Як повірити в бога і стати більш духовною особистістю

Віра в божественне століттями приносить розраду і зміцнює духовний світ людини. Набути внутрішній стрижень і стати більш цілісним для багатьох означає повірити. Як повірити в Бога - питання дуже особистий, і якщо ви стали на цей шлях недавно, вам стане в нагоді декілька добрих порад, як зробити це без шкоди для відносин з самим собою і близькими.

Віра з'являється в випробуваннях

Як повірити в бога і стати більш духовною особистістю

Давним-давно приводом для уїдливих насмішок служить той факт, що люди згадують про віру тільки в біді. За ідеєю, віруючі повинні триматися Бога не тільки в труднощах, а й тоді, коли життя б'є ключем і все добре. На ділі ж діє стара мудрість - грім не вдарить, мужик не перехреститься.

Вірно, що про духовність ми згадуємо в важкі хвилини, коли душа страждає і потребує підтримки не з матеріального світу.

Якщо людина повірила в Бога після важкої операції або нещасного випадку, нічого дивного в цьому немає.

Священнослужителі, до речі, не судять мирян за таку слабкість: яким би шляхом людина не прийшов до Бога - все на благо. І якщо ви пережили горе і на цій хвилі відчули тягу до духовного, не варто засуджувати себе і вважати це тимчасовою реакцією на стрес.

Цілком природно шукати розради у вірі, коли біди послаблюють тягу до мирському і минущого. Слухайтеся свого серця і крепитесь - в випробуваннях віра стає сильнішою.

Віра і релігія - в чому різниця?

Якщо ви хочете повірити в Бога, одне з питань, який вам бажано з'ясувати для себе, полягає в тому, що віра і релігія не зовсім одне й те саме. Можливо, вам важко в цьому розібратися, але насправді багато людей відкидають офіційну релігію і ті форми служіння, які вона пропонує.

При цьому вони не є атеїстами і вважають за краще вірити по-своєму. Чи ставитеся ви до них або у вас є потреба відчутного і організованого поклоніння?

Церква полегшує завдання тим, хто прагне фізично висловити свою любов до Бога:

  • обрядами і службами;
  • дотриманням свят і постів;
  • шануванням певних святинь;
  • дотриманням порядку воцерковлення.

Однак ви можете відчувати, що зовнішній ритуал віддаляє вас від Бога - тоді доведеться розраховувати тільки на свої сили в пошуку духовності. Прийдете ви в храм чи ні - це ваш особистий вибір. І все-таки ви повинні пам'ятати, що захищати свої переконання легше, якщо вони традиційно визнані і зрозумілі більшості з вашого оточення.

Не маючи переваг в релігії, чи не афишируйте свої духовні цінності, інакше ви ризикуєте зіткнутися з нерозумінням і тиском.

Вам допоможе спілкування з віруючими

Ваші духовні сили будуть збільшуватися, якщо ви знайдете спосіб регулярно спілкуватися з людьми, вже зміцнилися в вірі. Справа і в позитивному прикладі з боку, і в особливому духовному погляді на життя, якому колишній атеїст повинен ще навчитися.

Як повірити в бога і стати більш духовною особистістю

Інерція минулого духовності, точніше її відсутності, настільки велика, що, переживши один раз очищення в молитві або в храмі, ви можете відчути, як це милостиве стан тане під впливом навколишнього середовища. Часте підбадьорливе спілкування з істинно віруючими буде вам великий підтримкою на шляху пізнання себе і Бога.

Найчастіше таку підтримку надають священики, але іноді її можна знайти і в дружбі з сім'ями віруючих, в розмові з літньою людиною, що присвятили своє життя зміцненню своєї духовності. Відповідно, чим більше ви будете спілкуватися з тими, хто займає активну атеїстичну позицію, то менше буде ваша власна віра.

Як пояснити зміни в собі близьким

Будьте готові до того, що друзі, родичі і члени сім'ї будуть здивовані і навіть збентежені зміною, яка з вами сталася. Можливо, ніхто з них не вірить в існування Бога і не вважає за необхідне приводити своє життя у відповідність порядків віруючої людини. Що робити, якщо ви зустрічаєте опір в родині?

По-перше, зрозумійте позицію близьких: коли атеїст раптом повірив у Бога, це сприймається як загроза відносинам, що склалися між людьми. Занепокоєння, яке може виникнути у чоловіка або батьків, пов'язане зі страхом - а раптом релігія зробить з вас зовсім іншу людину?

По-друге, будьте терплячі. Вирішили «хочу відвідувати храм» - робіть це, запросіть рідних приєднатися, але якщо почуєте відмову, не турбуйтеся і не гнівайтесь на них, відправляйтеся самі. Якщо вони побачать, що ви налаштовані серйозно і віра для вас не порожня примха, а духовна потреба, то з часом вашу позицію стануть поважати і рахуватися з нею.

Як повірити в бога і стати більш духовною особистістю

Але краще все-таки стримуватися і не повчати нікого, крім себе, адже ви самі ще не знаєте, наскільки вам вдасться відповідати образу віруючої людини, про який ви поспішаєте розповісти. Нехай за вас говорять справи, а не ваші слова - тоді ви зможете уникнути нервових спалахів в сім'ї і розладу у відносинах.

До якої б віри ви не звернулися, шукайте в собі джерело любові і щирості, відкрити який якраз і допомагають відносини з Богом. Уникайте крайнощів і налаштуйтеся на довгу роботу над собою. Спокій і розраду прийдуть не відразу, але це обов'язково станеться!

Схожі статті