Чарльз Фінней

Господи! Своє діло в середині років, у середині літ об'яви; у гніві про милість згадай.

Пробудження не є дивом, і для нього Бог не змінює існуючих законів природи. При ньому не відбувається нічого, що виходить за межі людських сил і можливостей. Навпаки, пробудження - це вірне використання сил на славу Божу.

За часів апостолів пробудження супроводжувалися чудесами, які служили тільки для того, щоб привернути увагу людей до євангельської звістки.

Багато хто вважає, що духовне пробудження неможливо наблизити зусиллями людини, як неможливо викликати грім або землетрус. Вони відносять пробудження до явищ містичним (надприродним) і стверджують, що в духовному житті немає слідчої закономірності, що Бог діє верховною владою незалежно від зусиль людей.

Це судження вкрай невірно, подібні думки явно безбожні. У Царстві Божого милосердя, як у царстві природи, існує чітка закономірність. Бог створив людину, а не машину. Він піклується про людину дуже чуйно і постійно враховує всі його бажання.

Пробудження - це справа звичайна, як урожай восени. І як урожай є наслідком людської праці, точно так і пробудження залежить від нашої старанності. Звичайно, не буде ні того, ні іншого, якщо не буде Божих благословень, але це не означає, що ми повинні сидіти, склавши руки.

Чи чули ви таку шалену судження: «Бог всемогутній! Якщо захоче - дасть хліб, не захоче - не дасть. Тому марно орати, боронувати і сіяти; хто займається цим, той втручається не в свою справу! »Подібні висловлювання - не рідкість. І який від цього успіх? Покоління за поколінням йде в пекло, церква кидається, чекає чудес, і не робить того, що визначив Бог. Тих же, хто, хвилюючись, докладає всіх зусиль, щоб викликати пробудження, такі люди зазвичай зупиняють: «Ви занадто багато на себе берете! Це вторгнення у всемогутність Боже. Тримайтеся звичайного курсу, і чекайте, коли Бог пошле пробудження, а Він зробить це, коли вважатиме за потрібне ». Такі думки до вподоби сатані і сприяють лише його справі; ними ми тільки виправдовуємо свою лінь і недбальство.

Один проповідник мав на думці, що пробудження можна очікувати кожні п'ять років. А так як в його громаді воно було рік тому, він підключився до роботи сусідньої громади. Повернувшись через тиждень додому, він прикинув: скільки ж душ з його громади за ці роки підуть в пекло? Цифра виходила значна, він прийшов в жах, серце його облилося кров'ю. Цими переживаннями він поділився на ранковому богослужінні у своїй громаді. Реально представивши трагічність свого становища, люди здригнулися, відразу пробудилося сорок родин, і було величезне пробудження. Теорія проповідника про п'ятирічний інтервалі між пробудженнями розлетілася на порох.

Істинне пробудження - це повернення віруючих зі стану охолодження першого кохання. Воно завжди супроводжується глибоким усвідомленням гріховності віруючих. Іноді цей стан буває настільки серйозним і сокрушающим, що багато впадають у відчай: простить їх Бог? Світ і гріх для таких втрачають будь-яку привабливість, вони спалахують непереборним бажанням бути в найтіснішому спілкуванні з Богом. Без цього пробудження немислимо.

Істинне пробудження супроводжується також оновленням віри і любові у християн.

Перебуваючи в стані байдужості і сну, віруючі остаточно сліпнуть, самі не усвідомлюють небезпечного становища грішників. Вони розрізняють їх, подібно сліпому, який бачив людей, які ходять, немов би дерева (Марка 8:24).

Під час пробудження вони бачать речі вже в іншому світлі. У них з'являється гаряча любов до душ, і вони від щирого серця бажають, щоб спасся весь світ. У своїх молитвах про тих, хто гине вони доходять до агонії.

Коли вся церква буде охоплена подібними переживаннями, тоді почнуть прокидатися і приходити до усвідомлення провини люди, що потопають у глибокому болоті гріха. Благодаттю Божою вони оновляться настільки, що їх життя засяє святий чудовою красою.

3) Чим рухоме духовне пробудження?

Бог керує пробудженням за допомогою:

ОБСТАВИН. Проповідники часто дивуються чудесному збігом навколишнього оточення, яка має в своєму розпорядженні серце грішника до прийняття істини.

ДУХУ СВЯТОГО. який відкриває євангельську істину і робить її настільки зрозумілою, живий і сильною, що вона, врізаючись в свідомість грішника, підкорює його, і той змушений скласти всяка зброя опору і віддатися Господу.

Здійснює цю благословенну роботу Бог через проповідників і просто людей, спраглих пробудження всім серцем.

Людина здатна вплинути на ближнього словом, поглядом, сльозами, молитвою і щоденним поведінкою. До християнину, гаряче любить Господа, грішники переймаються великою повагою. Якщо ж він холодний, це заглушає в людях будь-який інтерес до Бога і спасіння.

Я знав одну жінку, яка довгий час була стурбована своїм гріховним станом. Але одного разу я помітив в її очах якесь байдужість, холодність. Я поцікавився. Виявилося, вона, щоб звільнитися від постійно мучили докорів сумління, пішла до віруючих в надії, що вони допоможуть їй. Але це були легковажні, порожні люди. У такому суспільстві свідомість її гріхів розсіялася і зникло. Без сумніву, ці люди погубили душу, тому що свідомість гріховності до неї не повернулося. Цією проповіддю я не нав'язую вам свого вчення про пробудження. Я не хочу марнувати свої сили і час, щоб дати вам цікаву тему для обговорення або задовольнити вашу цікавість, і щоб після закінчення проповіді сказали: «Тепер ми знаємо про пробудження все», - а на ділі не зрушили з місця.

Тому, питаю вас, з якою метою ви читаєте ці проповіді? Чи бажаєте ви сприяти успіху пробудження? Чи будете слухняно слідувати вказівкам Слова Божого, які я вам буду викладати? Чи будете ви їх втілювати в життя? Або ж ви будете тільки навчатися пробудженню і не рушить перстом на благо цієї святої справи!

Якщо ж ви не маєте наміру приступити до цього зараз, то відкладіть мої проповіді в сторону і передайте тому, хто бажає виконувати Слово Боже в житті.

Ви повинні зважитися зараз же. У вас точно так же немає права роздумувати, як і у грішника, чи варто підкоритися Богу? Тому я закликаю вас дати урочисту обіцянку, що ви будете виконувати свої обов'язки настільки, наскільки ви цього будете наставлені; що ви будете молитися, щоб Бог вилив Духа Святого на вас, на вашу церкву і на ваше місто.

4) Коли можна очікувати пробудження?

Чи навіки Ти гніватись будеш на нас, і протягнеш Свій гнів з роду в рід? Невже знову не оживити нас, щоб народ Твій Тобою!

У цій проповіді я хочу звернути вашу увагу на наступне: коли духовне пробудження необхідно, і коли його можна очікувати?

Духовне пробудження необхідно:

- коли між членами церкви є розбіжності, суперечки, чвари. Цілком зрозуміло, що при такому низькому духовному стані не приходиться очікувати братської любові і довіри, а тому, потрібно терміново шукати вихід;

- якщо християни уподібнюються світу в одязі і розвагах, якщо почастішали випадки грубих, низьких падінь, загибель церкви близька, і врятувати від цього може тільки пробудження;

- якщо безбожники господарюють в церкви, користуються великим впливом, пробудження - єдиний вихід від такого ображає Господа зла не вернувся

- якщо віруючі стали абсолютно байдужі до загибелі грішників і в громаді припинилися покаяння, тоді настав час прокинутися.

Що думатимуть про пожежників, який спокійній спить, коли в місті вибухнув пожежа? І все ж його безпечність не можна порівняти зі злочином віруючих, які нічого не роблять, бачачи, як грішники йдуть в вічний пекельний вогонь.

Зберегти церква від нарікання світу може тільки духовне пробудження. Без нього ганьба церкви буде безперервно зростати, і вона стане предметом загального презирства.

Ви можете вибудувати чудові храми, зробити м'які крісла, влаштувати розкішне канцелярію, придбати чудовий орган і цим викликати відоме повагу безбожників, але це принесе швидше шкоду, приведе їх до невірного уявлення про Бога і видалить від покаяння.

Якщо віруючі не прокинуться і не відбудеться вилив Святого Духа, світ, в кінці кінців, буде сміятися над церквою. Ніщо, крім пробудження, не відновить любов і довіру християн один до одного, а вони можуть з'явитися тільки під впливом страху Божого, який рухає пробудженням.

Якщо в громаді грішники каються від випадку до випадку, то це свідчить про її низьку духовному рівні: вона вимирає. Як багато церков на землі припинили своє існування тільки тому, що віруючі задовольнялися милостинею однієї або декількох душ на рік!

Тільки пробудження може усунути духовну черствість віруючих, привести їх до освячення і зростанню в благодаті.

Що значить зростати в благодаті? Чи означає це слухати багаті проповіді і отримувати нові знання про євангельських істинах? Ні і ні. Християни, які прагнуть збагатитися духовно і займаються тільки цим і нічим більше, навпаки стають все гірше і гірше. Вони озлоблюються і критикують тих, хто намагається, хоча і в немочі, але здійснювати якусь працю. Участь людей, які приходять на зібрання і, слухаючи Євангеліє, що не каються - жахлива. Краще б вони ніколи не чули доброї новини. Але християни все-таки більш винні в загибелі грішників, ніж вони самі. Горе християнам, які не несуть світу Євангелія життя. Якщо церква тривалий час буде перебувати в занепалий стані, вона понесе за це відповідальність перед Богом. Бог стягне за безпечність, за те, що віруючі не шукають Господа і не моляться, подібно псалмопівця: «Невже знову не оживити нас?».

Якби у церкви не було можливості сприяти пробудженню, то всі мої висловлювання були б безглузді. Хіба не смішно загрожувати людині судом Божим тільки за те, що він, приміром, не викликав бурю або негода? Але істина така: християни винні у відсутності пробудження, а не грішники.

Схожі статті