Чому це страшно

Як таке могло статися?

Коли береш в руки книгу - я це знаю по собі, - хочеться швидше дізнатися, про що вона написана. Ймовірно, це питання виникло і у тебе. Добре, я тобі відповім: ця книга про наше спільне ворога.

Ось ти прочитав слово «ворог» і, напевно, відразу уявив собі прикордонну заставу, ніч, негоду і людини, який намагається перебратися через кордон. З недобрим серцем йде він в нашу країну.

А може бути, ти згадав розповідь про міліціонерів або дружинників, які затримали злочинця?

Але ти не вгадав. Ворог, про який я хочу розповісти тобі в цій книзі, не крадеться таємницею стежкою. Він не боїться суду і міліції, тому що йому не потрібно ховатися. Він діє відкрито. І все-таки це ворог. Ворог хитрий. Його не відразу розпізнаєш. Він, як хамелеон, змінює забарвлення і спритно пристосовується до нашого життя. Але від цього не стає менш шкідливим або менш небезпечним.

Цей ворог - релігія.

Ти, здається, розчарований. Я навіть чую, як ти заперечуєш, може бути, навіть посміхається:

«Я думав, розмова буде про сьогодення противника. А тут релігія! Так хто в наш час вірить в бога? Хіба що бабусі й дідусі. Ось нехай вони і читають цю книгу ».

Це вже не смішно. Це страшно, коли серед віруючих виявляються і молодь і діти. Тут не можна сидіти склавши руки і думати: як же таке могло статися? Треба, ніби ти почув сигнал SOS, поспішати, мчати на допомогу. Тому що ці люди потрапили в біду, хоча, може бути, ще й не зрозуміли, що з ними сталося.

Адже релігія затягує людини непомітно.

Але як допомогти йому? Тут одного бажання мало.

Щоб боротися, треба знати ворога. А релігія, як я вже говорив, - дуже хитрий і підступний противник. Чи не сто і не двісті років - багато століть церковники паморочать, обманюють людей. Вони навчилися робити це вправно і тонко. Дорослій людині і то важко буває вибратися з їх хитросплетених мереж. Я не перебільшую, повір мені. Адже я сам раніше щиро вірив в бога, був священиком.

Саме тому я хочу спробувати розкрити тобі обличчя ворога. Тільки хочу попередити: зробити це в одній книзі дуже важко. Адже релігія - це віра в бога, в ангелів, у нечисту силу, святих, в рай, пекло ... Це релігійні свята, обряди, богослужіння, шанування всіляких «святинь» на кшталт ікон, мощей, хрестів ... Щоб тільки перерахувати всі прийоми, якими церква намагається впливати на людину, знадобилася б ціла книга.

Якщо ти зацікавишся цим, подивися на останній сторінці список антирелігійної літератури.

А тепер ми з тобою постараємося розібратися в трьох питаннях: чому в наш час окремі хлопці стають віруючими, в чому шкода релігії і як потрібно себе готувати до боротьби з нею.

У хитрого бога лазівок багато

Про своє дитинство

Я народився в 1932 році, але моя доля, по крайней мере перша половина життя, багато в чому відрізняється від долі моїх однолітків. Батьки мої жили в місті Ризі. У ті роки Латвія ще не була радянською республікою. У влади там стояло буржуазний уряд. Обидва мої дідусі були священиками. Одного з них я, правда, вже не застав в живих: він помер до мого народження. Зате з другим дідом ми жили в одному будинку.

Цей будинок стояв зовсім близько від церкви, в якій служив дідусь. З вікон нашої кімнати виднілися і церква, і оточував її сквер.

На церковній дзвіниці висіло два дзвони: один великий, басовитий - в нього дзвонили по святах, і маленький - буденний. По тому, в який дзвін дзвонили, я, прокидаючись вранці, визначав, святковий сьогодні день чи ні. У будинку було багато ікон. Вони висіли скрізь: в нашій кімнаті, в їдальні, в кухні, навіть в передній і комори. Перед іконами горіли лампади. Віруючі вважають, що, запалюючи лампаду, вони приносять задоволення Богу і його святим. На мене, маленького хлопчика, світло лампад діяв по-різному: вдень вогники нагадували веселу ілюмінацію, але ввечері, особливо якщо в кімнаті не горіло електрику, мені ставало страшно. Вогник в лампади горів нерівно: він весь час мерехтів. Від цього обличчя святих на іконах, нерухомі днем, вечорами ніби оживали, починали рухатися, ворушитися. Здавалося, що бог і святий не намальовані, а справжні. Іноді мені здавалося, що ось-ось вони зійдуть з ікони і схоплять мене. Тоді я починав розмовляти з ними, як з живими.

- Боженька, не чіпай мене, не ображай. Я слухаюсь маму і тата, що не обманюю їх, не мучу свою кішку муську. Якщо хочеш, боже, я буду тобі молитися, як моляться тато і мама.

Після цього мені здавалося, що бог ставав добрішим і дивився на мене не так вже грізно.

Але особливо багато ікон було в дідової кімнаті. Великі і маленькі, вони займали всю стіну. На одних іконах боги і святі до того були схожі на людей, що здавалося, я зустрічав їх десь на вулиці; на інших були намальовані «угодники» зі страшними, виснаженими обличчями.

У кімнаті дідуся завжди горіли лампади і пахло ладаном. І ще у мого дідуся було багато всяких таємничих речей: якісь хрести, книги в золотій оправі, срібні чашечки, ложечки, пензлики, особливі одягу. Мене все це, звичайно, дуже цікавило.

Схожі статті