Чому - дитина народжується в гріху

Думаю що ідея Спасителя все ж вторинна, навіть за хронологією Завітів, спочатку ідея "дитячої гріховності" можливо була спрямована просто на загальне залучення і подолання язичництва, з властивими йому обрядами посвяти за віковими цензам. А поява Спасителя - лише пом'якшення і гуманізація християнської (іудейської) доктрини в умовах, що змінилися (на кшталт відмови від політики "воєнного комунізму"). - 5 років тому

Може і так. Концепція могла бути створена "з нуля", відразу в логічно завершеному вигляді - в цьому випадку початкова гріховність була закладена в конструкцію, як обов'язковий елемент. Якщо ж відбувалася підгонка старого вчення під нові віяння, то з появою ідеї Спасителя довелося обгрунтувати його спокута - страждання за всіх, адже воно можливе лише в тому випадку, якщо всі винні, а це в свою чергу змушує приписати гріх новонародженому. Не думаю, що хтось сидів і міркував так само перед чистим аркушем паперу під заголовком "Доктрина Спасителя". Адже це прямий шлях до ідеї вселенського змови. Хоча. - 5 років тому

Саме так! Навіщо Спаситель потрібен, якщо немає грішних? Ох, казкарі. - 5 років тому

Мені здається чтовсе було приблизно так: спочатку був написаний Старий Заповіт, в якому немає Ісуса Христа та й поняття Бога як Трійці (крім каламутної цитати у Ісуса Навина) але є поняття гріхопадіння і первородного гріха. Початковий догмат був побудований на апріорної вини всіх віруючих за те що хтось десь з'їв яблуко, бог був незрозуміло безликої і жорстокою силою, цементуючою страхом невелика кількість віруючих (євреїв). Це дозволяло зберегти відносну монолітність євреїв перед обличчям загроз але заважало прозелітизму релігії. Зі зникненням загроз прихильники прозелітизму висунули ідею Трійці, створили Новий Заповіт у якому з'являється бог-чоловік, на місце страху ставиться почуття любові, з'являється можливість спокутування (порятунку) а вина за з'їдене яблуко заміщається виною за смерть Ісуса. В результаті розколу прозелітів християнство відділилося від іудаїзму в окрему релігію і пішло своєю дорогою. - 5 років тому

Так. Але слід врахувати, що ідея Месії, як рятівника, була присутня і в Старому Завіті. Суперечка з християнами у іудеїв вийшов з-за того, що вони відмовилися визнати Ісуса Месією, а християни вишукували підтвердження (в Євангеліях постійно зустрічається "щоб збулося передбачене"). - 5 років тому

Tju, а чому в Старому завіті, який був написаний набагато раніше Нового, немає ні слова про Спасителя (Ісуса Христа) та й взагалі про множинної (триєдиної) природі Бога, але зате саме в ньому міститься опис гріхопадіння і первородного гріха. У написаному ж через кілька сот років Новому завіті Бог стає Трійцею, з'являється Спаситель, а гріхопадіння і первородний гріх наскільки я пам'ятаю взагалі не згадуються. - 5 років тому

З богословської точки зору будь-яка дитина "народжується в гріху" ( «Ось, я в беззаконні народжений, і в гріху зачала мене мати моя» (Пс. 50, 7)) тому що на будь-якого народжується людини переходить вина і наслідки першого гріха, вчиненого Адамом і Євою.

Цей так званий "первородний гріх" поширюється на всіх вже народжених і навіть ще не народжених в силу наслідування ними засудженої і пошкодженої, за Божим визначенням, людської природи. Саме через божого засудження і покарання первородного гріха будь-яка дитина, як представник людської природи, приречений на наступні виснажливі праці, скорботи немочі, хвороби, пристрасті, велику схильність до зла ніж до добра і врешті-решт тілесну смерть (тлін і розкладання) і смерть душі (потрапляння в пекло).

Так що справа тут зовсім не в гріховності злягання як такого, до вигнання з Едему у Адама і Єви уже було кілька дітей, а оскільки про будь-яких хірургічних операціях в джерелах не згадується то швидше за все вони були "отримані" природним шляхом. Вигнали ж Адама і Єву (з дітьми) за те що вони вкусили плід з Древа пізнання і тому, всупереч припущенням Кароліни, навіть ЕКЗ не робить дітей безгрішними з божественної точки зору.

З точки зору християнства. Що таке гріх? Це непослух і порушення заповідей Божих. Всього гріхів ми знаємо багато і серед них первородний гріх і смертний гріх. Смертний гріх - це гріх, покарання за який - смерть, рано чи пізно людина помирає.

З точки зору інших теорій. Є таке поняття карма. Це відповідальність і покарання за гріхи батьків і предків. Дитина - це людина, його помисли і думки чисті, але він понесе покарання за гріхи предків і помре, як і всі люди, вони несуть покарання за первородний гріх Адама і Єви.

Діти, звичайно, не можуть говорити, думати, бажати, тобто грішити ще не можуть, тому вони чисті, не мають гріховних думок і бажань. Але виходить, що у відповіді за предків і несуть покарання за первородний гріх.

Тому що зачаття дитини і народження з точки зору релігійної моралі - це гріх. (Хоча яким чином можна "плодитися", як закликав сам Господь, якщо інших варіантів народження дітей він нам не дав.) А грішимо ми з того самого дня, коли спокусник дав покуштувати яблуко пізнання Адаму з Євою і Бог вигнав їх з Едему. Єдина дитина, яка народилася поза гріха - це Ісус. Так говорить біблія. Хоча, може бути діти, народжені за допомогою ЕКЗ теж можуть претендувати на безгрішність народження?

Схожі статті