Чому відчуває бог

Чому відчуває бог

«Тіштеся з того, засмучені трохи тепер, якщо треба, всілякими випробовуваннями, щоб досвідчення вашої віри було дорогоцінніше гине, хоч і огнем випробовується, на похвалу, і честь і славу при з'явленні Ісуса Христа» (1 Петр. 1: 6-7 )

Як золото, якщо в собі має домішка міді, у вогні змінює колір, а якщо воно без домішок, то світиться і блищить, так і людина, якщо в собі несе «домішка» маловір'я і лицемірства, слабшає і змінюється в гірший бік. А якщо міцна віра і без «прімессей», то в спокусах міцніє більш і затверджується в добром.

Отже, як і було сказано вище, сатана не може спокушати людини, якщо з одного боку, Господь не попустить, а з іншого боку, якщо людина сама, з власної волі, чи не впаде в спокуси.

Може виникнути питання, чому тоді Господь допускає, щоб сатана спокушав і тим самим, як би і Він Сам відчуває людини?
Св. Татеваци наводить ряд причин по яким Господь випробовує людей, незважаючи, що Сам знає серце людини і не потребує того, щоб відчувати людини.

Отже, відчуває, щоб людина сама себе пізнав би, бо коли немає випробувань, «всі ми себе знаємо, як скоєних, вірних і затверджених, а після випробування пізнаємо свою слабкість і змиримося перед Богом». Тому і говорить Апостол Павло: «Тому, хто думає, що він стоїть, бережися, щоб не впасти» (1 Кор. 10: 10-12). Або ж Господь попускає впасти в який-небудь гріх, щоб упокорити людини і привести до покаяння, бо загордився через безліч чеснот.
Відчуває людини, щоб і інші люди пізнали б краще випробуваного. Наприклад, у випробуванні стають відомими або приховані чесноти, як у Йова і хананянкі (Матв. 15: 22-28), або ж таємне зло, і всі дізнаються, що він не був благочестивим, а всього лише лицеміром. Далі, щоб через випробування одного Перейшло порятунок іншим, як через Хресну смерть Христа.

Або ж, як Апостолу Павлу було дано жало в тілі «І щоб я пребагато об'явлень не величався, то дано мені в тіло колючку, посланця сатани, щоб бив в обличчя мене, щоб я не величався» (2 Кор. 12: 7), так і іншим дано випробування, щоб не загордилися через божественних дарів. Випробування бувають так само і для слави Божої, як у євангельського сліпонародженого: «Не згрішив ані він, ні батьки його, але це для того, щоб на ньому діла Божі» (Ів. 9: 3). Своїх святих і улюблених Господь випробовує на збудування, щоб ті не втратили б Царства Небесного, як Маріам через те що лихословила свого брата Мойсея, захворіла на проказу (Числ. 12:10).

Далі, щоб немічною плоттю перемогти безтілесного і сильного ворога і тим самим прославити Бога. І в кінці кінців випробування бажані святим мужам, і тому дає їм Господь випробування і скорботи, бо вони знають, що у випробуваннях віддаляються від тілесних насолод і міцніють в вірі. «Багатьма утиски треба нам увійти в Царство Боже» (Діян. 14:22).

Отже, як бачимо, Господь попускає спокуси і скорботи, і тим самим відчуває людини, проте відзначимо, що все ж є різниця між тим як спокушає сатана і тим, як відчуває Бог.

Бог випробовує, щоб людину привести до добра або ж показати його приховані чесноти, а ось сатана спокушає, щоб людину видалити від добра і ввергнути в гріх. Далі, Бог при випробуванні дає терпіння і вихід з випробування, щоб людина не впав би у відчай: «Вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, так щоб ви могли перенести» (1 Кор. 10:13), а сатана наводить нудьгу, нарікання і уготавлівает смерть людині. На початку спокуси сатана не знає переможе людини чи ні, бо якщо знав би, то не боровся б із святими, з первомучеником Стефаном, Антонієм і ін. А ось Бог знає, чи зможе людина витримати випробування і виходячи з цього і дає випробування, щоб по праведності удостоїти людини вінців або покарань.

Схожі статті