Як повернути в родину втрачену радість

Як повернути в родину втрачену радість

Седмиця 18-та після П'ятдесятниці.
Глас 8.

Прор. Іони (VIII до Р.Х.). Сщмч. Фоки. єп. Синопійського (117). Прп. Іони пресвітера, батька (IX) свв.Феофана. творця канонів, і Феодора накреслено. Блж. Параскеви Дівєєвській (1915). Мч. Фоки Вертоградаря (бл. 320). Прав. Петра. колишнього митаря (VI). Прп. Іони Яшезерского (1589-1592). Прп. Макарія Жабинского, Белевского чудотворця (+1623). Сщмч. Феодосія Бразского (1694) (Рум.). Собор Тульских святих. Сщмч. Веніаміна. єп. Романовського (1930).

Нове на сайті

Цитата дня

Кого світ обдурив? Хто до нього прив'язався.

А кого Бог врятував? Хто на Нього покладався.

Архим. Кирило (Павлов).

Архімандрит Рафаїл (Карелін)

Як полегшити долю нехрещених немовлят?

М ожно чи молитися в церкві за нехрещених немовлят? Це питання - сам по собі пекучий, як би напоєне болем - носить особливо трагічний характер для тих, хто вчинили дітовбивство, а потім прийшли до Церкви і приносять покаяння за цей гріх. - «Невже наша дитина навічно загинув, невже немає можливості допомогти йому?», - запитують вони. Священик пояснює їм канони Церкви, що порятунок без хрещення неможливо, але це не полегшує їх болісного стану між відчаєм і проблисками нездійсненною надії, і вони з благанням дивляться на священика, як ніби він має владу і кошти допомогти їм, якщо захоче. Перед цією людським болем котрі не священики як би відступають, образно кажучи, не переносять тугу жіночих очей про своє втрачене материнство, і починають втішати їх апокрифічними переказами. Вони брешуть з жалю, виправдовуючи себе тим, що при сильних болях лікарі дають хворому морфій. Іноді вони самі намагаються повірити в те, що можна врятувати нехрещених немовлят, звертаючись з молитвою Мучник Уару, або поминаючи їх в певні дні (Троїцька субота, і свято чуда Архангела Михайла).

Церква це «стовп і утвердження істини», а будь-яка брехня - від демона. Ми повинні вказати таким батькам шлях між відчаєм і помилковою надією, а саме, як полегшити загробне життя немовляти.

Є ще метафізична сторона питання, якою ми не торкаємося тут, а саме, нехрещені в загробному житті залишаються під владою демона і в кайданах первородного гріха як прокляття. Вони - то темне скарб вавілонського царя, про який йдеться в Біблії. Служити поховання над нехрещеними і співати «зі святими упокій» - це значить брехати, і брехнею розширювати владу демона над ними.

Саме слово «порятунок» має два аспекти, дві сторони, два значення - негативне і позитивне. Негативне значення - це уникнути будь-якої небезпеки і біди, наприклад, вистрибнути з вікна палаючої будівлі, втекти від переслідувачів, і т.д. Позитивне значення цього слова, значить, здійснити головну мету свого життя; врятуватися - це навіки бути з Богом. Нехрещений може врятуватися в першому значенні цього слова, тобто уникнути геєнського мук, або отримати полегшення. Праведники, що жили до Христа Спасителя, перебували в пеклі, але не в муках, чекаючи викупної Жертви.

В одному із сербських монастирів є наступна фреска. Праотець Авраам сидить на троні, його оточують душі немовлят; Авраам ще не увійшов в рай, але це місце, зване «лоном Авраама» служить обителлю для нехрещених немовлят. Вони не в раю, але не в вічних муках.

У житії святого Григорія архієпископа Римського, описаний випадок, коли він випросив своєю молитвою звільнення душі імператора Траяна - відомого гонителя християн - від вічних мук, але це не означає, що Траян увійшов в Небесне Царство: щоб бути в раю, треба мати рай у своїй душі.

Єфрем Сирин і Василь Великий свідчать про те, що в пеклі є різні місця. Єфрем Сирин пише, що є місце, яке називається геєною, інше - тартаром, третє - темрявою зовнішньою і т.д. Полегшення від молитов угодників Божих отримували язичники, про що розповідала душа єгипетського жерця преподобному Макарію Великому.

Нехрещених Господь може дати милість, але не благодать Духа Святого. Нехрещені діти в загробному житті можуть отримати якесь розраду, але не побачать Господа.

Батьки можуть поминати нехрещених немовлят приблизно так: «Господи, дай полегшу їх доля, з волі Твоєї. Дай їм милість, яку вони можуть сприйняти, і прийми молитву мою, не як зухвалість, а як голос грішника, що кається ». Але після кожної такої молитви треба додавати: «Хай буде, Господи, воля Твоя, а не моя. Ти краще знаєш, що потрібно кожному з нас ».

Допомогти нехрещених немовлят можна також, роздаючи бідним милостиню.

Останнім часом стали видаватися апокрифи, що видаються за Передання Церкви, а також перекручені тлумачення агіографічних творів. Наприклад, в житії мученика Уара написано про те, як святий молився про порятунок рідних своєї благодійниці Клеопатри, і його молитва була почута. В його житії не сказано були рідні Клеопатри хрещеними чи ні, а укладачі нових апокрифів вигадали версію про те, що мученик Уар є молитовником за нехрещених немовлят. Відомий екуменіст митрополит Никодим Ротов навіть склав мученику Уару канон як заступнику перед Богом за нехрещених.

Бувають випадки, правда, рідкісні, коли батьки просять охрестити мертву дитину або приховують, що він помер нехрещеним, щоб над ним священик скоїв християнське поховання. Тут проявляється невіра в Церква і таємна думка, що людина може бути милостивим, ніж церковні канони. Але обряди і таїнства Церкви, що здійснюються шляхом брехні або насильства, залишаються недійсними; більш того, вони гнівають Бога.

Нехрещені немовлята перебувають ні в світі, ні в темряві, ні в блаженстві, ні в муках. Їх стан схоже на тихі сутінки після заходу сонця, поки ще не настала ніч.

Деякі богослови символічно зображували пекло у вигляді концентричних кіл. Центр пекла - це місце, де знаходиться сатана, де стоїть престол Люцифера: чим ближче до центру, тим важче борошна, чим далі від нього, тим більше полегшення отримує душа. На зовнішньому колі пекла знаходяться нехрещені немовлята і кращі з язичників. Туди не проникає геєнський вогонь, вони не відчувають страждань, але там немає Бога.

Святі Афанасій Великий, Григорій Богослов і Кирило Олександрійський свідчать про те, що нехрещені немовлята не будуть у славі, як хрещені немовлята, і не в покаранні, як грішники, свідомо які вчинили злочини.

Що робити жінці, яка в своєму житті робила дітовбивства? Перш за все, усвідомити тяжкість свого гріха, принести покаяння і просити священика накласти на неї покуту - церковне покарання, виконання якої привертає милість Божу. Кров змивається лише сльозами.

У стародавньому патерику є розповідь про те, як один чернець в юності був пастухом. Одного разу він зустрів в безлюдному місці вагітну жінку, і диявол вклав в його серце думка - подивитися, як знаходиться дитина в утробі матері, і він розсік живіт жінки. Потім він прийшов в жах від вчиненого злодіяння, але не впав у відчай, а пішов у пустелю і став проводити подвижницьке життя, сповідуючи перед Богом і ченцями пустельника свій гріх. Він плакав день і ніч, згадуючи про вбивство двох життів. Пройшли роки. Господь відкрив його духовному отцю, що вбивство жінки прощено, і велів сказати йому про це. Через кілька років Господь знову відкрив старцеві, що Він простив вбивство немовляти, яке представляло собою більш важкий гріх, так як немовля померло нехрещеним, але велів не говорити йому про це, щоб той не послабив покаянного подвигу.

Дітовбивці слід побоюватися двох крайнощів: 1) виправдовувати свій гріх, намагатися не бачити глибини свого падіння, обманювати свою совість. Навіть якщо вбивство сталося мимоволі, то треба пам'ятати, що мимовільні гріхи - це наслідок і покарання за вільні, які людина скоїла раніше. Зрозуміло, вони легші, ніж свідомі, але вони також потребують покаяння і очищення. 2) відчай - крайня ступінь зневіри, стан безвиході. Людині здається, що порятунку для нього вже немає. Як виправдання гріха, так і відчай, призводить до одного результату: людина позбавляється покаяння - єдиного шляху до духовного відродження.

Покаяння батьків приносить певне полегшення душам убитих дітей, так як між ними залишаються якісь невидимі зв'язки. Покаяння привертає милість Божу до всієї сім'ї, воно розганяє невидиму демонічну темряву, яке як отруйна хмара знаходиться в будинку, де було задумано вбивство.

Але покаяння повинне бути пов'язане з умовами: не повторювати гріха і намагатися допомогти іншим, ніж можливо, щоб вони не вчинили цього злочину. Наприклад, нехай така жінка допоможе тієї, яка відмовилася від дітовбивства, утримувати і виховувати її дитини. Як ми сказали, вона може принести душі убитого певну розраду і радість своєю молитвою і милостинею до бідних. Це свідомість боргу перед убитим немовлям має дати їй сили робити добрі справи. Коли вона буде відвідувати храм, сповідатися і причащатися, коли в кожній живій дитині вона буде бачити відображення свого убитого немовляти і проявляти до них турботу та любов, то душі її дітей в цей час будуть відчувати розраду.

Н ужно відкинути, як своїх ворогів, і помилкову надію і безнадійність. На тому світі мати побачить своїх убитих дітей, і хоча її покаяння не могло замінити їм хрещення, але вона при цієї зустрічі, як при вогняному випробуванні, може сказати їм: «Я зробила великий гріх перед вами, але потім все життя намагалася зробити для вас все, що могла ».