Формування християнської догматики

Християнство виникло в 1 в. н.е, в Палестині, яка перебувала після завоювань в складі Римської імперії. Виникнення християнства безпосередньо пов'язано з учительської і проповідницькою діяльністю Ісуса Христа.

Ісус-означає поеврейскі Бог-рятівник ». Христос - грецька форма єврейського слова «машиах» .помазаннік, цар, тобто Месія.

Джерело віровчення християнства є Святе Письмо, головними в якому є Біблія, а також «Символ Віри» »-це короткий виклад християнських догматів.

Згідно «Символ Віри», християни повинні вірити в єдиного Бога, який виступає в трьох особах .Святая Трійця.

Святого Духа .жізнеполагающего Почала. · Сина або «Слова» - Логосу - оформляє і додає значення всього сущого; · Отця безпочаткової Першопричини; ·

Особливе значення в християнстві набуває догмат Боговтілення. згідно з яким Ісус Христос з Бога став людиною, народившись від Діви Марії, не втративши при цьому своєї божественної суті. Триєдність і боговтілення - це два

центральних догмату, які становлять найважливіше відмінність хри-

стіанства від іудаїзму та ісламу.

Значна роль в християнстві відведена догмату спокутування, згідно з яким Ісус Христос своїми стражданнями і смертю на хресті приніс себе в жертву Богу Отцю за гріхи людей, чим заслужив їх прощення. Він відкрив їм шлях до «порятунку від влади гріха».

Догмат воскресіння Ісуса Христа проголошується як гарантія майбутнього воскресіння людей з мертвих.

Догмат вознесіння зобов'язує християн вірити, що Ісус живе на небі поруч з Богом Отцем, що обґрунтовує другорядність тілесного, земного існування в порівнянні з вічністю існування душі. З цих трьох догматів християнства висуває ще кілька положень: віру в безсмертя душі, уявлення про пекло і рай, ідею про небесні почестях і богоугодного життя на Землі і ін.

Важливим елементом християнської релігії є християнський культ, який являє собою розгалужену систему різноманітних свят, постів, поклонінь, молитов, богослужінь, таїнств і т.д.

В процесі проповідницької діяльності перших учнів Ісуса в різних містах виникали релігійні громади, які в Новому Завіті називаються церквами. Виділяються: диякон стежив за поточними потребами громади; єпископ .заведовал грошима і майном. Починаючи з II ст. єпископи все частіше починають втручатися в догматичні суперечки, а з III ст. єпископи великих міст, отримавши назву митрополити, стали керівниками церков. У IV-V ст. серед них виділяються найбільш впливові - патріархи. У структурному відношенні християнська церква характеризується цілою низкою особливостей. Основним «вертикальним» структурним поділом є поділ членів церкви на мирян і клір. Миряни .пріхожане, паства - то віруючі, члени релігійних громад, церкви, не наділені духовним саном. Клір - то духовенство, тобто священнослужителі і церковнослужителі. Священнослужителі мають духовний сан і відповідну ієрархію: ієреї .седнее духовенство .священнікі. яке безпосередньо обслуговує віруючих) і архієреї. єпископи - вище духовенство. Церковнослужителі не мають духовного сану і виконують допоміжні функції при відправленні церковних служб і обрядів. Римської держави була поява перших чотирьох автокефальних .самостоятельних.церквей. Константинопольської, Олександрійської. Антіохійської. Єрусалимської.

Схожі статті