Божественне одкровення як джерело морального знання

Одним з істотних елементів як християнського, так і будь-якого іншого релігійного світогляду є переконання в можливості і необхідності для людини Божественного Одкровення. І хоча вчення про Одкровення в різних релігіях має свої особливості, а часто страждає і глибоким нерозумінням його природи, сама віра в Одкровення завжди зберігається. Християнство цілком і повністю грунтується на Одкровенні, йому зобов'язане своїм виникненням, їм "живе і рухається, і існує".

Необхідно відрізняти надприродне Одкровення від т.зв. природного богопізнання, часто також називають одкровенням. Під надприродним Одкровенням зрозуміло особливе дію Боже на людину, що дає йому справжнє знання про Бога, про людину, про порятунок. Воно поділяється на загальне і індивідуальне.

Загальна Одкровення дано Богом через особливо обраних людей - пророків і апостолів для сповіщення тих основних істин, сповідування і виконання яких необхідно для порятунку кожній людині, всьому світу або окремого народу. Таким є, по-перше, Благовістя Господа Ісуса Христа і Одкровення Господа Духа Святого, тобто все Святе Письмо і Передання Нового Завіту, по-друге, "закон і пророки" (Мф. 7, 12) - Старозавітне Одкровення, записане в Біблії (Старий Завіт), хоча останнім багато в чому і не зовсім, неповно, не має того універсального характеру, який притаманний Одкровення новозавітні.

Індивідуальним одкровенням називається таке надприродне відвідування Богом окремих осіб, переважно святих, при якому їм відкривалися таємниці Божого Царства, душі людини, світу. Більшість подібних одкровень носять такий характер, що іншому, що не має відповідного духовного досвіду людини "не можна переказати" (2 Кор. 12, 4). Тому в святоотецьких писаннях і в житійної літератури хоча і повідомляється про факти одкровення святим, однак, як правило, передається виключно їх зовнішня сторона. При цьому в індивідуальних одкровеннях не повідомляється будь-яких принципово нових істин в порівнянні з євангельськими, але дається більш глибоке, дослідне пізнання того, що вже дано в Одкровенні загальному.

Природне одкровення. або природне богопізнання, являє собою те розуміння Бога, Його буття і властивостей, а також людини і мети його життя, яке отримує шукає людина на підставі вивчення і пізнання самого себе і навколишнього світу. Апостол Павло пише про це богопізнання: "Бо невидиме Його, вічна сила Його і Божество, від створення світу через розглядання творінь видимі" (Рим. 1, 20). Дійсно, багато язичницькі мислителі давнини, які не знали надприродного Одкровення, але ті, хто шукав істину і міркували про сутність буття і сенс людського життя, приходили до твердого переконання в існуванні єдиного Бога, Творця, Промислителя і Судді світу (наприклад, Геракліт, Сократ, Ксенофонт). Цей процес природного Богоискания і богопізнання завжди притаманний людині. І понині багато хто приходить до віри в Бога, фактично не знаючи Одкровення надприродного.