Чи можливо покаяння після смерті

Чи можливо покаяння після смерті?

питання задала Лариса Г. р Монреаль


Лариса поставила таке питання. Деякі християни стверджують, що після смерті можливо покаяння, посилаючись на 1 Петра 3: 18-20. Що ви про це думаєте? Чи є якісь тлумачення цих біблійних віршів? Дякуємо.

Отже, для початку давайте його прочитаємо уважно.

1 Петра 3: 19-20 "Він [Ісус] і що в в'язниці духам, зійшовши, звіщав; вони колись непокірливі чекав їх Боже довготерпіння за днів Ноя, коли будувався ковчег, що в ньому мало, цебто вісім душ, врятувалися від води ".

Тепер давайте з'ясуємо те, про що ми тільки що прочитали.

1. Мова йде про Ісуса Христа.
2. Він зійшов до темниці, де були укладені духи, непокірні Богу за часів Ноя.
3. Ісус проповідував цим духам.

А тепер знову звернемося до вашого запитання: "Деякі християни стверджують, що після смерті можливо покаяння, посилаючись на 1 Петра 3: 18-20".

Хотілося б попросити таких "християн" вказати, де саме в цих віршах написано про те, що після смерті можна покаятися. Ми тільки що прочитали їх і переконалися, що про це не йдеться (у всякому разі, в цих віршах). Тут тільки сказано, що Ісус спустився до духів і проповідував їм істину. Покаялися вони чи ні, мали вони можливість покаятися після цього чи ні, - тут не сказано. Вірш лише повідомляє, що Ісус їм свідчив про правду.

Що це були за духи?
Думка богословів розділилося. Одні вважають, що це душі померлих під час Всесвітнього Потопу. Інші вважають, що це були занепалі ангели, про яких шоста глава Буття каже, що вони брали собі в дружини "дочок людських". До речі, цю ж точку зору підтримує наступне місце Святого Письма: 2 Петра 2: 4-5 "Бо, якщо Бог ангелів, що згрішили, не помилував був, а в кайданах темряви вкинув до аду, і передав зберігати на суд; і Він не помилував першого світу, але в самовосьмого Ноя, проповідника праведности, і навів потоп на світ безбожних ". Треті богослови вважають, що це були і душі померлих під час потопу людей, і частина занепалих ангелів, яких Бог пов'язав узами пекельного мороку (темниця, в яку спустився Ісус).

Як би там не було, ми знаємо, що занепалі ангели спасіння не призначені, а, отже, покаятися не можуть. Люди ж після смерті покаятися не можуть тільки з тієї причини, що вже занадто пізно.

Біблійне вчення полягає в тому, що після смерті людина нічого змінити не може. Згадайте притчу, розказану Ісусом, про багача і Лазаря: Лука 16: 19-31. У ній відповідь Авраама багатієві, який потрапив в Пекло, був такий: "Між нами і вами велика безодня поставлена, так що ті, що бажають перейти звідси до вас не можуть, також і звідти до нас не переходять" (Лука 16:26).

Свій вибір людина робить за життя. Думаючі, що покаятися можна після смерті, в першу чергу не знають або не розуміють значення слова покаяння. Істинне покаяння це не тільки співчуття про те, що трапилося. Покаятися - значить відвернутися від своїх гріхів і повернутися до Бога. Покаятися - значить, кажучи словами Івана Христителя, "виправити свої шляхи", "прямими зробити стежки" - тобто відмовитися від гріховного способу життя і почати жити праведним життям вірою в Ісуса Христа. Це і означає "створити гідний плід покаяння" (Матвія 3: 8).
Знаючи справжнє значення слова "покаяння", спробуйте уявити, як померла людина може покаятися і жити праведним життям, якщо він вже помер ... У посланні до євреїв 9:27 написано "людині призначено вмерти один раз, а потім суд".

А тепер ще раз прочитаємо ваше запитання і подивимося, чи нічого ми не упустили: "Деякі християни стверджують, що після смерті можливо покаяння ...".

Дорога Лариса. Ви помиляєтеся, називаючи таких людей християнами. Християни так не вважають, тому що вони знають Божу Істину, яка полягає в тому, що людина повинна зробити вибір, поки він живий. Після смерті у нього такої можливості не випаде.

Таким чином, той, хто вірить, що у нього буде шанс покаятися після смерті, жорстоко помиляється і обманює не тільки самого себе, а й оточуючих.

Схожі статті