Як відноситься православна церква до вінчання православного з інославних, православне життя

вміст

«Не можна! Але якщо дуже хочеться, то можна », -вважає протоієрей Володимир Ровінський

Як відноситься православна церква до вінчання православного з інославних, православне життя

- У сучасної богословської термінології прийнято використовувати два терміни для позначення релігійних людей, які не сповідують православ'я. Якщо мова йде про християн інших конфесій, але віруючих у Святу Трійцю і Ісуса Христа як Сина Божого, їх називають «інославними». А якщо ж ми говоримо про представників іншої релігії, іншої віри (мусульмани, іудеї, буддисти і т. Д.) - до них частіше застосовується термін «іновірний».

Так ось: вінчати православного з іновірних Церква не може, виходячи з розуміння Таїнства Вінчання як єднання чоловіка і дружини у Христі. Ця думка відображена в древніх церковних правилах і канонічних нормах, які однозначно забороняють укладення шлюбів між православними і послідовниками інших релігій.
У наших реаліях реєстрацію шлюбів взяло на себе держава. І шлюб, укладений між подружжям, які є членами Православної Церкви і однією з нехристиянських релігій, визнається Церквою як законний, але не освячується вчиненням Таїнства Вінчання.

- А чи можна здійснювати Таїнство Вінчання чоловіка і дружини, якщо обидва вірують в Христа, але один з них належить, наприклад, до Католицької Церкви, а інший - до Православної?

- Відповім відомої жартом: «Не можна! Але якщо дуже хочеться, то можна ». І в цій відповіді немає ні краплі цинізму, скоріше - навпаки. Молоді люди, створюючи таку міжконфесійну сім'ю, дуже оптимістично і самовпевнено дивляться на своє майбутнє. Але проходить трохи часу, і вони пізнають суть церковного поділу на прикладі власної родини. Адже Православна Церква благословляє не тільки плотське єднання подружжя, а й заповідає мати духовне - яке повинно будуватися за образом єднання Христа і Церкви.

Запевнення молодят, що вони будуть щиро поважати релігійні переконання один одного, в кращому випадку повагою і обмежаться. Про яке духовне єднання може йти мова, якщо чоловік і жінка будуть молитися і причащатися в різних храмах? Як їх об'єднає різне розуміння необхідності дотримання посту? Як в родині проявиться пасхальна радість, якщо один з подружжя в цей час переживає почуте в храмі «Христос Воскрес!», А інший «Боже Мій, Боже Мій, Вскую Мене єси Ти покинув?»
Ще більше питань з'явиться перед подружжям, коли народяться їхні діти. Хто буде займатися їхнім релігійним вихованням? В якому храмі хрестити? Хто будуть хрещеними батьками, відповідають перед Богом за виховання у вірі і множенні її в дитині?

Всі ці питання на практиці призводять сім'ю або до відсутності дієвої духовно-релігійного життя, або до її розпаду.

У стародавні часи спільне життя християнського подружжя починалася з спільної участі в Євхаристії. Ті, хто одружувався, приходили на євхаристійне зібрання і з молитовного благословення єпископа разом, як то кажуть, «єдиними устами, і єдиним серцем», причащалися Святих Христових Таїн. І всі присутні на богослужінні знали, що в цей день ця пара починала сімейне життя у Чаші Христової. Адже саме звідси виникає благодатний дар єдності і любові, який, поєднуючи на землі, веде до єднання в вічності.

Сенс подружнього життя у Христі полягає в можливості такого онтологічного єднання чоловіка і дружини в одне ціле, яке дає повноту життя, гармонію, вдосконалення, перетворення і вселення в Царство Боже. Недооцінюючи таку можливість або нехтуючи нею, подружжя фактично недооцінюють і нехтують сім'єю як засобом до спасіння.

Адже і зараз, під час здійснення Таїнства Вінчання, чоловікові і дружині пропонують випити разом чашу благословенного вина як нагадування про необхідність спільного причащання Тіла і Крові Христових, для досконалості подружнього єднання і успадкування життя вічного.

Тому Православна Церква з давніх-давен і до сьогоднішнього дня наполегливо рекомендує до здійснення Таїнства Вінчання інославних дружину прийняти православ'я для повноти сімейного життя у Христі, для створення сім'ї за образом малої, або домашньої, як кажуть святі отці, Церкви.

- Що робити, якщо інославних чоловік не бажає приймати православ'я?

- Реальне життя не завжди сприяє ідеальному з духовної точки зору шлюбу. Сьогодні багато дівчат і жінок, відправляючись на роботу за кордон, свідомо шукають заміжжя за інославних іноземцем. Та й наше багатоконфесійна суспільство підштовхує до створення багатьох сімей, де питання віри не можуть грати роль об'єднавчого чинника.

З іншого боку, і Православна Церква не має права, посилаючись на древні канони, повністю усуватися від участі в житті таких сімей. На Русі ще з часів петровських реформ з євроінтеграції Церква відгукнулася на прохання полонених шведів, дозволивши їм вінчатися з православними жінками. При цьому чоловік давав підписку про те, що не буде схиляти православну наречену свого віросповідання і дорікати за сповідання православ'я, а також про те, що він буде хрестити і виховувати дітей в правилах православної віри. Трохи пізніше, за часів поділу Речі Посполитої, подібний дозвіл було дано і жителям Подільської, Могилевської, Мінської, Полоцької і Волинської губерній у разі створення «змішаних» сімей. Тоді ж не обійшлося і без курйозу - згідно з указом, «діти, що народжуються від батьків різної віри, мали виховуватися: сини в батьковій, а дочки - в матірних вірі».

На практиці подружжю необхідно через парафіяльного священика звернутися до правлячого архієрея єпархії з письмовим проханням про благословення на Таїнство Вінчання в Православної Церкви, вказавши свою конфесійну приналежність. У цьому ж проханні чоловікові і дружині слід засвідельствовать свою згоду про виховання дітей, народжених від шлюбу, в православній вірі.

Схожі статті