День пам'яті святої мучениці василіси Никомидійській

День пам'яті святої мучениці василіси Никомидійській

Якщо ім'я Василини носить хтось із рідних чи Ви - ця мучениця, юна свідок про Христа, стане Вашою небесною покровителькою.

Мучениця Василиса Нікомидійського - дивовижний приклад того, що мучеництво як свідчення про Бога даровалось не тільки дорослим, але й дітям, адже під час звершення свого подвигу Василини було всього 9 років. Приклад юної Василини, що пройшла неможливі тортури і залишилася неушкодженою, - свідоцтво про любов Бога до тих, хто готовий знехтувати тимчасової фізичної життям, щоб мати вічне життя. Сам приклад святої мучениці, усвідомлення його величі - вже захист від помилок і сумнівів. Від нас не потрібно таких подвигів, і, можливо, саме це відсутність випробувань дозволяє духу віруючої людини, як то кажуть, розхолоджуватися. Тоді рятівної захистом від цього теплохолодності стану стає молитва первомученика, яка стане ще щирою, якщо ми будемо знати історію їхнього подвигу.

За часів царювання римського імператора Діоклетіана пролилося дуже багато крові. В місяць налічувалося понад 17 тисяч вбитих за віру в Христа і двадцять тисяч спалених в церкві в день Різдва Христового. Тривалий час проводилося вбивство віруючих. Свята Василиса була однією з постраждалих мучениць.

У віці 9 років її привели на суд до ігемону, тобто до правителя Нікомідії Олександру і Василиса дуже сміливо для свого віку сповідала Христа. Всі присутні були здивовані вільній розмові з игемон. Правитель спробував за допомогою ласки і різних обіцянок схилити її до шанування своїх богів. Але Василиса була непохитною. Тоді ігемон став бити її по обличчю, за що вона подякувала Господа Бога. З неї зняли одяг і почали бити різками, і в цей раз вона подякувала Бога. Імператор розлютився від таких слів і наказав бити Василину ще сильніше. Коли тіло мучениці Василини було схоже на суцільну виразку, вона вигукнула: «Боже, дякую Тобі за все це!»

Правитель Олександр дав наказ розвести багаття і кинути в нього олово, смолу, масло, сірку і підвісити Василину вниз головою, в надії, що мучениця швидко сконає після такого смороду й диму. Але Василина і при таких муках була немов в райській прохолоді, при цьому постійно оспівувала і дякувала Господу Богу. Імператор, бачачи нехтування Василини до мук, наказав кинути мученицю в розпалену піч. Увійшовши в піч, свята мучениця Василиса довгий час перебувала там без будь-якої шкоди. Присутні з подивом дивилися на це диво. Василину вивели з печі і випустили двох розлючених левів, які повинні були з'їсти Василину, але і тут вона залишилася неушкодженою. Імператор Олександр був вражений тим, що відбувається і вигукнув: «Це долі Божі!». Він припав до ніг Василини і став просити її про помилування і прощення. Він просив мученицю помолитися її Богу, щоб він не знищив його, бо він тепер вірить в Господа Бога. Василиса, прославивши істинного Бога, відвела імператора Олександра до єпископа Антонія, щоб він навчив і роз'яснив істинну віру.

Олександр прийняв хрещення і покаявся у своєму колишньому нечесті і заподіянні всім християнам жорстоких мук. Він просив святу Василину про те, щоб вона випросила прощення у Господа Бога. Завдяки молитвам святої мучениці Василини правитель Олександр помер незабаром і був похований з почестями християн, неподалік від міста. Відчувши спрагу, Василиса став на камінь, і помолилася Господу Богу, і з каменю потекла вода. Вгамувавши свою спрагу, вона відійшла з цього місця, і помолившись, віддала свій дух Богу. Єпископ Антоній поховав великомученицю поблизу від того каменя, де потекла вода.

Молитви перед іконою Святої мучениці василісі Никомидійській:

Тропар мучениці, глас 4-й

Овечок Твоя, Ісусе, Василиса кличе веліім гласом: Тобі, Женіше мій, люблю, і, Тобі шукаючи, страдництва, і сраспінаюся, і спогребаюся Хрещенню Твоєму, і страждає Тобі заради, яко да царюю в Тобі, і вмираю за Тебе, та й живу з Тобою, але яко жертву непорочну, прийми мене, що з любов'ю пожершуюся Тобі. Тоя молитвами, яко Милостивий, спаси душі наші.

Кондак мучениці, глас 2-й

Храм Твій всечесний яко цельбу душевну знайшовши, усі вірні велемовно співаємо тобі, діво мучениці Василиса, велікоіменітая, Христа Бога моли безперестанно за всіх нас.

Величаємо тя, страстотерпице Христового Василиса, і шануємо чесне твоєї, еже за Христа перетерпіла.

Молитовне покликання святого, ім'я якого носиш:

Моли Бога за мене, святий угоднику Божий [ім'я], яко аз старанно до тебе прибігаю, швидкому помічникові і молитовника за душу мою.

Схожі статті