Чи є в біблії протиріччя конрад Едель як з'явилася біблія біблія-центр

Чи є в Біблії протиріччя?

Іноді можна почути висловлювання, нібито в Біблії містяться суперечності і невідповідності. Але за подібними міркуваннями часто приховано звичайне упередження. Якщо стверджує подібне людині запропонувати вказати хоча б на один приклад, він найчастіше або скромно відмовчується, або називає такі «протиріччя», які з головою видають його некомпетентність. «Звідки Каїн взяв собі дружину?» - нерідко запитують сумніваються. Каїн і Авель були першими дітьми Адама. У 4 розділі книги Буття розповідається, що Каїн убив свого брата, потім відправився в іншу країну і взяв собі дружину (вірші 16-17). Звідки взялася дружина, якщо на землі в ті часи жили тільки Каїн і його батьки?

Очевидно, що запитувач читав цю частину Старого Завіту недостатньо уважно, інакше б він зауважив, що Каїн, вирушаючи в землю Нод, вже був одружений. Вірш 17 повідомляє щойно вона йому «народила Еноха», який перший заснував місто. Каїн одружився на одній зі своїх сестер, бо Адам мав багато синів і дочок (Бут. 5: 3-4). Шлюб із сестрою - нормальне явище на зорі історії людства.

Протиріччя намагаються угледіти і в інших місцях Писання. Матвій, Марк, Лука та Іоанн в Євангеліях описали життя Ісуса Христа. Уважний читач виявляє, що їх розповіді дійсно не завжди і в усьому сходяться. Що це - протиріччя?

Коли школярі, побувавши на екскурсії всім класом, потім описують її в своїх творах, ніхто і не чекає, що їх опису повністю збігаються. Навпаки, вони можуть сильно відрізнятися, оскільки різними дітьми події оцінюються по-різному. Те, що один виділить, інший ледь згадає. У чотирьох чоловіків, які писали про життя Ісуса, також було різне сприйняття подій. Їх людську природу Дух Божий аж ніяк не «відключав». Різниця їх описів якраз і є доказ достовірності, бо абсолютно збігаються насамперед мало б порушити підозра, що вони домовилися і придумали всю тему розповіді.

Очевидно, Богу було угодно, щоб чотири чоловіка з різних точок зору описали життя Сина Божого. Саме завдяки відмінностям оповідання взаємно доповнюються і дають повнішу картину.

Наприклад, Матвій говорить про двох сліпих, яким Ісус повернув зір перед Єрихоном (20: 29-30), а Марк (10: 46-52) і Лука (18: 35-43) згадують тільки одного сліпого. Протиріччя? Може бути, але воно зовсім не має значення. Можливо це відбувалося інакше. Марк одного сліпця та кличе ім'ям Вартимій, син Тімея. Отже, він був відомий. Не виключено, що другий не був згаданий, тому невідомим залишилося його ім'я. Так, чи ні, безперечно одне: сам факт зцілення сумніву не викликає. Просто особливі обставини вплинули на побудову розповіді.

Аналогічний приклад - зцілення одержимого в Гадаринської місцевості. Матвій пише про двох людей (Мф. 8: 28-34), Марк - тільки про одне (Мк. 5: 1-20). Але Марк розповідає про нього більше, ніж Матвій. Він простежує шлях цієї людини і після його зцілення. Оскільки він хотів про це одному повідомити щось важливе, він, можливо, не вважав за потрібне описувати другого.

Краще залишати питання відкритим, ніж поспішно звинувачувати Біблію в протиріччях. До того ж ці розбіжності мають таке віддалене відношення до предмету, що ні в якій мірі не впливають на розуміння способу життя Ісуса Христа.

Дуже часто люди, неправильно розуміють тексти Біблії, зустрічаючи важкі місця, вважають, що натрапили на протиріччя. Такі люди не «тлумачать» Письма, а «втовкмачують» власну думку, на що нарікав ще апостол Петро: «І довготерпіння Господа нашого вважайте за спасіння, як і улюблений брат наш Павло, за даною йому мудрістю, написав вам, як він каже про це і по всіх посланнях, в яких є дещо тяжко зрозуміле, що неуки та незміцнені, на власну загибіль, перекручують, як і інші Писання »(2 Петр. 3: 15-16).

Оскільки вже під час апостолів перекручували і спотворювали біблійні вислови, чи варто дивуватися, коли те ж саме відбувається в наші дні.

Чи не застрахований від неправильного розуміння, навіть той, хто прагне взяти Біблію дослівно і нічого до неї не додавати. Так, наприклад, деякі, посилаючись на Лк. 22: 35-38 відстоюють думку, що справа Христа і віри слід захищати зі зброєю в руках. Ісус радив учням купити меч (вірш 36), і коли вони показали два меча, Він сказав: «Досить» (вірш 38). Чи дійсно Ісус думав так? Якщо це місце розглядати поза контекстом, можливо тлумачення і такого роду. Але тоді ми станемо стверджувати явно протилежне тому, що хотів зробити Ісус. Коли Петро після того, як Юда зрадив Ісуса відсік мечем вухо рабу, Господь звелів апостолу прибрати меч, сказавши: «Всі, хто візьме меча, від меча і загинуть» (Мф. 26:52). Також і Пілата Ісус сказав: «Царство моє не від світу цього; якби від світу цього було Царство Моє, то служба Моя воювала б, щоб не виданий був іудеям; але нині Царство Моє не звідси »(Ін. 18:36).

Тільки в цьому контексті можна вірно зрозуміти сказане в Євангелії від Луки 22: 35-38. Ісус хотів підготувати учнів до Його жертві і до майбутньої духовної битві. На жаль, вони не зрозуміли Його. Коли вони знову дістали мечі, ніж остаточно підтвердили своє нерозуміння, Ісус перервав дискусію: «Досить». Малося на увазі не «досить мечів», але «досить говорити»!

Окремі висловлювання можна правильно зрозуміти, лише взявши до уваги весь текст, а також за умови розуміння Святого Письма на певну тему в цілому. Біблія тлумачить себе сама! Читач же повинен просити Бога послати правильне розуміння, бо це - Його Слово.

Читати наступну главу

Схожі статті