До поясу пресвятої богородиці в столиці можна прикластися без всяких черг

Реліквія зберігається всього за триста метрів, у церкві святого пророка Іллі.

«Напевно народ вже штурмує церкву нарівні з храмом», - міркуємо, збігаючи вниз по провулках. У церкві тиша. Народу небагато - прийшли на службу. Ловимо погляд вівтарника церкви, який представився Георгієм.

- Скажіть, а у вас дійсно знаходиться частинка Пояси?

- Так, звичайно, - відповідає. - Правда, зовсім крихітна. - алтарником підводить нас до подоби скляну вітрину. Усередині розсип хрестів. - Вони порожні. В одному з них знаходиться частинка Пояси. Взагалі ж у нас тут ціла колекція, прости, Господи, святих мощей. Їх звозили сюди з усіх зруйнованих під час революції і радянської влади церков столиці. Паломникам треба їздити років п'ять, щоб знайти ці святині окремо, частини яких розкидані в храмах по всьому світу.

Прикластися до Поясу Пресвятої Богородиці можна без черги

Уже десятки років у храмі у Другому Обиденском провулку зберігається частинка цієї святині Реліквія зберігається всього за триста метрів, у церкві святого пророка Іллі Михайло ФРОЛОВ

- Але чому ж у вас тоді жодного паломника?

- А коли б знали, на морозі не стояли б! - заперечуємо алтарником і, нашвидку прощаючись, біжимо до храму Христа Спасителя.

Хрест - порожнистий, всередині нього і знаходиться реліквія, яка володіє не менш чудодійною силою. Фото: Хрест - порожнистий, всередині нього і знаходиться реліквія, яка володіє не менш чудодійною силою.

Прямо в саму гущу натовпу. Черга починається вже у метро «Воробйови гори»!

- Чи давно стоїте, люди добрі? - цікавимося у народу.

- З п'ятої ранку, вже, вважай, 12 годин, - відповідає жінка з червоними від недосипання очима.

- Так у нас для вас хороша новина, - поспішаємо поділитися радістю. Так, мовляв, і так, поруч церква, там святиня, народу нікого. Прикладайся скільки завгодно.

У відповідь очікували побачити захоплені обличчя і юрбу, що біжить у напрямку до сусідньої церкви. Але замість цього байдуже: «Знаємо, чули».

- Так якщо чули, чого стоїте?

- Так там же частинка маленька, а тут, вважай, цілий Пояс, - пояснює один з хлопців.

- Так що, виходить, чим більше святиня, тим більше чудо?

- Ну да, до цієї докласти і вилікуємося, а до тієї будемо ходити заради профілактики, - сміється хлопець.

- Та не в тому річ, - осмикує його стоїть поруч чоловік.- Я так міркую. Святиня ж сильна тим, що намолено, і відповідно чим вона більша, тим більше в себе вбирає молитов і святості.

- Та нічого вона в себе не вбирає, вона чудотворна сама по собі, - гнівно розгортається до нас одна з жінок. - Велика, маленька - не важливо. Важливо зробити духовний подвиг. Ось стоїмо 12 годин, ще стільки ж відстоїмо, тоді і зарахується. А так дуже запросто виходить - в будь-який день пішов, приклався ...

Недалеко від храму Христа Спасителя є частинка реліквії, яка не менше чудодійну. Фото: Недалеко від храму Христа Спасителя є частинка реліквії, яка не менше чудодійну.

- Дівчина, та ви хто така? - раптом звідки не візьмись з'явилася монашка. - Ви навіщо людей у ​​спокусу вводите вже перед самим храмом? Вона ж вас у спокусу вводить, - повернулася монашка до народу.

Натовп зашкалює, затупала, загула, хтось вигукнув: «Забирайтеся!» І скільки ми потім ні бігали по натовпу, розносячи благу звістку про настільки доступною святині в сусідньому храмі, жоден прочанин не наслідував за нами.

Москва. 2-й Обиденскій провулок, будинок 6. Прийти і помолитися святині можна щодня з 8.00. до 23.00. Станція метро «Кропоткинская».

Поміщена частка в мощевик, який знаходиться в прибудові апостолів Петра і Павла. Крім цього, в храмі є чудотворна ікона Богородиці «Несподівана радість», частка Древа Животворящого Хреста, частина Гробу Господнього.

Якщо знадобиться предмет «на молитовну пам'ять», на зразок паска, то візьміть невелику ікону Богородиці і, помолившись, прикладіть до частинки Пояси.

Дорослі і діти нудяться в чергах до храму Христа Спасителя. Фото: Євгенія Гусєва

Щоб заощадити час, ковчег підняли на арку

Бажаючим вшанувати Пояс Богородиці в храмі Христа Спасителя тепер доводиться просто проходити під ним. Щоб скоротити час очікування в черзі, ковчег з реліквією встановили на спеціальну арку заввишки близько двох метрів. Нагадаємо, раніше всупереч традиціям православної релігії віруючим дозволили тільки швидко стосуватися святині правою рукою. Зараз під аркою одночасно проходять три - чотири людини. При цьому багато людей все-таки намагаються торкнутися ковчега, витягаючи руки вгору. За словами організаторів, якщо раніше поясу могли поклонитися 40 осіб на хвилину, то тепер уже в два рази більше - близько 80 осіб. Вчора ж серед очікують прокотився слух, мовляв, якщо дати поліцейським з оточення 500 рублів, то пропустять без черги.

- Ця інформація не підтвердилася, - повідомили «Комсомолці» в столичній поліції. - Але якщо паломники зіткнуться з такими фактами, телефонуйте в службу 02. Ми перевіримо кожну скаргу.

але ж поклонитися Поясу можна буквально в трьох кроках, в сусідній церкви. Фото: Михайло Фролов

- ВУкаіни Пояс ніколи не був, - розповів «КП» Олександр Гатилин, прес-секретар Фонду Андрія Первозванного. організуючого прибуття Пояси в Україні. - Більш того, святиню вивезли з монастиря за межі Греції вперше за двісті років. За розміром черги з Москвою може зрівнятися тільки Санкт Харків. де людям доводилося стояти по 12 - 14 годин. Якщо у всіх регіонах, де побував Пояс, люди з'їжджалися з найближчих територій, то в Москву їдуть з країн СНД. через Уралу. Те, що зараз відбувається в столиці, - безпрецедентний випадок. Коли ці черги побачили ченці, які супроводжують ковчег, їх це потрясло до глибини душі.

«Якщо люди літні, хворі, краще подумки пройти цей шлях. Зважте свої можливості. Якщо ви все ж вирушаєте в паломництво, то робіть це днем. Вночі організм за звичкою опускає свою активність ».

Ієромонах Димитрій ПЕРШИН: «Не перетворюйте в язичників!»

- Ми, православні християни, живемо Її любов'ю і турботою про нас. І якщо у нас не виходить прикластися до привезеному Поясу Пресвятої Богородиці з якихось причин, нічого страшного. Якщо не вийшло пройти цей шлях до привезеної святині зараз, можна відвідати ті храми, де знаходяться частинки ризи і Пояси Богородиці. Але набагато важливіше те, що в храмах відбувається спілкування людини з Богом. У молитвах і таїнствах Церкви ми зустрічаємо воскреслого Христа, який роздає нам плоди свого воскресіння. І все святині - лише віхи на цьому шляху до Спасителя. Якщо ми про це забуваємо, то перетворюємося в язичників. Якщо для нас це паломництво до святині не стане приходом до Христа, до покаяння і молитви, якщо ми самі не змінимося на краще, то воно буде безглуздим і ніякої користі не принесе. Не треба обманювати себе! Матір Божа і всі святині повинні вести нас до Христа.

На допомогу вислали психологів, які працюють під час терактів

- У черзі до храму зараз стоять в середньому по 20 годин. Нервове напруження дуже сильне, часом у людей трапляються зриви, - говорить начальник управління Департаменту сімейної та молодіжної політики Москви в СВАО Сміла Філіппов. - Тому ми направили до храму волонтерів і фахівців Московської служби психологічної допомоги.

Мобільні бригади психологічної допомоги зазвичай виїжджають на місця терактів і катастроф. Наприклад, вони працювали з постраждалими під час вибухів у столичній підземці. Тепер психологи постійно перебувають поруч з паломниками. При цьому столична влада намагаються максимально полегшити людям очікування в черзі. Тут припарковані 195 автобусів, в яких можна погрітися. До того ж постійно працюють польові кухні та 21 пересувна електростанція.

Москва, 2-й Обиденскій провулок, будинок 6. Прийти і помолитися святині можна щодня з 8.00. до 23.00. Станція метро «Кропоткинская».

Поміщена частка в мощевик, який знаходиться в прибудові апостолів Петра і Павла. Крім цього, в храмі є чудотворна ікона Богородиці «Несподівана радість», частка Древа Животворящого Хреста, частина Гробу Господнього.

Якщо знадобиться предмет «на молитовну пам'ять», на зразок паска, то візьміть невелику ікону Богородиці і, помолившись, прикладіть до частинки Пояси.

Кореспондент "КП" відстояла чергу до Поясу Богородиці

Що терплять паломники, які бажають доторкнутися до святині. Антоніна ПАНОВА