Хто встановив багатоженство

Багатоженство в старозавітні часи. Господь створив людину (Адам) і помічницю дружину (Єва). Хто встановив багатоженство?

Відповідає ієромонах Іов (Гумер):

Біблійне вчення про шлюб однозначно передбачає моногамію. Створивши Адама, Господь Бог сказав: Не добре бути чоловіку самотнім Створю йому поміч, подібну до нього # 040; Бут.2: 18 # 041 ;. Шлюб наших прабатьків за задумом Творця повинен був стати правилом побудови цього найважливішого життєвого союзу для всіх наступних поколінь: Тому покине чоловік свого батька та матір свою, і пристане до своєї жінки, і стануть вони одним тілом # 040; Бут.2: 24 # 041 ;. Ці слова Спаситель повторив спокушали фарисеям # 040; Мф.19: 3-6 # 041 ;.

Не можна обійти мовчанням той факт, що ця боротьба за множення потомства, як у випадку Авраама, так і в історії Якова, яка призвела до відступу від моногамії, була оплачена великою ціною - порушенням світу і негаразди в сім'ях. Агар після народження Ізмаїла стала легковажити господиню свою # 040; Бит.16: 4 # 041 ;. Сарра вигнала її, і та ледь не загинула в пустелі з дитиною. Між сестрами Рахіль і Лією спалахнула заздрість, і почалося суперництво. Після народження Неффалима Рахіль сказала: Великою боротьбою боролась я з сестрою своєю, і перемогла # 040; Бит.30: 8 # 041 ;. На початку 1-ї книги Царств # 040; 1: 1-6 # 041; розповідається про матір великого пророка Самуїла Ганні. Чоловік її Елкана мав ще одну дружину - Феннану, яка ображала Анну: та засмучувала її, а вона плакала й не їла # 040; 1Цар.1: 7 # 041;

З цього видно, що в Біблії немає ніякого узаконення багатоженства, а, навпаки, показано, що це веде до втрати світу в стосунках.

Деякі юдейські царі мали багато дружин, але Святе Письмо це ніяк не схвалює, бо це суперечило закону. Пророк Мойсей говорить про майбутнє царя: хай не примножить він собі жінок, щоб не відступило його серце # 040; Втор.17: 17 # 041 ;. Господь викрив Соломона: За те, що було це з тобою, і не виконував ти Мого заповіту та постанов Моїх, що Я наказав був тобі, Я конче відберу царство і дам його твоєму рабові # 040; 3Цар.11: 11 # 041 ;. Відомо, що серед гріхів Соломона, які називає священний письменник, було багатоженство.

Біблія говорить про моногамному шлюбі як єдино можливої ​​в моральному відношенні формі шлюбного союзу: Хай твоє джерело буде благословенне, і радій через жінку твоїх юних літ # 040; Пріт.5: 18 # 041 ;; Хто знайшов [добру] дружину, той знайшов благо та отримав благодать від Господа # 040; Пріт.18: 23 # 041 ;; Ви скажете: "за що?" За те, що засвідчив Господь між тобою й жоною юнацтва твого, якій ти невірність вчинив між тим як вона подруга твоя і законна дружина твоя # 040; Мал.2: 14 # 041 ;. За біблійним вченням, саме любов до своєї єдиної дружини може дати людині земні радощі і скрасити тяжкість життєвих праць: Насолоджуйся життям з жінкою, яку ти кохаєш, по всі дні марноти твоєї, і яку дав тобі Бог під сонцем на всі дні марноти твоєї, тому що це - твоя доля в житті та в працях твоїх, якими ти працюєш під сонцем # 040; Еккл.9: 9 # 041 ;.

Пророки використовували образ шлюбного союзу для позначення відносин між Богом і Його народом. Вони мислили тільки одну форму - Одношлюбність: Як юнак поєднується з дівою, так з тобою сини твої; і [як] тішиться той молодий нареченою, так радітиме Бог твій # 040; Іс.62: 5 # 041 ;. Оскільки мова йде про обрання одного народу і про обітуваннях даних Богом по відношенню до цього народу, то і чоловік повинен мати тільки одну дружину - жінку юнацтва Свого.

У святому Євангелії вчення про шлюб піднято на особливу духовну висоту. Викупна любов Ісуса Христа до Церкви складають образ і живе правило, з яким подружжя повинні слідувати. Апостольське повчання подружжя про любов і вірність виразно відображено зазначенням на таємницю любові Христа до Його Церкви. Тому радість останньої перемоги названа в Апокаліпсисі шлюбом Агнця. Радіймо і даймо славу Йому, бо весілля Агнця, і жона Його себе приготувала. І дано було зодягнутися в віссон чистий і світлий; виссон то праведність святих. І сказав мені [Ангел]: Напиши: Блаженні покликані на весільну вечерю Агнця # 040; Откр.19: 7-9 # 041 ;.

Після піднесеного євангельського вчення про шлюб допущення полігамії означає ніспаденіе з висоти духовної на рівень побутової і фізіологічний. Коран дозволяє чоловікові мати чотирьох дружин # 040; 4: 3 # 041 ;. Це встановлення показує не Божественний, а людський джерело походження ісламу. Ясно видно основний мотив -чувственний. Сам Мухаммед мав дружин, більше встановленого їм в Корані числа: «Він залишив після себе дев'ять дружин. Загальна кількість жінок, на яких одружився Посланник Аллаха, було тринадцять: Хадіджа дочка Хувайлід - вона була першою жінкою, з якою одружився Пророк ... Посланник Аллаха дав за неї двадцять молодих верблюдиць. Вона народила Пророку всіх його дітей, крім Ібрагіма ... Пророк одружився на Аїші, дочки Абу Бакра ас-Сиддіка в Мецці, коли їй було сім років. А став жити з нею в Медині, коли їй виповнилося дев'ять або десять років. Аїша була єдиною дівчиною, з якою одружився Пророк ... » # 040; Ібн Хішам. Життєписи пророка Мухаммада. Глава. Дружини Пророка # 041 ;. Мухаммеду сподобалася Зейнаб, дружина його прийомного сина Зеид. Він розвів їх і взяв її собі в дружини в число дев'яти.

Помилково твердження про моральних перевагах багатоженства. Відомо, що певна міра гармонії у відносинах між двома чоловіками досягається шляхом довгих і нелегких взаємних зусиль. Потрібно поступово перемогти або послабити недоліки, які глибоко закорінені в занепалої людської природи. У родині чоловіка-багатоженця це недосяжно. Ця сім'я стає розсадником таких пристрастей, як заздрість, суперництво, образи та ін. Полігамія є лише формою узаконеного співжиття, але не шлюбом в тому високому значенні, яке визначило цього рятівного життєвому союзу Слово Боже: живіть в любові, як і Христос полюбив нас і віддав за нас як дар і жертву Богові на приємні пахощі # 040; Еф.5: 2 # 041 ;.

Схожі статті