Гордість - відмова від Божої допомоги, Cвятого батьки про гріх гордості

Гордість - відмова від Божої допомоги, Cвятого батьки про гріх гордості

Святі отці про гріх гордості (гордині). Кожен, хто хоч раз спробував серйозно боротися зі своїми пристрастями, знає, як це важко побороти основну з них - свою гордість. Недарма Святе Письмо називає її «початком всіх гріхів» (Сир. 10:15). Боротьба з нею вимагає постійних зусиль, постійної праці, в процесі якого виникає безліч питань, які необхідно зуміти правильно вирішити. У зв'язку з чим представляється необхідним звернутися до досвіду святих отців, які діяльно - своїм життям - вивчили різноманітні грішні діяння і знайшли шляхи боротьби з ними.

Що таке гріх гордрдині


Передумовою успішного лікування захворювання є встановлення правильного діагнозу, його симптоматики, а значить, перш за все необхідно з'ясувати, що слід розуміти під пристрастю гордості. Святі отці давали такі визначення цього гріха:

  • «Наситяться бажання піднесення або завзято шукання предметів, через які б можна було стати вище всіх інших» (св. Феофан Затворник), «безладне побажання власної переваги або піднесення» (преп. Іоанн Касіян Римлянин),
  • «Презирство ближнього, перевагу себе всім, затьмарення розуму і серця, смерть душі в духовному відношенні» (св. Ігнатій (Брянчанінов), «відкидання Бога, противниця Богу, корінь хули» (преп. Іоанн Ліствичник),
  • Схиігумен Сава так описував сутність гордості: «Гордість - це крайня самовпевненість, з відкиданням усього, що не моє; джерело гніву, жорстокості, роздратування і злості; відмова від Божої допомоги ».
  • У Святителя Тихона Задонського. в його повчаннях є такі роздуми про гордість: «Премерзкій гріх є гордість, але мало від кого пізнається, яко глибоко в серце поховане. Початок гордості є незнання себе самого. Це незнання засліплює людини, і так людина пишається. О, коли б людина пізнала себе самого, пізнав би свою бідність, злидні і окаянство, ніколи б не пишався! Але тим паче окаянний людина є, що не бачить і не пізнає бідності і окаянства свого. Гордість від справ, як древо від плодів, пізнається ».

Ознаки гордині (гордості)

Святитель Тихон Задонський виділяє основні ознаки гордості (гордині):

  • «Слави, честі і похвали всяким чином шукати;
  • справи вище сил своїх починати;
  • у усякої справи самовільно втручатися;
  • собі без сорому піднімати;
  • інших зневажати;
  • честі лішівшіся, нагадувати, нарікати і скаржитися;
  • вищим бути непокірним;
  • добра собі, а не Богу приписувати;
  • інших справи пересужівать; похибки їх піднімати, хвалу зменшувати;
  • в слові і вчинок гордовитість якусь показувати;
  • виправлення і умовляння не любити, ради не брати;
  • НЕ терпіти в приниженні бути, і інша ».

Сутність гордості (гордині)


Преп. Амвросій Оптинський так визначає сутність гордості і ті її риси, за якими людина може розпізнати в собі дію цієї пристрасті: «З листів твоїх видно, що ти віддаєшся підозрілості, так що говориш, що переконати тебе ніхто не може. Це не добре. Мабуть, скажеш: і не потрібно, щоб хтось переконувати тебе в цьому.

Гордість - відмова від Божої допомоги, Cвятого батьки про гріх гордості
Це означає, що ти вже дуже впевнена в непогрішності своїх поглядів і умовиводів. А це риса погана, це ознака великої гордості ».

Іоанн Кронштадтський пише так в своєму щоденнику «Моє життя у Христі». «Хто заражений гордістю, той до всього нахилений надавати презирство, навіть до предметів святим і божественним: гордість подумки знищує або опоганює всіляку дорогу думка, слово, справа, Боже твориво. Це мертвуще дихання сатани. Міцно спостерігай за проявами гордості: вона проявляється непомітно, особливо в смутку і дратівливості на інших через самих неважливих причин. Гордість в вірі проявляє себе тим, що гордий дерзає поставляти себе суддею віри і Церкви і каже: я цьому не вірю і цього не визнаю; це знаходжу зайвим, це непотрібним, а ось це дивним або смішним ».

Авва Дорофей розрізняє два види гордості - проти ближнього і проти Самого Бога: «Перша гордість є та, коли хтось докоряє братові, коли осуджує і безчестить його як нічого не значущого, а себе вважає вищим від нього, - такого, якщо не схаменеться незабаром і не постарається виправитися, то мало-помалу приходить і до другої гордості, так що загордиться і проти Самого Бога, і подвиги і чесноти свої приписує собі, а не Богові, як ніби сам собою зробив їх, своїм розумом і старанням, а не Божою поміччю. »

П'ять ступенів гордості (гордині)

архімандрит До

Гордість - відмова від Божої допомоги, Cвятого батьки про гріх гордості
леопа (Іліє) на питання, який буває гординя, відповідав наступне: «Як говорить святий Григорій Дивослово. "У гордині п'ять ступенів, а щоб зрозуміти ці ступені, треба спочатку зрозуміти, що блага, якими пишається гордий, також бувають п'яти видів, а саме: блага природні, тобто кмітливість, краса, хоробрість тощо; другий вид - блага придбані, які знання, мудрість, майстерність і подібне їм; третій - блага випадкові, які багатство, слава, посаду тощо; четвертий - блага вольові, п'ятий - блага духовні, тобто дар пророцтва, чуд тощо.

Перший ступінь гордині

На першому місці гордості варто та людина, яка, володіючи якими-небудь з цих благ, не визнає, що він отримав їх від Бога, а вважає, що має їх сам по собі, природним чином.

Другий ступінь гордині

Другий ступінь гордості - коли людина визнає, що ці блага дано їй від Бога, але не даром, а тому, що вони покладаються йому як нібито гідного того.

третій ступінь

Третій ступінь гордості - коли хто-небудь думає, що він має якісь обдарування, яких у нього, однак, немає.

четвертий ступінь

Четвертий ступінь гордості - коли хто-небудь порочить інших і хоче бути шанованим усіма, як більш гідний, ніж вони.

п'ятий ступінь

Гордість - відмова від Божої допомоги, Cвятого батьки про гріх гордості

П'ята, і остання, ступінь гордості - коли людина доходить до того, що порочить священні закони і не підкоряється їм так, як наказали святі отці "». Також архімандрит вказував, що «у гордості є дванадцять дочок: марнославство, цікавість, приношення розуму, хвастощі, лінощі, зухвалість, лицемірне сповідання, самовиправдання, віровідступництво, свавілля, самочинство і повне свиканіе з гріхом ».

Також святі отці вчать, що гордість - породження самолюбства - і виростає від помножити марнославства. Так, св. Ігнатій (Брянчанінов) пише: «Коли ж марнославство досягне зрілого віку, тоді дія його з поривів звертається в постійне прагнення; тоді з марнославства утворюється божевільна і сліпа пристрасть - гордість. Гордість є смерть душі в духовному відношенні: душа, охоплена гордістю, нездатна ні до смиренності, ні до покаяння, ні до милості, ні до якого безперестанної думки і почуття духовним, що приносять живе пізнання Спасителя і засвоєння Йому ».

Гординя: як побороти цю пристрасть


Визначивши природу і основні характерні риси гордості, перейдемо до настанов святих отців щодо того, як треба боротися з цією пристрастю.

Святоотцівський погляд на викорінення розглянутого гріха одностайно зводиться до набуток протилежної їй чесноти - смирення. Смирення має на увазі, що «все, що ви робите, словом чи ділом, усе в імя Господа Ісуса, дякуючи через Нього Богові й Отцеві» (Кол. 3:17).

Макарій Оптинський про смирення

«. Гордість же, всім відомо, що є самий богоненавістний порок, проти якого має поставити Христове смирення і завжди себе мати гірші всьому створінню. »- писав преп. Макарій Оптинський.

Настанови Амвросія Оптинського

А преп. Амвросій Оптинський так наставляв своїх духовних чад:

«. Писала ти, що за часами нападають на тебе помисли горді і самовпевнені, але в цьому ж листі, описуючи душевний свій стан, кажеш, що ти подібна розламати будівлі без вікон і без дверей і т. Д. Це саме та згадуй, коли будуть приходити горді помисли, і сама собі говори: розграбованої, розореної чим пишатися. Сама зізнаєшся, що часто буваєш в боротьбі з бундючність. Стережися ж за цим і відкидай горді і всякі інші Богу противні помисли.

Всі святі вважали себе гіршими всіх, землею і попелом, значить, якщо хто себе за велике думає, той не йде шляхом, зазначеним святими отцями ». Св. Ігнатій (Брянчанінов) доповнює, що «для перемоги над гордістю треба все робити єдино заради Бога, а не заради людської слави, і намагатися бачити свої гріхи».

Слова Іоанна Кронштадського про смирення

«Злі духи впали по гордості і злобі, - писав св. прав. Іоанн Кронштадтський, - для всіх чоловіків у тому урок - упокоритися перед Творцем, вважати себе за ніщо і все приписувати Творцю, і жити єдино Творцем і виконанням Його волі, і - дивні діла Твої, Господи! - те, чого не зумів і не захотів здобути денниця при всій своїй мудрості, то здобувала Діва з роду разом тлінного і духовно-безсмертного; Пресвята Діва Марія здобула Собі смиренність безприкладну, здобувала найвищу святиню.

Радуйся Благодатна: Господь з Тобою! Поглянув Господь на смирення раби Своєї (Лк. 1: 28,48). Так і всі ми, як самі в собі суща дрібниця, як всі, хто має від Бога, крім гріха, повинні постійно і глибоко упокоритися перед Творцем, у всьому вдаючись до Його милосердя ».