Чи справедливий бог

... милості хочу, а не жертви


Преподобний Ісаак Сирин писав: «Ніколи не називай Бога справедливим. Якби Він був справедливий, ти давно був би в пеклі. Покладайся тільки на Його несправедливість, в якій - милосердя, любов і прощення ».

Так що ж таке справедливість? В Євангелії немає тлумачення цього поняття, тому поставимо питання інакше: що люди розуміють під «справедливістю»? Для відповіді на це питання поспостерігаємо за людьми і розділимо їх на умовні групи:

1-я група людей використовує це поняття для вираження своїх емоцій. По суті, цим вони декларують своє право виступати в ролі суддів, і вирішувати, як подіям слід розвиватися. Особливістю цієї групи, є те, що своє право судити вони декларують боязко, а головною причиною такого їх поведінки є недостатня глибина розуміння явищ, з якими вони стикаються. Іншими словами, ці люди звертаються до ідеї справедливості, оскільки не мають ще глибокого розуміння ідеї любові. Якщо така людина буде розвиватися духовно, то з часом він знайде заміну ідеї справедливості і відмовиться від неї.

2-я група людей знаходиться в набагато гіршому становищі, ніж перша. Ці люди, на відміну від перших, вже встигли пройти певний шлях розвитку і зайшли в глухий кут, вони повністю зупинилися в своєму духовному розвитку і весь світ їм бачиться ворожим. У відповідь реакції на уявну ворожість світу, вони виявляють постійну критицизм, невдоволення, гнів, і єдиним виправданням такої поведінки для них є уявна неправильність в розвитку подій і поведінку інших людей, які вони називають несправедливістю, в першу чергу по відношенню до себе. Таким чином, для цієї групи ідея справедливості є необхідним інструментом для виправдання свого невірного ставлення до життя. На відміну від перших, вони твердо переконані в своєму вправі судити все і всіх.

3-тя група - паразити, свідомо і зловмисно культивують поняття справедливості для маніпулювання першими двома групами людей.

Як бачимо, справедливість - доля тих, хто або «не довчився», або «заблукав», або просто звик жити за рахунок інших, тобто - доля людей малодушних, нездатних прийняти на віру всю глибину і далекоглядність Божого промислу. Так де ж корінь цього явища?

До справедливості волають, коли є невдоволення, а невдоволення породжується тільки одним - страхом. Як відомо, в основі будь-якого страху лежить страх перед смертю. Тому причиною появи такого поняття як справедливість є страх перед смертю, який походить від відсутності знання і віри. Православ'я дає людині знання і віру, позбавляючи від страху перед смертю і, як результат, йдуть всі інші страхи, невдоволення, гнів і. необхідність звертатися до справедливості! Таким чином, Православ'я усуває сам корінь проблеми, плоди якої у вигляді нав'язливих ідей на кшталт справедливості ми спостерігаємо в сучасному світі.

Так що ж дає Православ'я людині замість справедливості? Дає милосердя! Бо сам Творець милостивий, Бог є любов, а не тільки лише страшний Суддя і Справедлівец. «Ти, Господи, чи не гніваєшся, коли незадоволений, і не гніваєшся, коли караєш. Якби розгнівався Ти, коли караєш, світ не стерпів би гнів Твій »(Преподобний Єфрем Сирин).

Бог нікого не карає, людина сама вибирає свій шлях. Як писав Антоній Великий: «Бог благ і тільки благе творить, шкодити ж нікому не шкодить, перебуваючи завжди однаковим; а ми, коли буваємо добрі, то вступаємо в спілкування з Богом - за подібністю з Ним, а коли стаємо злими, то відокремлюємося від Бога - по несхожість з Ним. Живучи цнотливу картину - ми буваємо Божими, а стаючи злими - стаємо знедоленими від Нього; а це не те означає, щоб Він гнів мав на нас, але те, що гріхи наші не попускають Богу засяяти в нас, з демонами ж мучителями з'єднують. Якщо потім молитвами і про доброчинність здобуває ми дозвіл в гріхах; то це не те означає, що Бога ми ублажили і Його змінили, але що за допомогою таких дій і звернення нашого до Бога, зцілити суще в нас зло, знову стаємо ми здатними вкушати Божої доброти; так що сказати: Бог відвертається від злих, є теж, що сказати; сонце ховається від позбавлених зору ».

Чи не Бог від нас віддаляється, а ми від Бога, коли порушуємо головний закон - закон любові. Перешкодою до очищення людини є сама людина!

Бог завжди один і той же, Він не змінюємо «Бо один Бог творить все благе не з мотивів будь-якого страху або відплати, але по одній Своєю милістю. Він рясно виливає всякі блага на гідних і недостойних; оскільки не може бути ні засмучений образами, ні роздратований беззаконнями людей, як вічно досконала і по природі Своїй незмінна доброта (Преподобний Йоан Касіян) ».

Преподобний Силуан Афонський говорив так: «Про Бога не можна сказати, що він несправедливий, тобто що в Ньому є неправда, але не можна і говорити, що Він справедливий так, як ми розуміємо справедливість. Святий Ісаак Сирин каже: «Не смію Бога назвати справедливим; бо яка ж це справедливість - ми згрішили, а Він Сина Єдинородного віддав на хрест? »А до того, що говорить преподобний Ісаак, можна додати: ми згрішили, а Бог Святих Ангелів поставив на службу нашого спасіння. Але Ангели, як сповнені любові, і самі мають бажання служити нам і в тому служінні беруть на себе скорботи. А ось безсловесних тварин та іншу тварюку Господь віддав закону тління, тому що не повинно було залишатися їй вільною від цього закону, коли людина, заради якого вона створена, через гріх свій став рабом тління. Так що, хто добровільно, а хто й не добровільно, але «все створіння стогне і мучиться донині», по слову Апостола (Рим. 8, 20-22), співчуваючи людині. І це не є закон справедливості, а закон любові ».

Господь дав нам закони, дотримуючись яких, ми з'єднаємося з Ним. У нас є Євангеліє, святоотецьких література, можливість під час Літургії з'єднуватися з Господом Ісусом Христом через Причастя, і все це нам дано завдяки Божій любові. Можна згадати, хто першим увійшов в Царство Боже - розбійник, де ж тут справедливість? Але чи всі ми пам'ятаємо, що покаяння - це ключ, який покликаний допомогти нам возз'єднатися з Богом і уникнути пекла? Тільки щире покаяння, щире усвідомлення своєї гріховності, смирення тут же рятують людини.

Воістину, будемо милостиві, і спасемося

Схожі статті