Істинне розуміння Тавхід, іслам в Дагестані

1) Роз'яснення Тавхід і його видів

Тавхид - це переконання в єдиності Всевишнього Аллаха, в його сутності, якості і діях, разом з переконаністю, що тільки Він гідний поклоніння.

Всевишній Аллах Єдін у Своїй Сутності. Немає нічого і нікого, подібного до Нього, так само як і Він нічому не подібний до.

Всевишній Аллах Єдін в Своїх якостях (сифат). Жодне з Його якостей не подібне якостям Його творінь, як і жодне з якостей Його творінь не подібне Його якостям.

Всевишній Аллах Єдін в Своїх діях. Немає нічого і нікого, що могло б бути спільником з Ним у Його діях, як і ніщо з Його творінь не здатна творити без Його Волі і могутності. Він Той, Хто створив нас і всі наші дії.

Всевишній Аллах - Єдиний. Хто гідний поклоніння, бо поклоніння гідний тільки той, хто володіє перерахованими вище якостями.

Це ті переконання, з якими прийшли всі пророки, починаючи від Адама і до нашого Пророка (хай благословить і вітає Аллах нашого Пророка Мухаммада та пророків). І це ті переконання, які наділяють людини почесним званням муваххід ( «що надає єдинобожжя», «монотеїстом»). Мати ці переконання є найвища радість для людини.

Слово «Ар-Раббі» означає «Господь» і є одним з імен Всевишнього Аллаха. Для того щоб людина визнавав Аллаха Господом, необхідно, щоб він мав перераховані вище переконання.

Також він повинен бути переконаний в наступному:

1. в тому, що існування Всевишнього Аллаха обов'язково саме по собі;

2. в тому, що тільки Аллах володіє всіма довершеними якостями;

3. в тому, що Аллах Пречистий від всіх недостойних якостей;

4. в тому, що слід коритися всьому тому, що прийшло від Всевишнього Аллаха.

Сукупність усіх цих якостей називають «Тавхід-рубубійя». І для того, щоб людина вважався муваххідомв цьому виді Тавхід, він повинен мати всі ці переконання без винятку. Якщо, наприклад, хтось володіє всіма цими переконаннями, але разом з тим переконаний, що щось може приносити користь чи шкода самостійно, без волі і могутності Аллаха або воно є спільником з Аллахом в цьому, то така людина не є муваххідом в Тавхід-рубубійя.

Слово «Аль-іляха» означає «Бог» і також є одним з імен Всевишнього Аллаха. Бог - це той, кому поклоняються з переконаністю, що він гідний поклоніння. Це переконання називають «Тавхід-улюхійя». Для того, щоб людина була муваххідом в цьому виді Тавхід, необхідно, щоб він поклонявся тільки Аллаху з переконаністю, що тільки Він гідний поклоніння.

Слово «Аль-іляха» в арабській мові нерозривно пов'язане зі словом «Ар-Раббі», бо не поклоняються чогось без переконання, що воно володіє якістю рубубійі / панування.

قال: ولا يكون إلها حتى يكون معبودا وحتى يكون لعابده خالقا, ورازقا, ومدبرا, وعليه مقتدرا, فمن لم يكن كذلك, فليس بإله

«Сказав (Абу аль-Хайсам):" Не буде щось богом, поки не буде об'єктом поклоніння і поки не буде для поклоняється йому творцем, що наділяє їжею, керуючим справами і могутнім над ним. А якщо не буде так, то він не буде богом "».

Виходячи з цього, Тавхід-рубубійя і Тавхід-улюхійя нерозривно пов'язані один з одним, і жодне з них не може існувати окремо від іншого. Відсутність одного з них вказує на відсутність іншого. Так само, як і наявність одного з них вказує на наявність другого.Еслі людина переконана, що хтось має якості рубубійі, значить, він буде і поклонятися йому. І навпаки, якщо він поклоняється чогось, значить переконаний, що воно має хоча б одним з аспектів панування / рубубійі.

Саме тому Всевишній Аллах в Корані, закликаючи поклонятися тільки Йому, описує разом з цим і якості Свого панування, як наприклад в сурі «Марьям»:

وإن الله ربي وربكم فاعبدوه هذا صراط مستقيم

(Сенс): «Воістину, Аллах - мій Господь і ваш Господь, так вклонятися ж Йому, це є правильний шлях». (Сура «Марьям», 36)

Тобто вклонятися Аллаху, тому що Він є Господом. Або, наприклад, в іншому аяті сури «Марьям»:

رب السماوات والأرض وما بينهما فاعبده واصطبر لعبادته هل تعلم له سميا

(Сенс): «Він Господь небес і земель і того, що між ними, так вклоняйся ж Йому і привілей терпіння в поклонінні Йому. Чи знаєш ти Йому рівного? ». (Сура «Марьям», 65)

Що значить: вклонятися Йому, тому що тільки Він має ті якості панування. Скрізь, де Всевишній Аллах закликає поклонятися Йому, Він описує і пояснює рубубійя, бо не поклоняються кому-небудь, в наявності чиїх якостей не впевнені. Тому слова «Ар-Раббі» і «Аль-іляха» в шаріатському значенні пов'язані ще тісніше, ніж в лексичному значенні.

У Корані є безліч аятів, де кожне з цих слів містить значення іншого. Роз'яснення цього буде далі, якщо на те буде воля Аллаха.

З книги «Кітаб АТ-Тавхід» - КНИГА єдинобожжя