи, що його учні здебільшого рибалки, він розповідає їм притчу про рибної ловлі. Тобто, сюжети притч запозичені з навколишньої дійсності, зрозумілою слухачам.
Кількість притч в чотирьох Євангеліях - більше 30. Але це притчі в повному розумінні слова - невеликі повчальні розповіді. Але в Євангеліях досить багато коротких висловів у формі метафор, а також оповідань, викладених мовою притч.
Почнемо з найвідомішої євангельської притчі.

Притча про блудного сина

біблійні притчі

Рембрандт «Повернення блудного сина» (бл. 1666-1669). Ермітаж (Петербург)

У чоловіка одного було два сини; І молодший із них сказав батькові: Отче, дай мені наступну частину маєтку. І батько поділив поміж ними маєток. А по небагатьох днях зібрав син молодший усе, пішов до далекого краю, і розтратив маєток свій там, живучи марнотратно. Коли ж він усе прожив, настав голод великий у тім краї, і він став бідувати і пішов, пристав до одного з мешканців тієї землі, а той послав його на поля свої пасти свиней; І бажав він наповнити шлунка свого хоч стручками, що їли свині, але ніхто не давав йому. Тоді він спам'ятався й сказав: Скільки в батька мого наймитів хліба аж надмір, а я отут з голоду гину встану, піду до батька мого і скажу йому: Отче, я згрішив проти неба та супроти тебе, і недостойний вже зватися сином твоїм; прийми мене як одного з наймитів твоїх.
Встав і пішов до батька свого. І коли він був ще далеко, побачив його батько його і зглянувся; і побіг він, і кинувсь на шию і цілував його. Син же сказав йому: Отче, я згрішив проти неба та супроти тебе, і недостойний вже зватися сином твоїм. А батько рабам своїм каже: Принесіть негайно одежу найкращу і одягніть його, і дайте перстень на руку йому, а сандалі на ноги; Приведіть теля відгодоване та заколіть, будемо їсти й радіти! бо цей син мій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся. І почали веселитися.
А син старший його був на полі; І коли він ішов й наближався до дому, почув музики та танці І покликав одного із слуг, запитав: що це таке? Він сказав йому: брат твій прийшов, і твій батько звелів заколоти теля відгодоване, бож здоровим його він прийняв. І розгнівався той і не хотів увійти. Батько ж його й став просити його. Але він сказав у відповідь батькові: ось, я стільки років служу тобі і ніколи наказу твого не, але ти ніколи не дав мені й козеняти, щоб мені повеселитися з друзями моїми; Коли ж син твій, що проїв маєток із блудницями, прийшов, ти заколов для нього годоване теля. Він же сказав йому: Сину мій, ти завжди зі мною, і все моє то твоє! а про те треба було радіти і веселитися, бо цей брат твій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся (Євангеліє від Луки, гл. 15)

Це сюжет притчі. У чому ж її сенс?
Боже милосердя і прощення доступні всім грішникам, які з щирим каяттям звертаються до Нього.

Притча про двох синів

біблійні притчі

У одного чоловіка було два сини; і він, підійшовши до першого, він сказав: син! піди сьогодні, працюй у винограднику моєму. Але він сказав у відповідь: не хочу; а після, розкаявшись, пішов. І, прийшовши до другого, так само сказав. Цей сказав у відповідь: А потім покаявся, і не пішов. Котрий же з двох учинив волю батькову? Вони кажуть: Останній. Ісус каже до них: Поправді кажу вам, що митарі і блудниці вперед вас йдуть в Царство Боже, бо прийшов до вас Іван шляхом праведності, і ви не повірили йому, а митарі і блудниці повірили йому; ви ж бачили, та проте не покаялися й опісля, щоб повірити йому (Євангеліє від Матвія, гл. 21).

• ті, хто дали обіцянку слухати і виконувати волю Божу, а потім не виконали свою обіцянку;
• ті, хто спочатку були неслухняні волі Божої, а потім, розкаявшись, стали її виконувати.
Шотландський богослов Вільям Барклі пише, що в притчі обидва сини не приносять радості батькові, але з представлених в цих образах двох груп людей «одна, проте, краща за іншу».

Притча про заблукав вівці

Жан Батист де Шампань «Добрий Пастир» (XVII ст.)

Як вам здається? Якби чоловік сто овець, і одна з них заблукала, то чи він не покине дев'яносто дев'ять в горах і не піде шукати ту, що заблукала? І коли пощастить відшукати її, поправді кажу вам, що радіє за неї він більше, аніж за дев'ятдесятьох і дев'ятьох незаблудлих. Так, немає волі Отця вашого Небесного, щоб загинув один з малих цих (Євангеліє від Матвія, гл. 18).

Притча присвячена любові Бога до кожної окремої людини. Бог піклується про навернення грішників і радіє про них більше, ніж про затвердилися в чесноти.

Євангельські притчі - особлива форма проповіді, якій Ісус Христос користувався для викладу і пояснення істин свого вчення. За допомогою притч Христос робив доступними для найпростіших умов найглибші таємниці свого вчення. Чому Він говорив притчами? Народ в більшості своїй був нездатний сприйняти нові євангельські істини в їх абстрактній прямоти. Багато з цих істин, сказані прямо, порушували подив серед слухачів і навіть жорстокість і заперечення. Форма притчі висловлювала істини в загальнодоступні образи, тому слухачами ці істини сприймалися легше.

Схожі статті