Читати онлайн про одному давньому страху

Святійшого Патріарха Московського

і всієї Русі Алексія II

Поняття «псування» стало в наші дні одним з найодіозніших. З одного боку, чаклуни і екстрасенси всіх мастей оголошують «порчу» причиною всіх хвороб, «знаходячи» її мало не у кожної людини. З іншого боку, про неї говорять лише як про марновірство і забобоні.

Але чи існує псування насправді? Яке її православне розуміння? Хто і для чого нею займається? На кого вона може впливати? Чи треба псування боятися і чи можна і як від неї захиститися?

і фізіологічні наслідки куріння, алкоголізму, наркоманії, штучного аборту і обжерливості.

Сучасна людина відчуває чимало вкрай негативних впливів. Він живе під невпинним тиском стресу. Душа його спресована настирливими страхами. Страхи тягнуть за собою депресії, а в депресивному стані нещасний наш сучасник змушений жменями ковтати антидепресанти і транквілізатори. Не знаю російської статистики, але можу точно сказати, що 60% американців без них вже жити не можуть.

Що ж за страхи надають такий сильний вплив на людей? Вони дуже різні: страх втратити роботу, страх втратити житло, страх за своє життя або життя своєї дитини, страх опинитися неконкурентоспроможним в бізнесі, страх перед можливістю втратити гроші в черговому «дефолт», страх перед хворобою, страх смерті і, нарешті, просто страх - По невідомій причині. Останній, до речі, зустрічається не так уже й рідко.

Але серед усіх цих страхів останнім часом почав зростати і набирати силу ще один страх. Цей страх дуже древній. Напевно, він такого ж поважного віку, як і все людство. Коли на землю прийшов Христос, страх цей відступив і до часу зачаївся. Можна сказати, він і сам боявся людей, які сповідують Христа і готових життям пожертвувати за свою віру. Він зник в язичницькі народи і в темних куточках свідомості тих, хто вагається, маловірних християн.

Але прийшло, нарешті, його час. Час апостасии. Час, який західні соціологи і політологи називають «постхристиянським». Воно характеризується тим, що народи, колись сповідували християнство, в переважній своїй більшості практично відкинули його. Тепер вони живуть цілком язичницької життям і в своїй ідеології, принаймні моральної, нічим не відрізняються від древніх халдеїв, ассірійців або єгиптян. Ось тому-то і повернувся давній страх - страх чаклунського впливу, страх псування і пристріту. Відкинувши Христа, «постхрістіане» забули, звичайно, і слова апостола Іоанна: «Для цього-то з'явився Син Божий, щоб знищити справи диявола» (1 Ін. 3, 8). Так, дійсно, той, хто відкинув Христа, - відкинутий і Христом, як і сказано в Писанні: «... той вже засуджений, що не повірив в Ім'я Однородженого Сина Божого» (Ін. 3, 18). Якщо ж невіруючий відкинутий і засуджений, то ясно, що сітки диявола залишаються для нього цілком реальною загрозою. Відкинувши Христа, він, природно, не може розраховувати і на допомогу Божу.

Схожі статті