Ісусова молитва

П олний варіант цієї молитви звучить так: Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного (грішну). Починати молитися Ісусовою молитвою можна вже на перших щаблях церковного життя.

Перший час слід промовляти молитву вголос раз по дванадцять, не поспішаючи, навіть по складах, вслухаючись в її звучання і вдумуючись в сенс. Для кращого усвідомлення можна робити паузу після кожної молитви, як радить святитель Ігнатій. Цим ми прокладаємо в пам'яті і розумі шляхи, по яких згодом молитва буде легко рухатися, як по накатаній колії. Потім, після ознайомчого періоду, потрібно збільшити число молитов до сорока, читаючи її в звичайному розмовному ритмі, тільки не поспішаючи.

Переходом до читання про себе служить проголошення молитви пошепки. Читання про себе розширить наші можливості: ми зможемо молитися Ісусовою молитвою не тільки в святому кутку, але і при ходьбі, в транспорті і за всяке, яке не вимагає пильної уваги. Однак спочатку розум наш не зможе утримувати її довго. Як тільки ми згадаємо про неї протягом дня, треба прочитати її раз десять - дванадцять, поки думку не відвернеться на щось інше. До таких вправ потрібно повертатися якомога частіше.

Про себе ми вимовляємо молитву внутрішнім голосом. До нього треба ставитися як до інструменту, яким належить користуватися. Хоча цей інструмент для нас і не новий, але колись ми користувалися ним стихійно, а тепер треба навчитися володіти ним свідомо. Читання вголос також залишається в нашому арсеналі для особливих випадків: навали помислів, страхувань і просто, коли є бажання помолитися вголос.

Внутрішня молитва промовляється в тому місці всередині нас, де знаходиться наша увага. Зазвичай у людини увагу знаходиться в голові, особливо у людей розумового складу.

Треба навчитися переносити увагу в область серця. т. е. в середню частину грудей, кілька зліва. У перші роки занять спроби утримати увагу в зазначеному місці скільки-небудь тривалий час зазвичай не мають успіху - увага виштовхується звідти, як пробка, занурена в воду. Але з часом, спочатку короткими проміжками, молитва там починає вимовлятися по-особливому, легко, майже без наших зусиль. Треба зауважити, як і де відбувається ця молитва всередині нас (точніше сказати, наш внутрішній стан під час такої молитви). Не треба дивуватися, якщо ми виявимо, що це відбувається інакше, ніж було за допомогою власних старань і пошуків.

Наступне важливе зауваження: щоб Ісусова молитва утримувалася в нас тривалий час, вона повинна бути ритмічної. Для навчання ритмічної молитві деякі користуються природними ритмами тіла: кроками, биттям серця. Наведемо приклади вправ.

1. Під час ходьби на кожен крок читається один склад Ісусової молитви.

Поширена помилка початківців полягає в тому, що вони надають цим вправам перебільшене значення і вважають в них головний сенс молитви. Тим часом, це лише техніка Ісусової молитви, причому відноситься до її початковим ступеням.

Для того щоб безпечно і благоуспешно займатися Ісусовою молитвою, необхідно, в першу чергу, дотримуватися певних моральні умови.

Перш за все, зауважимо, що прагнення здобути невпинну молитву зусиллям волі і перш ведених одному Богу термінів неможливо і небезпечно. Так само помилково і небезпечно бажання долучитися до вищих духовних насолод, досягти максимальних плодів молитви за короткий час. В очах Божих наше духовне сластолюбство, поспіх і нетерпіння не є поважною причиною для того, щоб якомога швидше дати нам ці скарби. Преподобний Амвросій Оптинський називав це «скорохватством».

Правильний шлях - не думати про терміни, а працювати без поспіху, вивчаючи досвід батьків, пробуючи так і сяк, розглядаючи результати, знаходячи смак в самому діянні. А терміни і обдарування - в руках Божих. Безперервна благодатна молитва аж ніяк не є результатом наших праць над технікою молитви, а дар Божий благочестивому ників. Житія давніх і нових святих показують, що преподобні отримували духовні дарування після десятків років подвижницького життя, найчастіше вже в похилому віці. Про те ж говорить і сучасний досвід. Тому думка про духовне бліцкригу потрібно відразу викинути з голови.

В описаній послідовності навчання Ісусову молитву кожен крок вперед займає часом кілька років. Бажано взяти на цю працю благословення духівника і займатися під його наглядом. Перші роки (як правило, п'ятнадцять - двадцять років) ніяких особливих станів, вигляді ний, голосів під час молитви виникати не повинно. Тим, у кого духівника немає, потрібно бути особливо обережним і всі подібні явища однозначно сприймати як спокуса.

Для утримання уваги на молитві і рахунки числа вимовлених молитов зазвичай застосовують чотки. Виконувати велике число молитов з рахунком небезпечно через живе в нас марнославства. Мирським людям можна порадити, стоячи в святому кутку або сидячи на стільці, виконувати від дванадцяти до двохсот молитов. А за всяке, а також і під час богослужіння, молитися Ісусовою молитвою без ліку.

Практично кожен, хто молиться цією молитвою сидячи, стикається з прикордонним станом між сном і неспанням, коли тіло розслабляється, з'являється приємний стан дрімоти і молитва починає перемежовуватися зі сновидіннями. Цей стан не благодатний, і захоплення їм служить перешкодою до подальшого просування. Правильне стан при трудової молитві - ясність розуму і бадьорість тіла. Тому початківцям рекомендують молитися стоячи, супроводжуючи молитву поклонами.

Для успіху в заняттях Ісусовою молитвою необхідно, щоб в душі був для неї міцний фундамент. Це знання Нового Заповіту, Священної історії, основ святоотеческого вчення і православного катехізису, стримане життя, посильну виконання євангельських заповідей, участь в Таїнствах, вчинення молитовного правила, відвідування храму. Така підстава підтримує Ісусову молитву, робить її осмисленої і живить її. При відсутності фундаменту посилені заняття однією технікою, з прийняттям виникають при цьому психофізичних ефектів за благодатні стану, ведуть до принади або, в кращому випадку, залишаються безплідними.

Зауважимо, що все вищесказане відноситься до трудової молитві. Святитель Феофан Затворник говорив про трудову молитві: «Творіння її просте з увагою в серці або ходінням в пам'яті Божої суть наша праця, і сам по собі має свій природний, благодатний, плід. Плід цього є: збори думок, благоговіння і страх Божий, пам'ять про смерть, примирення помислів і деяка теплота сердечна. Все це суть природні плоди внутрішньої молитви »[5]. Працюючи так, ми врешті-решт підходимо до межі наших природних людських можливостей. Наступний щабель в діянні Ісусової молитви полягає в пожвавленні духовних почуттів, що залежить вже не тільки від наших зусиль, але і від Божої допомоги. Таку молитву називають розумно-серцевої.

Духовні почуття вбиті в людині гріхопадінням, а воскрешаються благодаттю Христової. «Поки в нас <есть> тільки природні плоди, до тих пір ми гроша не варті, і по суті справи, і по Суду Божого. Ціна нам, коли благодать прийде. Бо коли вона прийде, це і буде означати, що Бог поглянув на нас милостивим оком »[6], - писав святитель Феофан. Нам же з терпінням і смиренням потрібно перебувати в трудовій молитві, чекаючи дії благодаті, навіть якщо доведеться чекати до самої смерті. У волі Божої дати нам цей дар в земному житті або не дати. Доречно згадати і про те, що дар благодатної молитви дається небагатьом. Однак, ні в земній, ні у вічному житті молитовний труд наш не залишиться без нагороди.

Зауважимо також, що поглиблено займатися Ісусовою молитвою можна тим, хто перебуває в смертних гріхах, у шкідливих залежностях, нехрещених, душевнохворим. Не можна поєднувати Ісусову молитву з окультними практиками. Це може привести до умоповрежденію і біснування. Однак проголошення молитви усно небагато число раз, з почуттям покаяння, не зашкодить нікому.

Поділіться на сторінці

Схожі статті