Як вести себе православному християнинові в храмі

Бібліотека> Як вести себе православному християнинові в храмі

Як вести себе православному християнинові в храмі

На Божественній літургії, або Євхаристії, згадується все земне життя Господа Ісуса Христа. Літургія умова розділяється на три частини: проскомидия, літургія оголошених і літургія вірних. На проскомидії, яку здійснюють зазвичай під час читання 3-го і 6-го годин, згадується Різдво Спасителя. В цей же час згадуються і старозавітні пророцтва про Його страждання і смерть. На проскомидії пріуготовляет речовини для здійснення Євхаристії і поминаються живі і покійні члени Церкви. Велика радість буває душам покійних від поминання їх на Божественній літургії. Тому поспішай в храм Божий для присутності на проскомидії, поминаючи за здоров'я і за упокій родичів і знаних, і всіх православних християн. Молитися за померлих можна так: Пом'яни, Господи, душі покійних рабів Твоїх (імена), і прости їх провини, вільні й невільні, даруючи їм Царство й причастя вічних Твоїх благ і Твоєї безконечния і блаженної життя насолоду. На літургії оголошених піснею Єдинородний Сину зображується пришестя на землю Господа Ісуса Христа. Під час малого входу з Євангелієм, який зображує сини при виході Господа Ісуса Христа на проповідь, при співі вірша: Прийдіть, поклонімся і припадемо до Христа відбувається поясний уклін. При співі Трисвятого - три поясних поклони. При читанні Апостола на кадіння диякона належить відповідати нахилом голови. Читання Апостола і кадіння означають проповідь апостолів всьому світу. Під час читання Євангелія, як би слухаючи Самому Господу Ісусу Христу, слід стояти з схиленою головою. Поминання членів Церкви показує, за кого приноситься Жертва Євхаристії. На літургії вірних великий вхід символізує сини при виході Господа Ісуса Христа.
На літургії Передосвячених дарів на вечірньо, під час читання третього антифону 18-й кафізми, коли Святі Дари переносяться з престолу на жертовник, а також при появі священика зі свічкою і кадилом в відчинених царських вратах, який вимовляє перед читанням другої паримії: Світло Христове просвітлює всіх ! покладається припадати ниць до землі. Під час співу: Нехай піднесеться молитва моя моління всього народу відбувається з схилянням колін; співаки і читець встають на коліна по черзі по виконанні покладеного вірша; після закінчення співу всіх віршів молитви покладені три поклони до землі (звичаєм) з молитвою святого Єфрема Сирина. Під час великого входу, при перенесенні Напередосвячених Дарів з жертовника на престол, народу і співакам слід припадати ниць до землі з благоговіння до Святих Тайн Тіла і Крові Христових. Після закінчення співу Нині Сили Небесні покладаються три поклони до землі за звичаєм, також з молитвою святого Єфрема Сирина. За амвон молитву священика належить слухати з увагою, докладаючи її сенс до серця, і після закінчення її зробити уклін поясний.
У Страсну седмицю земні поклони припиняються з Великої середи. У Статуті про це говориться так: "На Буди ім'я Господнє: поклони три, і абие (негайно) скасовуються зовсім в церкві бувають земні поклони; в келіях же навіть і до Великого П'ятка відбуваються. Поклоніння Святій Плащаниці у Велику П'ятницю та Велику Суботу, подібно як і Святому Хресту, супроводжується трьома земними поклонами ".
Поклони вхідні і вихідні, а також про які сказано, що вони покладаються в залежності від дня ( "по дню") - в дні субот, неділь, свят, передсвята і віддання свята, полієлея і великого славослів'я відбуваються поясні, в прості ж дні покладаються земні . У седмичні дні поклони земні припиняються з вечерні в п'ятницю від Сподоби, Господи, і починаються від вечерні в неділю, також від Сподоби, Господи. Напередодні одноденних свят, полієлея і великого славослів'я земні поклони припиняються також з вечерні і починаються з вечерні ж від Сподоби, Господи, в саме свято. Перед великими святами земні поклони припиняються напередодні передсвята. Поклоніння Святому Хресту в свято Воздвиження завжди відбувається з земними поклонами, хоча б він припав і в недільний день. Під час читання паримій і кафизм з седальна прийнято сидіти. Корисно пам'ятати, що за Статутом сидіти дозволяється не під час самих кафизм, а під час читання житій і святоотецьких повчань, покладених між кафізми з седальна.
Піклування Святої Церкви про нас триває і після служби, щоб ми не втратили благодатного настрою, якого з ласки Божої удостоїлися в храмі. Церква заповідає нам і розходитися з храму в побожному мовчанні, з подякою Господу, сподобив нас бути присутнім в храмі, з молитвою, щоб Господь дарував до кінця нашого життя завжди відвідувати Його святий храм. У Статуті про це говориться так: "По відпущення ж, для вихідних з церкві, йдемо зі всяким мовчанкою в келії своя, або на службу. І не личить нам бесіди творити один з одним на монастирі в дорозі, утримано бо це від святих отців ". Буваючи в храмі Божому, будемо пам'ятати, що ми знаходимося в присутності Господа Бога, Божої Матері, святих ангелів і Церкви первородних, тобто всіх святих. "У храмі стояще (стоячи, перебуваючи), слави Твоєї, на небесах стояти уявно (мислимо)". Рятівна сила церковних молитов, піснеспівів і читань залежить від того, з яким почуттям приймають їх наші серце і розум. Тому, якщо неможливо покласти уклін з тієї чи іншої причини, то краще зі смиренням випросити подумки у Господа прощення, ніж порушувати церковне благочиння. Але абсолютно необхідно вникати в усі, що відбувається за церковним богослужінням, щоб харчуватися ім. Тоді тільки за церковною службою кожен зігріє своє серце, порушить совість, пожвавить суху душу і просвітить свій розум. Будемо твердо пам'ятати слова святого апостола Павла: "Стійте й тримайтеся передань, імже научістеся або словом, чи нашим посланням" (2 Сол. 2, 15).

Схожі статті