І молитва віри зцілить недужого

За традицією, що склалася, в дні Великого посту в храмах здійснюється одне з семи таїнств Церкви - Таїнство соборування, або, по-іншому, Таїнство Єлеопомазання. Про те, що таке соборування і для чого воно потрібне, - наша розмова з керівником відділу Лубниой і Карельської єпархії по взаємодії зі Збройними Силами та правоохоронними установами, настоятелем Стрітенської церкви мікр. Солом'яне протоієреєм Леонідом ЛЕОНТЮК.

- Єлеопомазання називають Таїнство, в якому при помазання тіла освяченим єлеєм на хворого людину сходить благодать Божа, що лікує його тілесні і духовні немочі. Крім зцілення від хвороб, під час соборування людині прощаються гріхи, вчинені через незнання, і гріхи забуті (але не приховані свідомо).

Таїнство соборування було встановлено, як ми знаємо з апостольських діянь, ще з давніх часів. В Євангелії від Марка Новомосковськ, що апостоли, проповідуючи по всій Палестині, мазали хворих маслом і зціляли їх. Господь в одній з Своїх притч розповів про милосердного самарянина, який зглянувся над людиною, побитим і пограбованим розбійниками, і «перев'язав йому рани, наливши оливи й вина» (Лк. 10:34). «Чи хворіє хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім'я Господнє. І молитва віри зцілить недужого і підведе його Господь; і якщо він гріхи вчинив, простяться йому », - писав апостол Яків у своєму Соборному посланні (Як. 5. 15-15).

- Існує думка, що соборування відбувається тільки над вмираючими ...
- Православний письменник XIX століття Євген Селянин писав: «Зовсім не сказано, що хвороба повинна бути смертельною або щоб людина перебувала в безпорадному стані. Не треба забувати, що в християнстві страждання душевне визнається теж хворобою ... Отже, якщо я страждаю духом від смерті близьких людей, від горя, якщо мені необхідний якийсь благодатний поштовх, щоб зібратися з силами і зняти з себе пута відчаю, я можу вдаватися до соборування ».

- Як воно відбувається?
- Таїнство відбувається собором кількох священиків, звідси й друга назва - соборування, але допускається і одним. Єлеопомазання здійснюється над православними людьми старше семи років. Якщо соборування загальне, то потрібно прийти трохи раніше, підійти до іконній лавці в храмі, назвати своє ім'я, внести пожертвування. Якщо ж в соборування потребує болящий людина, то його родичу необхідно прийти в храм і запросити священика для здійснення Таїнства на дому або в лікарні.
Таїнство складається з семиразового читання Апостола, Євангелія і молитов. Після кожного євангельського читання та молитовного звернення до Бога священики Помазов освяченим маслом (єлеєм), змішаним з вином лоб, підборіддя, щоки, груди і кисті рук з двох сторін. Все собору тримають в руках запалені свічки як свідчення, що Христос - світло в нашому житті. Після закінчення останнього читання Священного Писання священик покладає розкрите (немов руку Спасителя) Євангеліє на голови соборуемих і молиться про прощення їм гріхів. Після можна взяти освячене масло (для цього потрібно заздалегідь приготувати невелику посудину) і лите хворі місця.

- Як правильно готуватися до соборування?
- Спеціального приготування перед Таїнством соборування не потрібно, необхідно тільки до або після соборування посповідатися та причаститися Святих Христових Тайн. Без особливої ​​необхідності брати участь в Таїнстві соборування можна не частіше одного разу на рік. Адже є Таїнство сповіді, де ми можемо покаятися в своїх гріхах, є Таїнство Євхаристії, де ми приймаємо Тіло і Кров Христа на зцілення душі і тіла.


Таїнство Соборування в Лубниіх храмах:

Поділитися з друзями:

Карелінформ з усіх сил намагається провести голосування чесно, тому введені наступні правила:

Схожі статті