Чи можливо в раю виконання мрії, сімейне життя віра в бога - Тетянин день

Чи можливо в раю виконання мрії, сімейне життя?

Я Новомосковскла про рай і зрозуміла, що рай - це те місце, де люди будуть вічно радіти від того, що бачать Бога і спілкуються з Ним. Може, навіть їхні родичі там будуть. Але мене мучить питання. Ось, наприклад, живе дівчина. Припустимо, їй 16 або навіть 20 років. Вона мріє з дитинства про коханого чоловіка, з яким вони будуть жити за заповітом Господа в одну плоть і одну душу, адже «недобре чоловікові бути самому», мріє про безліч дітей. А тут раптом раз - аварія або ще що, і в 20 років вона вмирає. Але через те, що вона була чиста, вона потрапляє в рай. І що? Там її мрія вже ніколи не здійсниться? В раю вона не зможе зустріти свого єдиного, не зможе мати сім'ю, ростити дітей? І все одно вона буде щаслива від того, що бачить Бога, який не дозволив їй виконати її мрію, забрав її завчасно? І виходить, що в раю люди вічно будуть займатися спогляданням Бога. Ні створити сім'ю і злитися в єдності (благословінням Богом ще в раю!) З єдиним коханим, ні народжувати і виховувати дітей, ні ходити на роботу, ні творчістю займатися, а тільки сидіти і дивитися на Бога і від цього отримувати задоволення вічність. Так це ж жах! Чим же тоді християнське розуміння раю краще мусульманського?

Шановна Дарина, дозволю собі в якості відповіді на Ваше питання процитувати євангельське слово: "Бо як із мертвих воскреснуть, то не будуть женитись, ані заміж виходити, але будуть як ангели на небесах" (Мк. 12:25). Шлюб в сенсі народження і виховання дітей не матиме місця в Царстві Божому, але це не означає, що любов між людьми і радість від спілкування один з одним зникнуть. Це буде спілкування в Бога. Чому Ви вважаєте, що це нудно? Зовсім ні. І дівчина, описана Вами, якщо хотіла бути з Богом і саме у Нього просила послати їй жениха і дітей, ніякої образи на Нього за те, що Він привів її до вічного блаженства, не відчуватиме, запевняю Вас.

Рай - це Христос і навколо Нього все, хто Христові, і коли ми будемо у вічності з Богом, і коли будуть наші близькі, ті, які спроможуться, і всі будуть близько і ніщо не буде далеко, коли всі будуть ближні по-справжньому, в які б різні століття вони не жили і в яких би різних країнах на землі ні перебували. Отже, рай - це не надзвичайний кемпінг, де всі сидять по галявинках і де - як це малювали в атеїстичних карикатурах - млинці, намазані варенням або згущеним молоком, самі в рот залітають. А всі жителі сидять в раю і жують млинці невпинно. Рай - це перш за все зустріч з усіма, з ким в земному житті ми виявилися пов'язаними такими узами, які можуть бути продовжені на небі. Якщо щось було в нашому земному житті таке, що не обмежувалася тільки Землею, тільки гаслом "Ти - мені, я - тобі", тільки необхідними турботами і вигодами від спільного спілкування, то це буде продовжено на небі. Рай - це зустріч з тим, кого ми, можливо, не бачили на Землі, але з ким так хотілося б зустрітися: з преподобними Сергієм і Серафимом, з апостолом Павлом і мучеником архідияконом Стефаном. Чого вартий побачити Лазаря Чотириденного і почути від нього, що він пережив до того, як Господь воскресив його напередодні свого Входу в Єрусалим, побачити древніх мучеників і сповідників ХХ століття. Ось ця дивовижна зустріч у вічності і буде в раю. Апостол Павло казав: "Царство небесне буде тоді, коли Бог буде всіляке у всіх". Всі ми не втратимо своїх індивідуальностей, але будемо один з одним і з Богом об'єднані тісніше і ближче, ніж зараз на Землі. Невже обов'язково саме ходити на роботу від дзвінка до дзвінка? А дар творчості не замовчана людини, тільки як він буде реалізовуватися, ми зараз і подумати не можемо, але буде це в Богообщении, тобто в повноті і істинному розкритті.

А що таке пекло? Пекло - слово грецьке, походить ще від більш давнього слова "Avidоs" - місце, як пишеться в Катехизмі митрополита Філарета, безвидне, тобто таке, де не бачити, не відати Бога не можна. Ось в пеклі вже не побачиш нічого ні доброго, ні світлого, серцем не дізнаєшся і не відчуєш, що можна врятуватися і змінитися, а це дуже страшно. Це страшне стан і є пекло, а зовсім не сковорідки і не бісики, підкидає полінця у вогонь.

Підтримай «Тетянин день»