Як вести себе віруючому

Як запросити священика

Трапляються ситуації, коли священика для здійснення треб (сповіді, причастя і соборування хворого, відспівування, освячення квартири, будинки, дачі, молебню на дому або ж хрещення хворого) необхідно запросити додому.

Але якщо ви людина початківець, краще, звичайно, самому прийти в храм, щоб у священика або за свічним ящиком з'ясувати, що треба приготувати до вчинення тієї чи іншої треби.

Для освячення будинку необхідно привести будинок в належний вигляд (прибратися, відвести собаку - зазвичай православні собаку в квартирі не тримають, але якщо вже її нема де розмістити на вулиці, в будці або сараї, то треба відвести їй належний кут в передпокої або іншому місці, де немає святих ікон, обгородити місце її перебування). Слід приготувати святу воду, свічки, рослинне масло, бажано спеціальні наклейки з хрестами, які батюшка наклеїть по всіх чотирьох сторонах вашого посвячення будинку. Необхідно, щоб був столик, бажано, покритий чистою скатертиною, куди б батюшка міг покласти святі предмети.

Треба пояснити вашим рідним суть того, що відбувається, налаштувати їх на благоговійне поведінку, на те, що по приході батюшки слід взяти в нього благословення, як і після чину освячення, прикластися до хреста. Поясніть, як це робиться, як звертатися до священика, приготуйте хустки або шарфики, щоб жінки і дівчата могли покрити голови. Звичайно, в будинку повинен бути вимкнений телевізор, магнітофон, не повинно затівати ніяких вечірок в сусідніх кімнатах, вся увага має бути зосереджена на тому, що відбувається святому подію. В такому випадку чимала духовна користь буде для ваших рідних, якщо батюшку запросити залишитися на чашку чаю.

Якщо має бути причастити хворого, необхідно його підготувати (як саме, підкаже напередодні священик, виходячи зі стану хворого), прибратися в кімнаті. Потрібні будуть свічки, Євангеліє, тепла вода, чистий плат. Для соборування треба приготувати, крім свічок, сім стручцов (дерев'яних паличок з ватою), чашу з зерном пшениці, куди вони будуть ставитися, масло, церковне вино - кагор.

Більш докладні настанови дасть вам священик. Але пам'ятайте, що відвідування батюшкою вашого будинку - прекрасний привід для всієї родини дозволити якісь духовні питання, зробити важливий крок у духовному житті, на який вони, можливо, не зважаться в іншій обстановці. Тому не пошкодуйте сил для підготовки ваших близьких, не допустите, щоб вчинення треби перетворилося для ваших домочадців в екзотичне «захід».

Схожі статті