Інститут християнської психології

Незадовго до приходу в психологію, я почала ходити в Храм. Спочатку дуже ліниво і не зовсім розуміючи, навіщо мені це треба. Ці два шляхи йшли паралельно і ніяк не стикалися. Працюючи в державній установі, я вважала, що не можу говорити з клієнтами про своїх духовних поглядах, хоча, виключення були, коли клієнти самі, соромлячись і боячись моєї негативної реакції, говорили, що ходять в Храм. Працюючи з травмами і втратами близьких, я усвідомила обмеженість світської психології, тому що, як допомогти людині вийти з горя і жити далі, якщо він втратив близьку людину назавжди і теперьнічего не може для нього зробити? Був момент, коли я вирішила, що заняття психологією і моє православний світогляд не сумісні, і вирішила піти з професії психолога. Але коли людина шукає, Господь ніколи не залишає його в шляху без своєї допомоги.

Тоді, що ж може психолог і навіщо до нього звертатися? Від нашої боротьби не уваги до духовного життя, наші душі зачерствіли і розучилися приймати Божественну благодать, ми постійно впадаємо в пристрасті, конфліктуємо з іншими людьми і з самим собою, а потім починаємо страждати, кажучи про несправедливість і спокусах. Православний психолог може допомогти людині навчитися жити в світі з іншими і самим собою. Психолог - фахівець з людським взаєминам. А навчитися жити з Богом, можна тільки в Храмі! Але в Храм треба прийти підготовленим, розуміючи, що зло виходить не від інших людей, воно гніздиться у нас всередині, саме наше внутрішнє зло змушує нас гніватися, злитися, заздрити, ображатися, а не люди, які нас дратують, які нас хочуть зачепити спеціально , які багатші нас, розумніший нас і, взагалі, живуть краще нас. Тоді до людини приходить покаяння і він упокорюється. Людина перестає намагатися виправити інших людей, а починає працювати над собою, а, бачачи слабкість своїх сил, знову упокорюється і просить допомоги у Господа, а, отримавши її, починає відчувати радість і любов. І ця робота важка і постійна, але нагорода велика - життя вічне!

На закінчення, хочу дати пораду: якщо ви вирішили звернутися до психолога, вибирайте його з тією ж ретельністю, як вибирали духівника, дізнайтеся про його досвід роботи, попросіть його показати дипломи про вищу психологічному освіті і додаткових спеціалізаціях, по можливості, розпитайте тих, хто до нього вже звертався, прислухайтеся до своєї душі, приємний Вам ця людина. Впровадження в Ваші душевні переживання людини з чужим Вам світоглядом небезпечно для Вашого психічного здоров'я!

Православний сімейний психолог Тасалова Любов
Служба психологічної допомоги "ДОВІРА".

Приходьте до нас вчитися, ми раді будемо прийняти вас в нашу християнську родину!

Схожі статті