Іслам для всіх! Що потрібно врахувати, даючи ім'я дитині або дорослому

Законне право дитини - отримати при народженні гідне ім'я. Вибираючи ім'я дитині, слід думати про те, щоб воно принесло йому благословення. Про важливість вибору хорошого і правильного імені йдеться в хадисах:

Ібн Умар (нехай буде задоволений ним Аллах) передає, що Пророк Аллаха (мир йому і благословення) сказав:

«Воістину, найулюбленіші з ваших імен для Аллаха - Абдуллах і Абдуррахман».

Також повідомляється від Абу Дауда, що Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав:

«Називають іменами пророків, і найулюбленіші для Аллаха імена - Абдуллах і Абдуррахман, і найправдивіші з них - Харіс (трудівник) і гамма (замислений), а найогидніші - Харб (війна) і Мурра (гіркота)».

Чому благодатно називати дитину ім'ям нашого улюбленого Пророка (мир йому і благословення)

Пророк Аллаха (мир йому і благословення) сказав:

«Хто названий на мою честь в надії на благословення, нехай носить він благословення і буде зі світом до Судного Дня».

Крім того, він сказав:

«Хто назве новонародженого хлопчика ім'ям Мухаммад виключно через любов до мене і для благословення від мого імені, то вони обидва (батько і син) увійдуть в Рай».

Важливість вибору хорошого імені

Ще один хадис говорить:

«Воістину, в День воскресіння ви будете покликані по вашим іменах і іменах ваших батьків. Так вибирайте ж хороші імена! »(Абу Дауд)

«Батько зобов'язаний дати дитині гарне ім'я, по досягненню повноліття одружити (або видати заміж) і навчити його читання та письма».

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) мав звичку з'ясовувати ім'я людини або назва села. Якщо воно було милозвучною, на його обличчі Новомосковсклось достаток, а якщо воно йому не подобалося, то у нього на обличчі відбивалося незадоволення.

Одного разу він привів верблюдицю і запитав, хто буде її доїти. Знайшлося два добровольця, обох звали Мурра ( «гіркий»). Однак Посланник Аллаха (мир йому і благословення), почувши їх імена, сказав їм: «Сядьте!». Третього людини звали Джамра ( «палаючий вугілля»). Йому теж було сказано: «Сядь!». Зрештою, доїти верблюдицю було доручено сахаби по імені Яіш ( «довге життя»).

Небажане ім'я слід змінити

Аїша (нехай буде задоволений нею Аллах) передає, що Посланник Аллаха (мир йому і благословення) міняв неприємні імена на хороші. Абдулла бін Умар (нехай буде задоволений ним Аллах) передає, що одну з його сестер по імені Асія (непокірна) Посланник Аллаха (мир йому і благословення) перейменував в Джаміля (красива). Зайнаб сказала, що її назвали Биррен (побожна, благочестива). А Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) сказав:

«Не виставляйте напоказ своє благочестя. Аллах краще знає, хто з вас благочестивий. Візьми ім'я Зайнаб ».

Ім'я впливає на життя людини

Саїд ібн Мусайіб (нехай буде задоволений ним Аллах) передає від свого батька, що одного разу Посланник Аллаха (мир йому і благословення) запитав його діда: «Як тебе звуть?». «Хазне (горе)», - відповів він. Пророк Аллаха (мир йому і благословення) сказав: «Будь Сахль» (легкий, простий). «Але я не хочу міняти ім'я, дане мені батьком», - заперечив той. За словами оповідача, в подальшому цю людину постійно переслідувало горе.

Тримайтеся подалі від імен, пов'язаних з Ширко

Ми, мусульмани, не повинні користуватися іменами, пов'язаними з елементами ширка (надання Аллаху співтоваришів), наприклад, додавати слово «Абд» (раб) до інших імен або епітетів, крім імен Всехвального Аллаха. Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) також забороняв називати дітей помпезними і чванливими іменами, бо в них виражається гордовитість і зарозумілість, тобто самі ненависні Аллаху серед людських якостей.

Пишаєтеся своєю релігією

Пам'ятайте, що за кожним ісламським ім'ям стоїть ісламський дух і сенс, який втрачається при спотворенні імені. Наприклад, наречення дитини Мухаммадом повинна мати на увазі справжню любов до Пророка ісламу і надію на отримання благодаті. Але коли Мухаммада називають Махмад або Гаммат, цей дух любові до Посланця Аллаха (мир йому і благословення) руйнується так само, як і благословення від цього імені. Хіба це не привід відмовитися від згубної і блюзнірською звички спотворювати істинно ісламські імена?

Так наставить нас Всемогутній Аллах на розуміння краси і унікальності ісламу, досконалим чином виражених в найкращому з творінь Аллаха, нехай проллє на нього Аллах Свої найвишуканіші милості. Амінь.

Схожі статті