Іоанн богослов

Цей термін має також інші значення див. [[Іоанн Богослов (значення) Шаблон :! Іоанн Богослов]].

Шаблон: Картка> Іоанн Богослов. Іоанн Зеведеїв (др.-евр. יוחנן «Йоханан», Шаблон: Lang-grc-koi) - один з Дванадцяти апостолів. єдиний з них, який помер природною смертю. Син Зеведея (др.-евр. יוֹחנן בן זבדי. Йоханан Бен-Заведи), також прозваний Богословом, євангеліст. брат Апостола Якова. В Євангелії від Марка разом з братом прозваний Ісусом «Сином грому» (Воанергес) (3:17).

Художньо -сімволіческі зображується в поважному віці, в червоному вбранні, з чорнильницею. пером і книгою в руках і в присутності ангела, часто орла; іноді представлений молодим, безбородим і довговолосих [1].

У Новому Завіті

Святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов був сином Зеведея і Соломії, згідно з переказами - дочки святого Йосифа Обручника. яка згадується в числі дружин, що служили Господу своїм майном. Молодший брат апостола Якова був рибалкою, був покликаний Ісусом Христом в число Своїх учнів на Генісаретському озері. залишивши батька свого Зеведея в човні, він, разом зі своїм братом Яковом. пішов за Христом (Мф. 4:21; Мк. 1:19).

Брати Яків та Іван в Євангеліях іменуються синами Зеведеєвих на ім'я їхнього батька Зеведея, також, за повідомленням євангеліста Марка (Мк. 3:17). Ісус назвав братів Боанергес (грец. Βοανηργες. Арамійське слово, розшифровується в Новому Завіті як «сини грому»), очевидно, за поривчастий характер. Цей характер повною мірою проявився, коли вони хотіли звести з неба вогонь на Самарянське селище (Лк. 9:54); а також в проханні дати сісти їм у Царстві Небесному по праву і ліву сторону від Ісуса (Мк. 10: 35-37). З євангельських оповідань випливає, що Іоанн, поряд зі своїм старшим братом Яковом, був у близьких стосунках з апостолом Петром і разом з ним входив до числа наближених Господом учнів.

На Хресті Ісус доручив Івану піклуватися про Свою Матері - Діві Марії.

Ап. Іоанн пише Євангеліє. ікона

Писання апостола в Новому Завіті

подальше життя

Про подальшу життя апостола відомо тільки з церковних переказів.

місіонерський шлях

Іоанн Богослов в киплячій олії (Ханс Фрис. 1514)

Згідно з переказами, після Успіння Матері Божої апостол Іоанн, по випав йому жереб, попрямував в Ефес і інші Малоазійські міста для проповіді Євангелія, взявши з собою свого учня Прохора.

Перебуваючи в місті Ефесі, апостол Іоанн невпинно проповідував язичникам про Христа. Проповідь його супроводжувалася численними і великими чудесами, так що число тих, що повірили збільшувалася з кожним днем.

Під час гоніння на християн. розпочатого імператором Нероном. апостол Іоанн, за переказами, був відведений в кайданах на суд до Риму. За сповідання своєї полум'яної віри в Ісуса Христа апостол був засуджений до смерті. Однак, випивши запропоновану йому чашу зі смертельною отрутою, він залишився живим. Також він вийшов неушкодженим і з котла з киплячим маслом. Після цього апостол був засланий в ув'язнення на острів Патмос. де прожив багато років.

Іоанн на острові Патмос
(Ієронім Босх. 1504-1505)

Згідно з житієм, коли Іоанн прибув на острів Патмос. його проповідь, що супроводжувалася багатьма чудесами, привернула до нього всіх жителів острова: він навернув до християнства велику частину його жителів, вигнав бісів з язичницьких храмів, зцілив багатьох хворих.

На острові Патмос апостол Іоанн віддалився зі своїм учнем Прохором (відомий тільки з церковного переказу, асоціюється з Прохором, апостолом від сімдесяти) на пустельну гору, де скоїв триденний піст і молитву, після чого печера, де вони жили завагалася і загримів грім. Прохор у страху впав на землю. Апостол підняв його і наказав записувати слова, які він буде вимовляти. Шаблон: НЗ2 - сповіщав Дух Божий через святого апостола. Два дня і шість годин по Прохор записував це благовістя (Євангеліє від Іоанна). Після повернення Іоанна і Прохора в селище, Євангеліє було переписано і поширене по острову. Через деякий час Іван знову пішов у безлюдне місце, і провів 10 днів в печері без їжі в молитві. Коли він збирався вийти з печери, був до нього голос, що говорив: «Іоанн, Іоанн!» Він же сказав: «Що, Господи!» І сказано: «сотвори в печері інші десять днів і відкриються тобі багато і великі таємниці в місці цьому ». Він же створив інші десять днів, не їв. І був шокований великому, і бачив сили великі, і ангела Божого, що роз'яснює йому все, що він бачив і чув. Потім покликавши Прохора, сказав: «те, що почуєш з уст моїх, запиши на папір». Так було написано Одкровення Іоанна Богослова (Апокаліпсис).

повернення

Після тривалої посилання апостол Іоанн отримав свободу і повернувся в Ефес, де продовжив свою діяльність, повчаючи християн остерігатися виникають єресей. Між 85 і 95 роками апостол Іван написав в Ефесі Євангеліє. Він заповів всім християнам любити Господа і один одного, і цим виконати закон Христов. Апостол любові - так іменується святий Іоанн, так як він постійно вчив, що без любові людина не може наблизитися до Бога і догодити Йому. У трьох своїх посланнях апостол Іоанн проповідує любов до Бога і ближніх, сам будучи для оточуючих прикладом любові.

Роки життя Апостола Іоанна можна обчислити приблизно. За церковною традицією під час розп'яття Христа йому було 16 років і помер він у 100-му році, залишившись єдиним живим апостолом, що бачили Ісуса Христа під час Його земного життя. Тобто приблизно: 17-100 рр. н. е.

Решта апостоли в цей час все вже померли мученицькою смертю. Вся християнська Церква глибоко шанувала апостола Іоанна, як тайнозрітеля доль Божих. Наприклад, на іконографічному типі «Іоанн Богослов в мовчанні» апостол найчастіше зображується з Ангелом, що передає йому Божественне Слово, іноді з орлом, символом апостола, що свідчить про високий ширянні його богословської думки [3]. Також на вітрилах православного храму апостол Іоанн зображується з орлом.

Останнім свідком, який бачив живого Христа вважається саме Ігнатій Богоносець, за церковними переказами на 7 років пережив Іоанна Богослова. Прізвище, за версією перекази, отримав від того, що Ісус брав Ігнатія-дитини на руки, про що оповідає Євангеліє від Матвія (Мт. 18: 2-6).

Воскресіння мертвих апостолом

З житія апостола відомі такі випадки воскресіння їм покійних [4].

  • в Ефесі апостол Іоанн зі своїм учнем Прохором працювали в лазні. Одного разу там помер якийсь юнак на ім'я Домн. Батько юнака, Діоскорид, дізнавшись про це, помер від скорботи. Господиня лазні звинуватила Іоанна в смерті юнака і погрожувала вбити його. Помолившись, апостол Іоанн воскресив юнака, а потім його батька.
  • під час свята на честь богині Артеміди. апостол Іоанн звинуватив язичників в язичництві. за що натовп закидав його камінням. По молитві Іоанна негайно настала нестерпна спека, внаслідок чого померло до 200 чоловік. Що залишилися в живих благали Іоанна про милість, і апостол воскресив усіх померлих, в результаті чого всі воскреслі прийняли хрещення.
  • в Римі апостол Іоанн був засуджений на вигнання і відправлений на острів Патмос. На судні перебували царські вельможі, син одного з них, пустуючи, впав в море і потонув. Вельможі стали просити Івана про допомогу, але він відмовив їм, дізнавшись, що вони шанують язичницьких богів. Але вранці все ж Іоанн помолився Богу за спасіння язичника, і набігла хвиля винесла живого і неушкодженого юнака на корабель.
  • на острові Патмос жив волхв Кінопс, який спілкувався з нечистими духами. Місцеві жителі почитали Кінопс, як бога. Коли апостол Іоанн став проповідувати Христа, жителі острова закликали волхва Кінопс помститися Іванові. Апостол викрив бесовство Кінопс, і по молитві Іоанна морська хвиля поглинула волхва. Народ, поклонялися Кінопс, три доби чекав його біля моря, знемагаючи від голоду і спраги, а троє дітей померло. Апостол Іоанн, помолившись, зцілив хворих і воскресив померлих.
  • через три роки апостол Іоанн попрямував проповідувати в інше місто острова, де зцілював хворих, а також воскресив сина жерця, який помер в лазні.

Схожі статті