Бути відповідальним набагато легше> Якими б дивними не здалися ці слова, але відповідальним залишатися набагато легше, ніж бути" />

Християнська просвіта - () духовність як відповідальність (4)

> Що означає "відповідальність"?

> Бути відповідальним набагато легше

> Якими б дивними не здалися ці слова, але відповідальним залишатися набагато легше, ніж бути розбовтаним і безладним. Відповідальність активізує свободу особистого вибору, розкриває всю повноту творчого потенціалу людини, вказує на те, що вже не перекинути на плечі іншого і не перекласти на робочий стіл співробітника. Велике розуміння відповідальності дарує людині усвідомлення хреста, який всякий несе по життю сам і без якого життя вмирає і розчиняється в небутті.

> Відповідальність # 151; це Божественне доручення і поставлена ​​Богом завдання. Це фактично Його запрошення до діяльного со-співпраця.

> Відвага # 151; рушійна сила відповідальності

> Більшості людей здається, що навколишній світ незалежний від них самих, що все в ньому відбувається як би самостійно і людина ні на що не може вплинути, нічого не здатна змінити. Така логіка безвідповідальності.

> "Все можу в Тім, Хто мене Ісусі Христі", [1] # 151; каже Апостол Павло. Відвагу і мужність у зміні себе, зміні світу на християнських засадах (якщо ми є не тільки теоретичними, але і сутнісними носіями цього християнського початку) є одним із завдань християнина, як людину відповідальну. Це не означає, що потрібно будувати якісь грандіозні проекти або влаштовувати державний переворот. Емоційні дискусії (з мітингами "на підтримку"!) На теми переустройстваУкаіни на православно-монархічних засадах (боротьби з екуменізмом і обновленством, "проти розтління", на підтримку і захист тих чи інших прописних істин) для багатьох із сучасних православних людей стали зручним полем діяльності, на яке можна періодично тікати від реальності жаху втрати своїх відносин з Богом, від усвідомлення своєї відповідальності за цю втрату.

> Відповідальність # 151; місток до набуття повноти життя в Бозі, буття в цій повноті і з цієї повнотою в навколишньому світі. завдання пастиря # 151; допомогти своїм пасом звільнитися від своєї нещирості у відносинах з Богом і допомогти їм у прийнятті та усвідомленні відповідальності.

> Зрада # 151; антонім відповідальності

> У творах святих отців проблема відповідальності не розроблена глибоко і детально. В окрему чеснота відповідальність в святоотецьких писаннях не виділена. Але усвідомленням відповідальності пронизані багато святих отців і Богослужбові тексти.

> Відома фраза святителя Ігнатія Брянчанінова "Проізволяющій здатний" теж відноситься до прийняття відповідальності. Більш природно для сучасної літературної мови ця фраза звучить так: "Хто хоче, той може". По-іншому: "Або ти віриш в те, що, з Божою поміччю, зможеш, або ти не можеш нічого".

> Будь-яка людина може стати подвижником, стати святим, досягти заходи великих святих, якщо тільки захоче цього всім своїм єством. Всі ми знаємо відповідь преподобного Серафима Саровського на питання: "Чому зараз немає святих людей, немає подвижників?" # 151; "Тому що немає зараз рішучості". У цьому контексті поняття рішучість і відповідальність надзвичайно близькі.

> Безвідповідальність можна вважати те, що у святих отців називається відмовою від несення свого життєвого хреста. Для всіх людей ще сто років тому було цілком очевидно, що саме прийняття хреста Христового і проходження по життю за Христом # 151; відповідальний крок, який робиться раз і назавжди. Скидання з себе хреста, відхід від свого хреста є зрада. Зрада, як видно, це антонім відповідальності.

> Отже, зрада є безвідповідальність, тоді як терпляче хрестоношення на святоотеческом мовою означає відповідальність.

> Церковні чинопослідування: чин чернечого постригу, чин хрещення, чин вінчання роблять особливий акцент на прийняття особистої відповідальності. "Заперечує чи сатани? # 151; Заперечують. Сочетаваешіся чи Христу? # 151; сполучаюся " # 151; в чині хрещення. "Чи маєш тверде произволение взяти себев дружину цю рабу Божу, яку тут перед собою бачиш? # 151; Маю, чесний отче " # 151; це в вінчанні. "Пребудеш чи в монастирі цьому на слухняності навіть до смерті? # 151; Їй, з допомогою Божою, чесний отче " # 151; це в чернецтві.

> Що ж відбувається сьогодні?

> Похрестили (навіть у свідомому віці) і дали Богу обітницю вірності, "без необхідності" (тобто ще кого-небудь охрестити, повінчати, відспівати) навіть не показуються в храмі Божому.

> В житті, яка починається відразу після Таїнства вінчання, люди нерідко зраджують один одному або по незначної причини ( "Я нарешті знайшла людину, яка мене по-справжньому розуміє, на відміну від цього."), А то і зовсім без причин . Подружня вірність і повнота подружнього життя сьогодні є надбанням небагатьох сімей.

> Якщо людині, яка дала чернечі обіти "разо-подобалося", і він приймає рішення піти з монастиря, то забирає себе самого, вже пожертвуваного Богу, тим самим здійснюючи зрада. Це безвідповідально по відношенню до тих слів чернечих обітниць, які були виголошені ним у день постригу перед святим вівтарем. Але хто про це згадує, коли раптом "зрозумів". що "це не те, що я шукав".

> У Таїнстві священства вступає на шлях пастирства вручається Застава, який той повинен зберегти до останнього свого подиху. Це теж символ відповідальності, яку священикові необхідно пронести через усе своє свідоме життя.

> Ні в шлюбі, ні в хрещенні, ні в чернецтві, ні в прийнятті священного сану ходу назад, "канонічного" виправдання скидання відповідальності, взятої перед Богом, не передбачено. Людину неможливо розвінчати, раскрестіть, або звільнити від чернечих обітниць.

Схожі статті