Еліца чому християнину небезпечно займатися йогою, навіть якщо це лише фізичним

Питання: «Чи можна займатися йогою?»

Відповідає протоієрей Димитрій Смирнов:

- Взагалі - це питання багатоплановий. Я неодноразово на нього відповідав, намагаючись торкнутися одного аспекту, то іншого.

Зазвичай кажуть, що я, мовляв, займаюся тільки хатха-йогою, тобто виключно фізичними вправами. Але тут є кілька небезпек.

Перше. Хатха-йога народилася, виросла і принесла плоди на якому дереві? На християнському? Ні. Тому абсолютно зрозуміло, що дерево, на якому росте хатха-йога - це дерево антихристиянське. Тому, навіть беручи участь тільки в тілесної частини, найнижчої, ти все одно використовуєш плоди роботи ворога роду людського.

І найголовніший дух - це дух гордині, бо йога - це шлях самовдосконалення. А для християнина немає нічого більш небезпечного, ніж - саме. Самість - це саме антихристиянський властивість! Потім десятиліттями доведеться видавлювати це зі своєї душі! Та й то - лише намагатися, тому що очиститися від цієї гордості можна виключно тільки благодаттю Божою. Питається: навіщо піддавати себе такій небезпеці?

І третє. Зазвичай вчителі йоги кажуть, що йогівські вправи без занять пранаямой - тобто диханням - неможливі. Є, розроблене в давнину батьками-исихастами, дихальна вправа при Ісусову молитву, але більш пізні батьки всім християнам заборонили ходити в ту сторону, тому що це пов'язано з особливим впливом на людину, а оскільки не кожен може розпізнати злих духів - можна впасти в спокусу і навіть дійти до божевілля.

Вчителі йоги кажуть, що просто фізичні вправи - без дихальних вправ - це мертвому припарки.

Протоієрей Олександр Березовський:
- А так бісу-то легше буде увійти!

Протоієрей Димитрій Смирнов:
- Біс - це все-таки духовна істота, хоча ця духовність і зі знаком мінус, але якимось чином це пов'язано. Адже вся термінологія йоги і її вчителів виникає з навчання, в основі якого лежить сам антипод Христа.

Тому, коли у мене чоловік запитує, я зазвичай говорю так: «Якби ти був моїм сином (або дочкою) - я б тобі цього не порадив». Тому що той, хто не входить в двері, а двері - це Христос ( «Аз есмь двері ...» - сказав Христос), а «... перелазить деінде, той є злодій і розбійник».

Тому: навіщо нам, що пізнав істину в Христі через Святе Євангеліє і благодать через Церкву - лізти через паркан? Те, що люди шукають в йозі - це є і в християнстві! Просто, невігласи своєму люди цього не знають.

Навіть Рамакришна - один з великих йогів минулого - дослідивши християнство, в якийсь період свого життя був готовий стати християнином, але потім знову зійшов з цього шляху і, як всі нормальні йоги, закінчив життя самогубством. Таке самогубство в цій системі називається нірвікальпа самадхи - людина входить в стан самадхи, душа покидає його тіло і потім не повертається. У перекладі на українську мову - наклав на себе руки, так як душа відлетіла. Те ж саме відбулося і з Вивеканандой. Тобто - з обома вчителями і реформаторами цих практик.

Тому - виражуся помягче - ворогу не побажаєш, а друга - тим більше ...

Протоієрей Олександр Березовський:
- Але ж можна саме вправу почерпнути з книг - необов'язково спілкуватися з самими носіями цих навчань? Багато свідчать про те, що вправи, запропоновані йогою, полегшують страждання, тому що деякі хвороби слабшають ...

Протоієрей Димитрій Смирнов:
- Страждання дуже добре полегшує героїн! Хіба ми будемо його рекомендувати? А найпростіший наркоз - це алкоголь. Хоч ріж тебе! Чи не все, що полегшує - добре. І це - не панацея! Я не знаю жодної людини, яка б, займаючись йогою, залишився б неушкодженим! Може бути, такі люди і є, але на моєму шляху (з тих пір як я в церкві) - жодного не попалося!

Ступінь пошкодження різна, але я знаю таких, які перестали практикувати двадцять років тому, але до цих пір у них проблеми! Вони на світ - і зокрема, на духовний світ - дивляться через призму йоги. І коли у них виникають думки або переживання - вони стараються для себе перевести їх на мову йоги.

Є такий феномен: якщо, припустимо, українська людина поїде в Англію, то через двадцять років він почне думати по-англійськи, і щоб говорити по-російськи - йому спочатку потрібно подумки перевести. Ось і тут відбувається щось подібне: людина може забути свій природний мову. А наш природний мову - це православне християнство, і нам нема чого входити в іншу релігійну систему. Це являє для нас небезпеку. Тому закінчу словами: «Нам все дозволено, але не все на пожиток». Святий апостол Павло.

Схожі статті