Друга седмиця Великого посту

Протоієрей Г.С. Дебольский

Друга седмиця Великого посту

У торую седмицю Великого посту Церква називає седмицею светотворних постів і під час її молить Господа переважно про благодатний освяченні постує і каються. «Господи, направ ни пост повторяющ, освячення нам осяй і просвітництво постанов Твоїх». Бо благодать Божа і гріхи наші очищає (див. Євангеліє другого тижня Чотиридесятниці), і воссіявает віруючим особливо під час посту, молитви та інших подвигів благочестя. Тому, повторюючи спонукання до подвигів посту, молитви, розчулення і покаяння, Церква в другу седмицю Чотиридесятниці воззивает і керує нас з гріховної пітьми, в яку впав ми і першим видаленням від Бога, і вдруге, як каже Церква, оскверненням ризи божественного хрещення і освіти , серед різноманітних спокус світу, вказуючи нам на жадані плоди істинного благочестя - на благодатне світло і возз'єднання з Богом, за прикладом блудного сина. який з молитвою і каяттям звернувся він до батька свого та отримав від нього прощення гріхів своїх і нові дари благодаті. «Молитва і піст є дивне зброю. - каже Церква. - Пост вчинив Мойсея Боговідцем, Іллю - полум'яним колеснічніком, Павла - дивовижним неботечніком. Отже, будемо постити від злоби і на висоту безпристрасності захопимося ». Як розслаблений, про який згадується в Євангелії, що читається в другу неділю Великого посту, будучи принесений до Господа, отримав від Нього прощення гріхів і зцілення від хвороби, так духовно розслабленого, з молитвою і покаянням притікає до Господа, Він зцілює і відновлює силою благодаті Своєї .

Деякі з священних піснеспівів, виконуваних нині в другу седмицю св. Чотиридесятниці при богослужінні, Церква прийняла від Йосифа і Феодора Студитів і Феофана Нікейського.

Для повчання і керівництва тих, хто поститься до благодатного освячення і осяяння, Церква при богослужінні в другу седмицю Великого посту згадує св. причасників і захисників благодатного світла. Так, на повечерии в перший недільний день Чотиридесятниці згадує пророків, які від Святого Духа просвещаеми провіщували про новозавітної благодаті (1 Пет. 1:10).

У суботу на Літургії читанням Апостола Церква вселяє нам напучувати один одного і не слабшати в розпочатому подвиг поста (Євр. 3: 12-16); а Євангелієм благовіствує про очищення прокаженого благодатним словом Господа (Мк. 1: 35-44).

У недільний день другої седмиці св. Чотиридесятниці з 14 століття вона святкує св. Григорію Палама. архієпископу Фессалонікійського і чудотворця, - захиснику Православного вчення про Божественне світлі. Синаксарь на цей день починається віршами:

Світла світлого проповідника нині воістину велія:
Джерело світла до незаходимого водить світла.

Друга седмиця Великого посту
Святитель Григорій, що жив в 14 столітті, народився в Константинополі від благородних і благочестивих батьків. 20-ти років залишивши світ, він прийняв чернецтво в одній з обителей афонських. Проводячи життя вельми благочестиве, він сподобився одкровень божественних і мав від Бога дари зцілення. Зведений у сан священства, св. Григорій, здійснюючи таємниці Божі, приводив майбутніх при його священнодійстві в розчулення і сльози. Сучасники, дивуючись добродійному життю Григорія, нарицают його Богоносцем. Особливо велику послугу Церкви надав Григорій викриттям лжеучителей. відкидали православне вчення про духовний благодатному світі, осіявающем внутрішньої людини і іноді відкривається мабуть, як на Фаворі і в особі Мойсея після співбесіди його з Богом на Синаї (Вих. 34: 29-30,35); такі лжеучители були Варлаам, чернець калабрийский, і АКіндін. Варлаам і його послідовники, думаючи, що світло, бачений на Фаворі, є творіння, а не світло прісносущний. як каже Церква, стверджували, що ніякою молитвою можна досягти зовнішнього освітлення небесним світлом; що загальна Отцю, Сину і Св. Духа благодать і світло майбутнього століття, яким праведники засяють, як сонце, як це передбачив Христос, просяявши на горі, і що взагалі будь-яка сила і будь-яка дія Триіпостасного Божества належать до кола створеного, і таким чином були несправедливі розсікали одне і те ж Божество на створене і не створене, а тих, яких цей Божественне світло і всяку силу, будь-яка дія з благоговінням визнають нестворені, називають двоебожнікамі і многобожниками (див. «Визнання віри Гр. Палами»). Вважаючи ж помилкою віру афонських пустельників в споглядання світла Божа тілесними очима і приготування до того чуттєвим чином, Варлаам приніс на них письмову скаргу константинопольському патріарху Іоанну 14 Калекасу (1341-1347). Тому для утвердження Православ'я скликаний був в 1341 році в Софійському Константинопольському храмі, під головуванням патріарха, Собор з багатьох єпископів, на якому Палама своїми огнедохновеннимі словами так викрив оману Варлаама, що осоромлений псевдовчитель пішов в Італію, залишивши, втім, після себе кукіль свого лжевчення , які після нього розсіває і вирощував чернець АКіндін. Проти Акіндіна в Константинополі зібрали новий Собор, на якому ревний захисник Православ'я св. Григорій ще більш виявив оману Варлаама і Акиндина, захищаючи вчення про Божественне світлі.

Пихаті мирською і даремна була мудрістю, - говорив святитель, - і не слухають мужам досвідченим в духовному вченні, коли чують про світло, що осяяло Господа на горі Преображення і бачене апостолами, думають бачити в ньому щось чуттєве і створене; чому і цей нематеріальний, невгасимий і вічний світ, що перевищує не тільки почуття, але і всякий розум, зводять до чуттєвого і створеного світу, хоча і Сам, просіяв світлом на Фаворі, ясно показав, що цей світ не створений, назвавши його царством Божим ( Мф. 16:28). А царство, Боже невже є щось створене і службове? Невже Господь сприйняв на горі якийсь інший світ, якого досі не мав?

Так віддалиться від нас це богозневаг; бо хто думає так, той повинен визнати в Христі три єства, т. е. Божественне, людське і оного світла. Отже, віруємо, що Він явив в перетворенні не інший який-небудь світло, але тільки той, який прихований був у Нього під завісою плоті; Цього ж світло було - світло Божого єства, тому і нестворений, Божественний. Так і за вченням богословство батьків, Ісус Христос преобразився на горі, що не прийнявши що-небудь і не змінившись в що-небудь нове, чого досі не мав, але показавши учням Своїм тільки те, що у Нього вже було. Та й для чого Господь перед початком перетворення обирає найголовніших з лику апостольського і зводить їх окремо на гору? Звичайно для того, щоб показати їм щось велике і таємниче. Що ж особливо важливого і таємничого в показанні чуттєвого світу, який рясно мали вже до того не тільки обрані, а й інші апостоли? Як можна славу і царство Отця і Духа Святого поставляти в якомусь чуттєвому світі? Невже в подібній слави та про царство прийде Христос і в скончание століття, коли не буде потреби ні в світі, ні в повітрі, ні в просторі, ні в що-небудь подібне, але коли, за свідченням апостола, Бог буде всіляка у всіх (1Кор . 15:28), т. е. буде замінювати все для всіх? Якщо ж все, то отже і світло. Явно з цього, що світло Фаворський був світлом Божества. І Євангелист Іоан, навчений Божественним одкровенням, ясно говорить, що майбутній вічний і хто перебуває град буде не вимагаючи сонця і місяця, та світять в ньому: слава бо Божа просвіти його і світильник його Агнець (Об. 21:23). Чи не Того ж чи Ісуса показує він ясно тут, Який нині на Фаворі Божественно перетворився, і віддавна постання плоть сяяла, як світильник. Так само і про мешканців того граду Богослов говорить: і нощи НЕ буде тамо, не зажадають світла від світильника, ні світла сонячного, бо Господь Бог просвіщає я (Об. 22: 5). Але який же є інший світ, у якого нема премененія або преложения стін (Як. 1:17)? Який є світло непорушний і незаходимий, як не світло Божества?

«Про властивості світла, баченого апостолами на Фаворі»

Постує і йдуть шляхом благодатного освячення Церква підбадьорює і втішає в другий тиждень Чотиридесятниці читанням Апостола про божественне велич Сина Божого, в ім'я Якого ми постимо і подвизаємося, і служінням св. Ангелів для тих, хто шукає порятунку:

Чи не вси чи суть службові ДУСі, в служіння посилаєми за бажаючих наследоваті порятунок. а хто не дбає про своє спасіння загрожує правосуддям Божим. Бо коли промовляв Ангели слово бисть відомо, і всяко злочин і непослух прийняли справедливу прият мздовоздаяніями: како ми втечемо, про толіцем нерадівше порятунок.

Читанням Євангелія Церква благовістить про зцілення душі розслабленого від гріхів і тіла від хвороби словом Господа, по вірі принесли розслабленого (Мк. 2: 1-12).

Схожі статті