Як правильно читати намаз

Як правильно читати намаз

Як правильно робити намаз і що необхідно знати про це ритуалі?

Час і назви намазів

Кожен намаз включає в себе кілька ракаата, послідовностей дій. Вони складаються з читання певних сур Корану в положенні стоячи і двох видів поклонів: в пояс і в землю.

  • Ранковий намаз називається Фаджр і складається з 2 ракаата. Виповнюється з моменту, як тільки з'явилися перші ознаки світанку, і до остаточного сходу сонця. Намаз припиняється, як тільки сонце повністю виходить з-за лінії горизонту.
  • Обідня - Зухр - 4 ракаата. Починається через пару хвилин після полудня.
  • Післеполудневий - АСР - 4 ракаата. Здійснюється за кілька годин до заходу. Принципово необхідно закінчити молитися до того, як сонце стане губитися за лінією горизонту.
  • Вечірній - Магриб - 3 ракаата. Виконується відразу після того, як сонце зайшло, але ще до того, поки не зникло вечірній заграва.
  • Нічний - Иша - 4 ракаата. Робиться пізно ввечері. Час на молитву - до самого світанку. Проте краще не затягувати і зробити намаз вчасно.

Крім основних дій, існують бажані намази, за виконання яких Аллах винагородить віруючих. Новачкам, звичайно, для початку достатньо вивчити основну частину ритуалу і звикнути до регулярним графіком п'ятикратної молитви. Але після того, як це увійде в звичку, бажано додати і інші суннат-намази.

Підготовка до намазу

Перед тим, як почати вчинення намазу, потрібно:

Як тільки всі перераховані вище пункти виконані, віруючий може приступати до намазу.

Якщо намір вимовляється про себе, то все інше - вступний такбир, дуа, сури Корану, проговорюється вголос. Необов'язково в повний голос, можливо пошепки, адже не завжди обстановка розташовує до повного єднання.

  1. З пози, в якій Ви стоїте, підійміть долоні рук до плечей і проговорите вголос вираз «Аллаху Акбар!». Це і буде вступним такбіри. Слідкуйте за Аурат: рукава не повинні спуститися. Інакше намаз НЕ буде здійснений.
  2. Складіть руки навхрест на рівні грудної клітини. Праву долоню покладіть зверху. Прочитайте суру Аль-Фатіха.
  3. Вклоніться в пояс. Пам'ятайте, чоловіки повинні кланятися нижче, ніж жінки, а дивитися потрібно вниз, на свої ступні. Покладіть руки на коліна, але не обхоплюйте їх.
  4. Поверніться у вихідну позу.
  5. Зробіть земний уклін і скажіть одночасно фразу «Аллаху Акбар». Для цього опустіться на коліна, потім обіпріться на долоні і лікті і торкніться землі носом і лобом. При цьому упріться пальцями ніг в землю.
  6. З тими ж словами перейдіть в сидяче положення і промовте фразу «СубханАллаг».
  7. Знову зробіть земний уклін і одночасно скажіть фразу «Аллаху Акбар».
  8. Поверніться в вихідне положення для того, щоб зробити другий ракаата.

Далі мусульманин може приступати до другого ракаата:

  1. Почніть, як і на самому початку, з прочитання суру Аль-Фахіта. Можете вибрати слова зікри, прочитати яку-небудь невелику суру.
  2. Тепер зробите уклін в пояс і в землю, як це було при першому ракаата.
  3. Присядьте на ноги так, щоб долоні були на колінах, а обидві ноги розгорнуті в праву сторону. Таким чином Ви сядете нема на ноги, а на підлогу. У цьому позі скажіть дуа Аттахійят. Після, якщо Ви робите намаз Фаджр, проговорите закінчення молитви.

Якщо Ви читаєте намаз, який складається з трьох, чотирьох ракаата, то після дуа поміняйте позу: підніміться, встаньте прямо і зробіть наступні ракаата. Потім мусульмани можуть звернутися до Всевишнього Аллаху у вільній формі на будь-якій мові з благаннями і проханнями про особисте. Господь обов'язково почує Вас після молитви і допоможе.

Тепер Ви знаєте, як правильно зробити намаз, щоб після молитви відчувати внутрішнє умиротворення і просвітлення.

Схожі статті