Буддизм і будди

Буддизм - одне з найдавніших світових навчань, визнане самими різними народами з абсолютно різними традиціями. «Без розуміння буддизму неможливо зрозуміти великі культури Сходу - індійську, китайську, не кажучи вже про культурах Тибету і Монголії, пронизаних духом буддизму до самих підстав». Буддизм не є релігією в звичайному сенсі. Існують церемонії і обряди, споруджені храми, готуються монахи і написано багато містичної літератури. Але основне ядро ​​становить Вчення. Буддизм існує для реального життя. Коли люди запитували Будду, чому і чому він вчить, Будда відповідав: "Я навчаю тому, що ви, як і всі істоти, шукаєте щастя і намагаєтеся уникати страждання. Я вчу тому, яким все є насправді".

«Будда» означає пробуджений. Сенс цього пробудження - в позбавленні від невідання з приводу природи свого розуму і причин страждань. У навчаннях буддизму йдеться, що природа розуму однакова у всіх живих істот. Тому кожне з них може прокинутися (іншими словами, досягти Просвітлення) і стати Буддою.

Засновником сучасного буддизму вважають Будду з роду Шакьев. (Будду Шак'ямуні) на ім'я Сіддхартха Гаутама. Його унікальне гідність - в тому, що стану Будди він досяг без наставника.

Сам Будда Шак'ямуні розповідав про двадцяти чотирьох Буддах, які приходили в наш світ до нього. Першим з них був Будда Діпанкара, який жив надзвичайно давно.

В буддизмі, також як і в індуїзмі, як і в християнстві до 2 століття нашої ери, стверджується, що свідомості людей, тварин і мешканців інших світів постійно народжуються, вмирають, знову народжуються і знову помирають. знову народжуються і так відбувається нескінченно, аж до Пробудження - тобто, до набуття стану Будди. При цьому кожне нове народження і обставини життя залежать від вчинків, які відбувалися в попередніх народженнях - іншими словами, від карми.

За часів Будди Діпанкара майбутній Будда Шак'ямуні перевтілився як брахман (мудрець) на ім'я Сумедха. Одного разу він задумався про труднощі перевтілень, про страждання, про старість і хвороби. Його роздуми привели до вирішення зайнятися суворою практикою, сповненого знегод.

Під час відвідування одного міста Сумедха побачив людей, підготовляли дорогу до візиту Будди Діпанкара. Коли Сумедха дізнався про появу в цьому світі Будди, його охопила найвища радість. Він попросив людей виділити і йому ділянку дороги, щоб взяти участь в її підготовці і йому дали ділянку з раскисшей від води землею.

Але до того, як дорога була повністю підготовлена, з'явився Діпанкара в оточенні багатьох тисяч учнів, пресекшіх потягу розуму. Сумедха, побачивши Будду Діпанкара, вигукнув:

"Нехай Будда не ступає на бруд, а разом з учнями пройде на мене заради моєї користі".

Розпустивши своє довге волосся і покривши ними землю, Сумедха ліг на той брудний ділянку дороги. І в той час у Сумедхі були такі думки:

"Нехай я вирву свої забруднення і, досягнувши всезнання, стану Буддою. Нехай я досягну Звільнення, долучитися до Учення і допоможу безлічі людей і божеств перебратися на той берег через потік колеса перероджень. Ось, про що я мрію, нехай це прагнення виповниться".

Всезнаючий Діпанкара наблизився до Сумедхе. Дізнавшись його думки і подивившись в його майбутнє, Будда побачив, що бажання Сумедхі виповниться і передбачив, що в одному з наступних втілень той стане Буддою. Записано, що це було так давно, що Всесвіт зруйнувалася і створилася багато разів до того моменту, коли Будда Шак'ямуні народився на Землі.

З тих пір майбутній Будда Шак'ямуні перероджувався безліч разів. Він слідував шляху Бодхисаттви, тобто істоти, який вирішив стати Буддою для блага всіх істот.

В буддизмі вважають, що є світи адов і райські світи, матеріальні та нематеріальні, в них можна потрапити дуже надовго, але не на вічно. Окремо від них є Нірвана, повністю вільна від страждань.

Коли синові виповнилося 16 років, Шуддходана організував весілля з принцесою Яшодхарой. Через кілька років вона народила йому сина Рахулу. Сіддхартха 29 років жив як принц.

Одного разу він у супроводі колесничего Чанни вибрався за межі палацу. Там він побачив «чотири видовища», що змінили його життя: жебрака старого, хворого людини, що розкладається труп і відлюдника. Гаутама тоді усвідомив сувору реальність життя - що хвороби, муки, старіння і смерть неминучі і ні багатства, ні знатність не можуть захистити від них, і що шлях самопізнання - єдиний спосіб для осягнення причин страждань. Це спонукало Гаутаму у віці 29 років залишити будинок, сім'ю та майно і відправитися на пошуки способу позбавлення від страждань. Сіддхартха почав свою сувору практику в Раджагрихе, де він просив милостиню на вулиці. Через деякий час він покинув це місце і став вчитися йогической медитації у двох мудреців-самітників. Потім Сіддхартха попрямував в південно-східну Індію. Там він разом з п'ятьма супутниками під проводом Каундіньі намагався досягти просвітлення через суворі позбавлення. Через 6 років, на межі смерті він виявив, що суворі аскетичні методи не приводять до більшого розуміння, а просто затьмарюють розум і виснажують тіло. Ріші Діва, який був другом Бодхисаттви до його зречення від царювання, пошкодував його і попросив двох сільських жінок зробити Бодхисаттве підношення. Коли він покуштував молочної каші, його тіло засяяло, як чисте золото. П'ять його учнів, вважаючи, що Сіддхартха порушив обітниці, покинули його.

Після цього він сів під фікусових деревом, яке зараз називають деревом Бодхі, і поклявся, що не встане до того, поки не знайде відповіді на свої питання. Аби не допустити випускати Сиддхартху з-під своєї влади, бог Смерті Мара (він же вважається володарем матеріальних світів) спробував порушити його зосередження, але Гаутама залишився непохитний.

Після 49 днів медитації в повний місяць в віці 35 років Гаутама досяг Пробудження і повного уявлення про природу і причини людських страждань - невігластві.


Буддизм і будди

Будда кілька днів ще перебував в стані самадхи (глибокої медитації), вирішуючи, навчати чи інших людей або йти в Нірвану. Він не був упевнений, що люди, переповнені жадібністю, ненавистю і обманом, зможуть побачити справжнє Вчення, ідеї якого були дуже глибокі і важкі для розуміння. Однак Брахма Сахампаті (правитель світу Брахми) заступився за людей і попросив Будду принести вчення світу, так як «завжди знайдуться ті, хто його зрозуміє». Зрештою, c великим співчуттям до будь-яких істот на землі, Будда погодився стати вчителем.

Вперше він прочитав лекцію в Сарнатхе. У цій проповіді були описані Чотири Шляхетні Істини і Восьмирічний шлях.

Чотири Благородні Істини - одна з основ вчення Буддизму, яка приймається у всіх його незліченних напрямках. Коротенько вони такі:

Існує дуккха, тобто, страждання (точніше, незадоволеність, занепокоєння, тривожність).

У дуккха є причина (спрага в тому числі задоволень)

Існує можливість звільнитися від дуккха (припинити дію її причини).

Існує шлях, який веде до позбавлення від дуккха (один з них - вісімковій шлях, що веде до нірвани).

У віці 80 років Будда оголосив, що скоро він досягне парінірвани, або кінцеву стадію безсмертя, звільнивши своє земне тіло.

Будда прийняв в пожертвування неякісну їжу. За однією з версій, це були отруйні гриби. Через нетривалий час він ліг на правий бік в гаю дерев сала, прийняв в ченці останнього учня, і пішов в парінірвану. Його останніми словами були:

Все створене схильне закону руйнування

Досягайте мети за рахунок нерозпущений.

Вчення Будди зберігалося, доповнювалося святими і мудрецями. Це породило безліч шкіл і напрямків, але суть його залишилася незмінною протягом століть. Можна виділити три напрямки в буддизмі:

Хинаяна, або Мала колісниця, Махаяна (Велика колісниця) і Ваджраяна (Нерушима колісниця).

Практики Хінаяни націлені на приватне Просвітлення. Їх методи пов'язані з відмовою від неблагих думок і обставин. Хинаяна поширена в країнах «південного буддизму» - наприклад, у В'єтнамі і Бірмі.

Практики Махаяни засновані на співчутті, милосерді, сорадования, рівне ставлення до всіх. Вважається, що вони доповнюють практики Хінаяни. Махаяна поширена на Далекому Сході - наприклад, в Кореї і Японії.

Традиція Ваджраяни, як і Махаяна заснована на співчутті, милосерді, сорадования, рівне ставлення до всіх, але доповнена великим набором складних методів. Ці методи пов'язані з візуалізацією і безліччю мантр (коротких словесних формулювань для очищення розуму, які зазвичай повторюють безліч разів). Поширена в Тибеті, Монголії, Росії.

Схожі статті