Єврейська молитва

Єврейська молитва

Є деякі особливості молитви в синагозі, які можуть здатися християнам примітними.

Одне з перших вражень стороннього відвідувача може виявитися таким, що служба і особливо літургія в синагозі менш організовані, ніж в церкві.

Йому може здатися, що моляться не так уважні до ведучого службу, як це прийнято у християн.

Іноді хтось із тих, хто молиться молиться вголос як би сам по собі.

Потім, як ніби раптово, всі присутні об'єд-ються в спільній молитві або в загальних співах, потім знову кожен молиться окремо.

Після цього може настати тиша, що переривалася лише окремими людьми, голосно произносящими слова молитви, а потім всі починають знову молитися і співати разом, причому завжди знають, коли це треба робити.

Відвідувачу важко це зрозуміти і важко стежити за ходом молитви.

Навіть у тих, хто вивчав іврит та єврейський молитовник, можливо, займе чимало часу, поки вони зможуть стежити за ходом молитви до синагоги.

Тому ми спробуємо пояснити деякі особливості єврейської молитви, які в якійсь мірі проллють світло на службу в синагозі.

Порядок служби в синагозі визначається молитовником (на івриті Сидур, що означає «впорядкування»).

Молитовник містить спільні молитви і молитви для однієї людини, порядок служби, численні уривки з Танаха, а також уривки з Талмуда.

Деякі більш розширені молитовники містять навіть весь Псалтир, а також піснеспіви для суботи і свят.

Хоча Сидур не існував в письмовій формі до IX століття і не був доступний для кожного, хто молиться в сі-Нагога до винаходу друкарства в XV столітті, біль-Шая частина складових його текстів відноситься до значи-тельно більш раннього часу, аж до періоду Ново-го Заповіту і навіть до нього.

Молитви і їх порядок в основ-них рисах були встановлені до розсіювання євреїв в 70 р н.е. коли був зруйнований Єрусалим.

Це розсіювання ще збільшилася після придушення повстання Бар-Кохби римлянами в 135 р н.е.

Внаслідок своєї давності, Сидур і служба в синагозі відкривають вікно в світ єврей-ської віри і молитви, в той світ, в якому виникло християнство.

Між ашкеназький і сефардським молитвениками є деякі відмінності.

Однак вони незначні, і євреї можуть без будь-яких труднощів брати участь в службі у будь-який синагозі в будь-якому місці в світі.

У порівнянні з відмінностями в християнському світі це всесвітнє єдність разюче.

Багато християн не дуже схвально ставляться до записаним молитвам.

Вони вважають за краще вільні молитви, «що ллються з серця».

В іудаїзмі принцип вільної молитви також вважається дуже важливим, про що можна прочитати і трактаті Мішни «Настанови батьків» (Пірке Авот) 2:13:

«Раббі Шім'он говорив: Будь уважний при читанні Шма і в молитві; коли мо-лішься, Не вважай молитву повинністю, а проханням про милість і милосердя перед Богом Благословенний, як сказано [Йоіл 2: 13 |: Бо Він та милосердний, довго-терплячий і милосердний і жалкує за зло ».

Єврейська традиція відноситься до вільної молитві як до «безперестанної думки серця» і вважає її бажаною в лю-бій час, вдень і вночі.

«Щоб були слова моїх уст, а думки мого серця перед лицем Твоїм, Господи, Твердиня моя і Спаситель мій» (Псалмів 19:15).
При цьому не слід забувати, що Ісус сам навчав своїх учнів встановленої молитві, до цього дня християни моляться цими словами.

Молитва Господа, по суті, - типова єврейська молитва.

Аміда (молитва) - Вікіпедія

По всій Веро-ності, Ієшуа в синагозі Новомосковскл багато з тих молитов, які можна побачити в Сидур сьогодні.

Один єврейський вчений знайшов, що молитву Господа можна скласти з єврейських молитов; таким чином, він показав, що Ієшуа молився так само, як молилися в синагозі в його час. Кожне слово в наведеній нижче молитві взято з традиційних єврейських молитов:

Батько наш, який на небесах,

Хай святиться велике Ім'я Твоє

У світі, який Ти створив з волі Твоєї.

Та прийде царство Твоє і царська влада Твоя незабаром,

І так визнають Тебе всі народи землі.

І нехай піднесеться Ім'я Твоє на віки віків,

Так виповниться воля Твоя на небі і на землі.

Пішли світ і заспокоєння всім, хто боїться Тебе.

І роби з нами все, що Ти вважаєш благом для нас.

І дай нам насититися хлібом,

Що Ти посилаєш нам кожен день.

Прости нас, Батько наш, бо ми грішили.

Прости і тих, хто заподіяв нам зло,

Як і ми прощаємо їх. І не введи нас у спокусу,

Але збережи нас від усякого зла.

Бо Твоє велич, і влада, і слава,

І перемога, і пишність,

І все на небі й на землі,

І Ти Господь всього сущого навіки!


Ще одна особливість єврейської молитви, яка може скласти проблему для християн - це часте повторення одних і тих же молитов.

Але слід пам'ятати, що Матвій 6: 7 застерігає Не проти повторення молитов як таких, але проти суєтного багатослів'я, подібно до того як в Першому посланні до Тимофія 6:10 Павло називає «коренем усіх зол» не гроші, а срібло-любіе.

Так само і щодо ціціт і тефіллін в Євангелії від Матвія 23: 5 засуджується НЕ носіння цих предметів, але зловживання ними.

Таким же злоупо-споживання було б повторення молитов всує.

Пусте повторення молитов не може вважатися виконанням заповідей.

У багатьох синагогах можна побачити на стіні напис: «Пам'ятай, перед Ким ти стоїш» (Талмуд, Берахот 28-6).

Є в івриті поняття, що підкреслює найважливіше властивість молитви: Кава.

Слово це означає «намір», в даному випадку мається на увазі намір, вклади-ваемое в молитву і в інші релігійні обряди.

Ні-обходимо направити душу до Бога, подібно до того, як на-страівают радіо на певну хвилю.

Молиться повинен налаштувати своє серце так, щоб воно було звернуто до Бога.

Щоб це зробити, слід заздалегідь підготуватися до молитви.

Необхідно також під час молитви триматися шанобливо.

Не можна сидіти або стояти в розв'язної ма-нерішучість перед царем або високо шанованим людиною. Тому євреї часто постають під час молитви.

Ще один спосіб досягти потрібного настрою - це со-вершать певні рухи тіла, використовувані ис-ключітельно під час молитви.

Часто можна бачити, як чоловіки під час молитви або навчання розгойдуються взад і вперед.

Ця традиційна практика допомагає со-осередок на молитві і розширити її за межі слів за допомогою участі в ній тіла, як сказано в Пс-ме 34:10:

«Скажуть усі мої кості: Господи! хто під-бен Тобі. ».

Це розгойдування під час молитви має таку давню традицію, що для багатьох євреїв воно стало майже автоматичним.

Молитва - це великий привілей.

Адже ми при-найближ до Господа Пресвятому, до Царя царів, до все-здатному Богу.

Частина щоденної ранкової молитви дуже чітко висловлює цю думку.

Євреї починають свій день з подібною молитви:

«Володар всіх світів і Пан панів!

Не через свої справедливості свою покладаємося ми, звертаючи до Тебе наші благання, а на милосердя велике Твоє.

Що є ми, що наше життя, що на-ши добрі справи, що наша праведність, що наше спасіння, що наша сила, що наша сме-лость;

що ми можемо сказати Тобі, Господь, Бог наш і Бог отців наших!

Адже всякий сильний - ніщо перед Тобою;

і уславлені мужі ніби й не існували ніколи, і мудреці подібні позбавленим знання, і ра-зумние подібні позбавленим розуму;

все мно-дружність справ їх здається несуттєвим, і дні їх життя нікчемні, і немає переваги у людини перед твариною, бо все суєта.

. Однак ми народ Твій, сини Завіту Твого, нащадки улюбленого Тобою Аврагама, ко-торому дав Ти Свою клятву на горі Моріа;

потомство Ісаака, єдиного його сина, який був пов'язаний і покладено на жерт-Венніка; ми громада Якова, якого любов Свою до нього назвав Ти Ізраїлем.

Тому ми зобов'язані дякувати, і восхва-лять, і славити Тебе, і освячувати Ім'я Твоє, і підносити хвалу і подяку.

Як хороша наша частка, як втішна судь-ба наша і як прекрасно нашу спадщину!

Сча-стліви ми, бо з ранку і до вечора в синагогах і будинках вчення проголошуємо єдність ІМЕ-ні Твого, і кожен день двічі вимовляємо з любов'ю:

«Слухай, Ізраїль, Господь - Бог наш, Господь єдиний!»


Бог Сам говорив з нами і явив Себе в одкровенні нам.

Він бажає спілкуватися з нами.

Так що коли ми молимося, ми, по суті, відповідаємо на Його заклик.

Молитися зна-чит, перш за все відповідати!

З цієї молитви видно, наскільки євреї вважають себе незначними і який незначною свою праведність перед Богом.

Тут піднімається проблема, загальна для всіх молитов: як ми, усвідомлюючи свою незначність, можемо звертатися до Бога і очікувати, що Він почує нас?

Адже ми лише прах.

І все ж ми стоїмо перед обличчям Бога, звертаємося до Нього і сподіваємося, що Він почує нас.

Як же ми наважуємося звертатися до Ца-рю всесвіту ?!

Відповідь полягає в тому, що ми можемо наблизитися до Нього, тільки через Кров Месії, тому що тільки Кров Ієшуа маси омиває наші душі, знищуючи гріхи, і ми очищені і обмиті маємо право прийти до престолу благодаті.

«Батько любить Сина, і дав усе в Його руку. Хто вірує в Сина, той має життя вічне, а хто не вірує в Сина не побачить життя, але гнів Божий перебуває на ньому »(Іоанн 3: 35,36).


Індивідуальна і спільна молитва

Характерна особливість єврейської молитви в тому, що це перш за все загальна молитва, тобто молитва від імені всього народу Ізраїлю.

Тому вона майже завжди у множині ( «ми», «нас» і т.д.), як і в молитві «Отче наш».

Так обраний народ Бога обра-тається до Бога завіту.

Основна молитва в синагозі - молитва від імені всього народу Ізраїлю.

При цьому служба в синагозі включає і індивідуальну молитву.

Окрема людина вважає себе частиною народу Ізраїлю, і так він і молиться.

Тому спільна молитва займає більшу частину служби.

Народ Ізраїлю, який був обраний Богом бути «царством священиків і народом святим», стоїть перед своїм Господом.

Єврейська колективна молитва, що містить благословення, вихваляння і особисті прохання, дуже важлива для зміцнення віри і для підтримки спільності євреїв.

Молитва громади вважається особливо важливою і дієвою в світлі таких віршів, як «У численності люду - велич царя» (Притчі 14:28).

Одна нитка мотузки може бути міцною, але її міцність зростає багаторазово, коли вона сплітається з іншими нитками і утворює мотузку, як сказано в Екклесіаста 4:12: «. нитка, втричі скручена, не скоро порветься ».

Три щоденні молитви

Той, хто дотримується заповідей єврей молиться три рази в день, як робив пророк Даниїл: «Даниїл, коли довідався, що подпи-сан такий указ, пішов до свого дому вікна його в його горниці були відчинені навпроти Єрусалиму, і він три рази в день він падав на коліна і молився своєму Богу і славослів'я Його, як це робив так і перед тим »(Данило 6:10).

Дві з трьох щоденних молитов відповідають еже-денним жертвоприношення, що відбувалися в Храмі. Це ранкова (Шахаріт) і Післяполудневому (мінха) молитви.

Таким чином, після руйнування 2 Храму (70г.) Іудаїзм став релігією без жертвоприношень і без спокути кров'ю.

Рабини не захотіли прийняти і зрозуміти значення жертви Месії Ієшуа (Ісуса Христа) на Голгофі.

Іудаїзм Писання був замінений талмудическим іудаїзмом, що йде корінням в релігію фарисеїв, невеликої групи євреїв, строго дотримуються ритуали і відкидають Ієшуа з Назарету, які заперечують Його воскресіння.

Вечірня молитва (Аравія або Маарів) не ма-ет прямого відповідності в храмової службі. Деякі вважають, що вона пов'язана зі спаленням залишків щод-вних жертв, які не згоріли на вівтарі. Є переказ, що три щоденні молитви були встановлені трьома пат-ріархамі: Аврагама, Ісааком та Яковом.

Протягом багатьох століть синагога була духів-ним, культурним і громадським центром для євреїв.

Важко уявити, як євреї змогли б пережити випали на їхню долю страшні катастрофи без такої ду-ховної фортеці, як синагога.

Коли Єрусалим пере-став бути фізичним центром єврейського народу, сина-гога як би перенесла Єрусалим в країни розсіювання і зберегла живу пам'ять про Єрусалимському Храмі.

Синагога не тільки стала духовним центром єврейського народу, але з'явилася і вихідним зразком, як для церкви, так і для мечеті.

Тому можна сказати, що жоден інший інститут людського суспільства не має такої довгої безперервної історії. Синагога зіграла велику роль в збереженні єврейського народу, його культури, традиції.

Хоча перші християни - євреї, що прийняли Ієшуа з Назарету Своїм Месією, були вигнані з синагог після руйнування Храму і по сьогоднішній день.

У Явне (70г. Н.е.) прийняті перші постанови проти євреїв віруючих в Ієшуа з Назарету. Був виданий «такканот» (офіційний указ рабинату), де були сформульовані постанови проти християн і інших єретиків.

Це означало, що коли юдеї збиралися разом для щоденних молитов, які відтепер замінювали щоденні жертвопринесення, прокляття проти єврейських віруючих в Ієшуа додавалося до особливої ​​молитви «Шмона Есрей» ( «Вісімнадцять благословень»).

«Та не буде надії у відступників, поки не повернуться вони до Твоєї Торі, і нехай щезнуть в мить Назар і мінім. Так зітруться вони з книги життя і не будуть записані разом з праведниками. »(Фрагмент з генизі-1925).

Єврейське слово амінь (на івриті амен), яке часто можна почути при службі в синагозі як відповідь моляться на усну провідним молитву благословення Господа, висловлює схвалення тільки що усли-шанних слів.

У книзі Второзаконня 27: 15-16 Новомосковськ: «І весь народ скаже: Амено» - як відповідь на вимовлені священиком прокляття, що порушує Божественні за-поведи.

Слово це означає «істина».

Його також можна істол-кувати як акронім, складений з початкових букв трьох слів:

алеф - перша буква слова Ель (Бог),

мем-перша буква слова мелех (цар)

нун - перша буква слова Нееман (вірний, щирий, надійний).

Таким чином, виходить фраза: Бог - істинний цар.

Так що амен - це визнання вічного істинного Царя, Якого ми повинні почитати і до Якого спрямовані наші молитви.

Схожі статті