Як починати і завершувати молитву

Коли Христос навчав Своїх учнів, як вони повинні жити після Його смерті і воскресіння, Він сказав їм, щоб вони зверталися до Бога в ім'я Його (див. Ін. 15:16; 16: 23-24, 26-27). Про те, як молився Павло, можна прочитати в його Посланні до Ефесян (див. Еф. 1:17) і Посланні до Колосян (див. Кол. 1: 3). Хоча більша частина Письма вчить нас звертатися до Бога Отця, в деяких місцях говориться про звернення до Його Сина.

Ісус є Бог. Він не Бог Отець, але одна з осіб Святої Трійці. Тому коли наші діти моляться Ісусу, вони звертаються до того ж Богу. Але для того щоб вони зрозуміли, що таке молитва і як слід молитися, буде корисно навчити їх починати і закінчувати молитву відповідно до біблійними зразками. Йдеться про три основних елементах молитви: 1) починаючи молитву, ми звертаємося до Бога: «Отче наш»; 2) потім ми згадуємо ім'я Сина Божого, завдяки Якому наша молитва буде почута: «В ім'я Ісуса»; 3) на закінчення ми вимовляємо: «Амінь». Ці три основні елементи - теми кількох дуже серйозних уроків, засвоїти які діти просто зобов'язані.

Кожен раз, коли діти в своїх молитвах звертаються до Бога як до Отця, в їхній уяві виникає образ земного батька. Бог хоче, щоб вони зверталися до Нього як до Отця і, приходячи до Нього зі своїми молитвами, згадували про те, що Він створив їх, що Він любить їх і готовий піклуватися про них. Звернення задає тон всій молитві. Молитви дітей слухає люблячий і турботливий Отець Небесний, Який хоче спілкуватися з ними, вчити їх, керувати ними і дати їм мудрість.

Навчіть дітей починати кожну молитву зі звернення до Небесного Отця і поясніть їм, що це означає. Коли дитина чує слово «дантист», він знає, до кого він йде, що і чому збирається робити ця людина. Коли на початку молитви дитина вимовляє слово «Батько», в його уяві повинен виникати образ Того, до Кого він звертається. Спонукайте дитину розширювати звернення до Бога перерахуванням Його якостей, і час від часу робіть це самі, щоб подати малюкові приклад: «Дорогий люблячий і всемогутній Отець Небесний, Який піклується про мене ...»

Чи повинні ми кожну молитву починати з звернення до Бога? Чи не можемо ми, крокуючи по дорозі, просто говорити з Ним? Адже Він всюди чує нас і знає, що ми розмовляємо з Ним, чи не так? Так, це правда, і, звичайно, ви можете так запросто поговорити з Богом. Але навчаючи дітей правильно розмовляти з людьми, ми хочемо, щоб наші нащадки ясно і зрозуміло викладали свої думки і при цьому виявляли повагу до співрозмовників, тому ми повинні переконати їх починати молитву з звернення до Бога кожен раз, коли вони хочуть поговорити з Ним. Звертаючись до Бога, діти зосереджуються і виявляють Йому свою повагу, вони розуміють, що існує якась межа, яка відокремлює їх роздуми від того, що вони збираються сказати Богу.

2. Згадка імені Ісуса

Ми можемо не сумніватися в тому, що Бог почує нашу молитву, оскільки Ісус відкупив наші гріхи і відновив зв'язок між нами і Богом. Однак ми не повинні кожен раз доповнювати свою молитву словами «в ім'я Ісуса», щоб Бог почув нас. Він не «бракує» молитви, в яких немає цих трьох слів. Коли ми стаємо дітьми Божими, між нами і нашим Небесним Отцем встановлюється зв'язок, тому що Ісус помер за нас і ми прийняли Його жертву, т. Е. Зв'язок встановлюється завдяки Ісусу, «в ім'я Ісуса». Іншими словами, ми не потребуємо у вирішенні приходити до Небесного Отця. Ми вже отримали право приходити до Нього завдяки Ісусу, Який раз і назавжди розплатився за всі наші гріхи.

І все ж я переконаний, що діти повинні додавати до своєї молитві слова «в ім'я Ісуса». Пояснюючи дітям зміст цих слів, ми нагадуємо їм про наступне:

1. Про Божої благодаті. Ми можемо молитися і бути впевненими в Божій любові не тому, що ми заслужили її, а тому, що Ісус помер за нас. Слова «в ім'я Ісуса» нагадують нам про даровану нам благодаті.

2. Про те, що Бог чує і відповідає. Ніщо не може перешкодити Богу чути наші молитви і відповідати на них. Ніщо! Ім'я Ісуса, як свідчить Писання, «що понад усяке ім'я» (Флп. 2: 9).

3. Про Божій волі. Ми не можемо молитися в ім'я Ісуса про те, що не узгоджується з волею Ісуса, а значить, і з волею Божою. Бог чує все, про що ми молимося, фільтрує почуте і діє відповідно до Власної волею.

Засвоївши ці три істини раз і назавжди, діти, вимовляючи «в ім'я Ісуса», завжди будуть згадувати про них. Ці слова служать нагадуванням про те, що завдяки Ісусу ми знаємо, що Бог любить нас, чує наші молитви і відповідає на них. Ми знаємо, що для Нього немає нічого неможливого, що ніяка сила не в змозі перешкодити Йому почути нас і відповісти нам. Ми знаємо, що Він все знає і відповідає нам згідно Своїм намірам, які завжди нам на благо.

І нарешті, про заключному слові «амінь». Це слово означає "будь так», або «хай це здійсниться», «це відповідає Божим обітницям» (JD Douglas and Merrill C. Tenney, eds. New International Dictionary of the Bible. Rev. Ed. (Grand Rapids, Mich: Zondervan, 1988), sv «amen».). Чи повинні ми на закінчення молитви говорити «амінь» тільки для того, щоб вона була «відправлена» до Бога, подібно до того, як ми натискаємо кнопку «Відправити» після того, як надрукуємо електронне повідомлення? Ні. Слово «амінь» як частина молитви служить серйозної мети.

По-перше, воно допомагає зосередитися. Допомагає відокремити розмову з Богом від наших власних роздумів або розмови з людьми. Діти знають, що поки не прозвучить слово «амінь», їх увага має бути зосереджена на спілкуванні з Богом.

По-друге, і це більш важливо, коли ми говоримо «амінь», ми заявляємо про свою віру в Бога і в те, що Він уже почув нас і відповість на нашу молитву. Коли ви поясните дітям, чому ми говоримо «амінь», навчіть їх закінчувати свої молитви більш розлогій фразою (або робіть це самі): «Дякую Тобі, Господи, за те, що Ти чуєш мої молитви і відповідаєш на них. Я знаю, що про все, про що я розповів тобі, Ти подбати відповідно до Своєю волею! »Простіше кажучи,« амінь »- це постійне нагадування в кінці молитви про те, що Бог почув нас і відповість нам.

Схожі статті