Історія розарію, католицька церква 74

... Минали місяці, місяці складалися в роки, а кровопролитній війні з альбигойцами не було видно кінця. Святий Домінік вибивався з сил, намагаючись проповіддю і особистим прикладом, а не зброєю, повернути єретиків в Церква. Часто у нього це виходило, але було і багато випадків, коли його не слухали. У такі хвилини Домінік відчував жахливу спустошеність, власне безсилля, морок. Йому здавалося, що він нічим не може допомогти цим заплутався людям. Це траплялося все частіше, і нарешті щось всередині Домініка зламалося. Він більше не міг проповідувати, він не знав, що сказати єретикам, щоб зачепити їх душі. Він опустився на саме дно своєї духовної убогості. Тоді Домінік вирішив піти в ліс, який перебував недалеко від Тулузи, щоб в тиші і самоті волати до Бога про милосердя.

Історія розарію, католицька церква 74

Пройшов день, за ним - другий і третій ... У ці дні Домінік нічого не їв і не спав, а тільки молився. І ось, на третій день він побачив в лісі невеличку хмарку світла, а в ньому - Прекрасну Даму, увінчану короною, Яку супроводжували три Ангела Небесних. Це була Діва Марія. В руках Вона тримала чотки. Ласкаво посміхнувшись, Матір Божа сказала Домініку:

- Мій дорогий Домінік! Ти знаєш, як Господь хоче звернути світ?
- О, моя Цариця, - відповів Домінік, - Ти знаєш це набагато краще, ніж я, бо Ти береш участь у порятунку світу разом зі Своєю Божественною Сином.
- Знай, - сказала Діва Марія, - що в битві проти зла найсильніша зброя - це Моя Псалтир. Тому, якщо ти бажаєш навернення грішників до Бога, то проповідуй Мою Псалтир.

Діва Марія також сказала Домініку, щоб під час читання цієї молитви, він споглядав Таємниці Порятунку, а потім йшов до альбігойцями і ділився з ними плодами цього споглядання. Тільки так він міг звернути єретиків. Простягнувши Домініку чотки, Непорочна Діва Марія зникла. Так в Церкві народилася молитва Святої Вервиці.

Але що таке споглядання? Відповісти на це питання складно, так як у кожного християнина, що живе глибокою, інтенсивної духовним життям, є свій досвід споглядання. Саме тому про спогляданні написано так багато книг. Священик з Ордена траппістов і один з найяскравіших християнських письменників XX століття Томас Мертон пише: «Споглядання - це найвищий вияв розумової і духовного життя людини ... Це духовне здивує мимовільний трепет перед Божественної основою життя і буття; подяку за життя, свідомість, душу ... Іншими словами, споглядання прагне пізнати неотмірного, невимовного Бога, відчути Його близькість. Воно знає Бога, немов торкаючись Його, - вірніше, немов Він Сам невидимо торкнувся споглядання ... Споглядання, про який я говорю, - не філософія ... Це не осягнення абстрактних ідей, а релігійне сприйняття Бога через життя в Ньому ... »

Споглядальна молитва - це спілкування людини з Богом в самому центрі людської особистості, в серце. Споглядання - це не статичний стан, що не самозамилування. Споглядання пронизує все життя людини і спонукає його до того, щоб ділитися плодами споглядання з іншими людьми. Тому споглядання Тайн Вервиці означає, що ми прагнемо всім серцем проникнути в глибину Євангельських подій і буквально вплести їх у наше життя, немов нитки, немов намистини чіткий.

Чому споглядання Тайн Вервиці було настільки важливо в проповіді єретиків? Справа в тому, що Альбигойская єресь заперечувала втілення Сина Божого, навчаючи, що тіло Ісуса Христа було лише видимістю. Згідно Альбігойські єресі, Бог створив тільки духовний світ, а матеріальний світ створив сатана. Тому тіло, як і вся матерія, сприймалося альбигойцами як зло. А в молитві на вервиці ми споглядаємо втілення Сина Божого, Його життя на землі, Його спокутну Жертву на Хресті, смерть, Воскресіння і вознесіння на Небеса. І перш ніж проповідувати альбігойцями Таємниці Порятунку, які вони відкидали, святий Домінік мав сам споглядати ці Таємниці в молитві на вервиці.

Як краплі дощу, які падають на суху землю, так подіяла на святого Домініка зустріч з Непорочної Дівою Марією. Відчай покинуло його серце, і він знову відчув у собі сили волати до заблукали душам, спрямовуватися з проповіддю Євангелія до ворогів Церкви. Виконуючи доручення Пресвятої Богородиці, Домінік дійсно звернув дуже багатьох єретиків, а його проповіді ставали все більш проникливими. Він також поширив молитву Вервиці серед вірних католиків. Святий Людовик де Монфор в своїй книзі «Таємниця Вервиці» розповідає про декілька дивних подіях життя Домініка, пов'язаних зі Святим Вервиці.

Історія розарію, католицька церква 74

«Осяяний Святим Духом, керований Пречистою Дівою Марією і навчений досвідом святий Домінік проповідував молитву Вервиці все своє подальше життя. Він проповідував Розарій словами і своїм прикладом, в містах, в селах, знатним особам і простолюду, вченим і неосвіченим, католикам і єретиків. Домінік читав Розарій кожен день, і ця молитва стала для нього найкращою підготовкою до проповіді і місцем зустрічі з Пресвятою Богородицею після богослужіння.

Одного разу в свято святого Іоанна Євангеліста Домінік мав проповідувати в соборі Нотр Дам в Парижі. За своїм звичаєм він читав Святої Розарій в Каплиці, готуючись до проповіді, коли йому з'явилася Пречиста Діва Марія і сказала:
- Домінік, то, що ти збираєшся сказати на проповіді - дуже добре, але Я хочу дати тобі проповідь прекраснішу.

Домінік взяв книгу, яку йому запропонувала Діва Марія, уважно прочитав написану в ній проповідь і, осмисливши її, подякував Пресвяту Матір Божу.

Під час богослужіння Домінік зійшов на кафедру і незважаючи на свято сказав про святого Івана тільки те, що він виявився гідним бути хранителем Самої Цариці Небесної. Всі люди, які були присутні на богослужінні були теологами і вченими, які звикли до неординарних і вишуканим дискусій; але святий Домінік сказав їм, що не бажає вести вчені міркування, мудрі лише для світу цього, але що він буде говорити в простоті і лагідності Духа Святого. Тоді він почав проповідувати їм Святий Розарій і пояснив кожне слово молитви «Радуйся, Маріє» з такою дохідливістю, як якщо б говорив малим дітям, і при цьому він показував нехитрі ілюстрації з книги, яку йому дала Пресвята Діва Марія ».

Одному домініканському ченцеві Алану де ла Рошу одного разу з'явився в баченні святий Домінік і сказав: «Подивися, як чудових результатів я досяг, проповідуючи Святий Розарій! Те ж саме роби й ти, і кожен, хто любить Пречисту Діву Марію, щоб через цю святу молитву привести людей до істинної науці чеснот ».

У житті кожного з нас бувають хвилини, коли нам здається, що ми більше не можемо боротися, коли ми бачимо лише морок навколо себе. У такі хвилини варто звернутися до прикладу святого Домініка, який в темряві втоми і безвиході молився ще сильніше. І якщо в цій ночі ми будемо кликати про допомогу до Діви Марії, Вона прийде до нас як Ранкова Зірка, яка перемагає темряву.

Уривок з книги Ксенії Козлової «Святий Домінік - світоч Церкви Христової».

Схожі статті