Духовне неспання і стояння у вірі

Пильнуйте, стійте в вірі, чоловіка, стверджує (1Кор. 16, 13).


У житті звичайної може стояти лише той, хто не спить, не спить, не дрімає. Не спить лише той, у кого очі Твої, у кого слух не закрите, хто з достатньою увагою ставиться до себе і до всього оточуючого. Якщо вони склепив, якщо слух закривається, якщо немає розрізнення навколишніх предметів, якщо дрімота обемлет людини, він вже не спить: він засинає або знаходиться в стані напівсонному, полубодрственном, в стані дрімоти. Він уже й стояти не може: він падає. Хто хоче стояти, той повинен спати. У стані сну або дрімоти людина не бачить справжню небезпеку і в той же час в своїй уяві створює собі або не мають підстави радості або зовсім невозможния скорботи, небезпеки, біди. Мрійливість з ея властивістю перебільшувати або забувати дійсність займає в сонному стані місце трезваго розсуду.


У житті духовному спостерігаються такия ж явища. Тому і апостол і св. батьки дуже часто говорять про духовне сні, про духовне неспання, противополагая взаємно обидва стану, переконуючи християн не спати, а не спати, щоб встояти у вірі та благочесті, щоб не зазнати в своєму духовному успіху великого збитку. Св. Апостол Павло в посланні до Римлян запрошує християн встати від сну духовного: І це ведяще час, яко годину вже нам від сну востаті (Рим. 13, 11). У посланні до Солунян він називає християн синами світла і синами дня і цим високим найменуванням звертає їхню увагу на обов'язковість духовного неспання і тверезіння: Вси бо ви сини світла есте і сини дні: Несміт нощи, нижче пітьми. Тим же убо та не спимо, якоже і прочии, але так і пильнуйте і тверезі: Спляча бо в нощи сплять і упівающііся в нощи упиваються. Ми ж, сини суще дні, та тверезі, оболкшеся в броню віри та любови і шолом надії спасіння (1Сол. 5, 5-8). Умовляння до духовного трезвению і активного дня ми чуємо і з уст Св. Апостола Петра, який вказує і постояннаго ворога нашого спасіння, іщущаго нашої смерті: Будьте тверезі, пильнуйте, зане Противник ваш, диявол, як лев ревучий ходить, шукаючи, кого б пожерти (1Петр. 5, 8). Будьмо тверезі і не спати духовно значить мати очі духовні отвір, слух незакритим до навчання Св. Церкви і уважним до того, що з цим вченням незгодна, мати почуття духовні не затьмарений гордістю, зарозумілістю, пристрастями тілесними, пристрастю до тварі замість Творця, до землі замість неба , до тимчасового і тлінному замість вічного і нетлінного. Не спати духовно значить завжди слухати себе і відчувати свою вірність Христу і заповіданої Їм вірі, Його святому закону: Собі спокушайте, аще есте в вірі: собі спокушайте (2 Кор. 13, 5). При духовному пильнуванні легко розрізняти друзів і ворогів, справжніх вчителів і безсумнівних ворогів віри, які лукавими словами зваблюють незатверджених в вірі і недостатньо дослухаються вченням Церкви: духовно бодрствующий розрізнить рятівну солодкість істини від пагубнаго отрути лжевчення, кажущагося солодким лише на початку. Духовно бодрствующий бачить велике сяйво віри істинної, ея могутність, ея неодолимость, бачить численний сонм свідків віри, мучеників і сповідників: він тішиться тим, що Бог давав торжество віри істинної серед найбільших нападів, гонінь, небезпек. Духовно бодрствующий не збентежило тому, якщо на віру святу звідусіль возстанут вороги, якщо безліч лжеучителей будуть з найбільшою ревністю сіяти насіння свого лжевчення: істина Христова переможе, як перемагала і раніше. Духовно бодрствующий намагається триматися сповідання свого неухильно і перебувати в кораблі церковному, для котрого ніяк хвилі лжевчень і переслідувань анітрохи не страшні. Він не злякається, що не впаде в малодушність і відчай, бо завжди ясно чується голос Христовий: Аз есмь с вами по всі дні до кінця віку (Мт # 1 139 ;. 28, 20). Нехай мир у всеозброєнні своїх коштів і з усією злобою непрімірімаго ворога озброюється на Церкву Христову, але духовно бодрствующий не сумує, бо він завжди в розумі й серці носить дієслово Христов: У світі скорботними будете, але дерзайте, яко Аз переміг світ (Ів. 16 . 33). Безсонному наступнику Христову не властиво малодушність.


Для того, щоб не спати тілесно, необхідно мати достатній запас сил. Потрібно, щоб був достатній приплив свежаго повітря. Потрібен і світло: коли настає темрява і наближається ніч, неспання знаходить собі велику перешкоду і природно поступається місцем дрімоті і сну. У духовному житті не місце дрімоті і сну: необхідно постійно пильнувати, не можна ні на одну годину смежить очі духовні, ні на одну мить забутися і заснути. Тут постійний день, бо завжди сяє Сонце правди Христос Бог наш. Тут має бути постійне ходіння у світі, бо ніколи не дрімають і вороги. Час безпечності- і можна зовсім загинути, можна і інших погубити. Але буде-ли у слабаго людини досить сил, щоб постійно не спати духом при яскравому сяйві Сонця правди? Де той духовний повітря, який би досить освіжив ізнемогающія сили слабаго людини? О, браття мої, не сумнівайтеся і довго не шукайте. Христос з нами і Його благодать нас зміцнить. Христова церква безперервно живить наш дух дієсловами Божественної істини, молитвою домашньою і громадською, різноманітністю своїх священнодійств, нескудно здійснюються для всіх і для каждаго таінствамі.Вся можу про Тім ма Ісуса Христа. каже Св. Апостол Павло (Флп. 4, 13). З ним однаково відчуває і сповідує це і кожен християнин, подвигом добрим обстоює.

Отже, завжди пильнуйте, брати мої, бо ви можете, при постійній підтримці з боку благодаті, при мудрому керівництві Церкви, пильнуймо та будьмо тверезі. Пильнуйте, щоб стояти в вірі. Стійте у вірі і разом мужайтеся, бо з вами Христос і Його благодать. Тримайтеся, коли бачите це злісне возстаніе на Св. Церква всіх сил пекельних: бували гірші часи, але не могли розтрощити силу Церкви, не могли похитнути ея підставу, сущу наріжним Самому Ісусу Христу (Ефес. 2, 20). І іудейство і язичництво іноді озброювалися на юну Церкву Христову, але не могли заподіяти їй шкоди: возстал або відступили, або зовсім загинули, або усвідомили свою помилку і до Церкви зі смиренням приєдналися. Єретики численні вийшли з надр самої Церкви і ополчилися на неї ще сильніше, ніж іудеї і язичники, але не могли спотворити променистий образ істини Христової і потрясти підставу Церкви. Тримайтеся і нині, мої любі, ібоХрістос вчора і днесь тойже і на віки (Євр. 13, 8). Але вам самим ще необхідно затверджуватися в пізнанні істини Христової, в вірі в Христа і вірності Йому навіть і до крові. На камені віри стверджує, брати мої. Стверджують і в вірності Христову закону, роблячи завжди добро і всіляко ухиляючись від зла.Господа ж Бога освятите в серцях ваших: готовий же повсякчас до відповіді всякому, хто питається ви словеса про вашу надію, з лагідністю і страхом, совість імущі благу (1Петр. 3, 15-16). Віра у Христа і вірність Христу нероздільні. Стверджуючи в вірі, стверджують і в житті згодної з вірою.

Браття мої, Добрия чада Церкви православной.Бодрствуйте, стійте в вірі, чоловіка, стверджує. Амінь.

Джерело: Паладій, єпископ Пермський і Солікамський. Проповіді. Випуск другий.- Чернігів: Друкарня Н-ков кам'янського, 1912.- С.14-19.

Важко не погодитися з українським мислителем Іваном Лук'яновичем Солоневич († 1953): «Ми зобов'язані знати факти - від цього і майже тільки від цього залежить все наше майбутнє, і особисте, і національне». «Православний Хрест» продовжує публікацію матеріалів, спрямованих на осмислення трагічних уроків прошлогоУкаіни, і пропонує увазі Новомосковсктелей статтю вже знайомого їм історика і публіциста, кандидата історичних наук.

Духовне неспання і стояння у вірі
Господь, все чиниш для нашого спасіння, стає посеред братів а з наміром переконати їх у воскресінні. І, по-перше, звичайним привітанням світу втішає їх збентеження, а потім показує, що Він Самий є Учитель їх, який любить це вітання і який озброював їх цим привітанням, коли посилав на проповідь (Мф. 10:12; Лк. 10: 5). Оскільки ж від цього слова НЕ приборкати душевне їх збентеження, Він інакше показує їм, що Він є Син Божий, що знає серця.