Як звали найулюбленішу внучку пророка Мухаммада (ﷺ)

Як звали найулюбленішу внучку Пророка Мухаммада (ﷺ)?

Як звали найулюбленішу внучку пророка Мухаммада (ﷺ)

Як звали найулюбленішу внучку Пророка Мухаммада (ﷺ)?

Коли ми говоримо про онуків Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха), як правило, в нашій свідомості оживають образи Хасана і Хусаина (нехай буде ними обома задоволений Аллах). Однак у Благословенного Пророка було не двоє, а куди більше онуків і внучок, про які ми, на жаль, знаємо менше, ніж про знаменитих синів праведного халіфа Алі (хай буде їм задоволений Аллах) і благословенній дочки Посланника Фатіми (нехай буде нею задоволений Аллах ). Про велику любов Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) до своїх онуків свідчить хоча б той випадок, коли Він прийшов в мечеть зі своєю онукою умам, посадив її до себе на плечі і так прочитав з неї намаз.

Деякі з Його (мир йому і благословення Аллаха) онуків покинули цей світ ще зовсім в ранньому віці. Так, наприклад, Алі, який народився у дочки Пророка (мир йому і благословення Аллаха) Зайнаб (нехай буде нею задоволений Аллах), Абдуллах, син Рукії (нехай буде нею задоволений Аллах), і Мухассін, син Фатіми (нехай буде нею задоволений Аллах) . Особливе місце в серці Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) займали внучки, яких звали Умму Гульсум, Зайнаб і умам. Він (мир йому і благословення Аллаха) був прикладом прояву милості і безмежної любові до дітей, зламавши всі старі стереотипи який загруз у невігластві суспільства, де люди могли живцем закопати своїх дочок. Вони бачили перед собою живий приклад, переосмислювався свою поведінку і ставлення до дітей. Так, одного разу Акра ібн Хабіс побачив як Благословенний Пророк (мир йому і благословення Аллаха) обіймає і пестить своїх онуків, вигукнув:

- У мене десять дітей, але я не одного до сих пір не поцілував.

На що Посланник Аллаха відповів так:

- Чи не буде проявлено милості до того, хто не володіє милосердям.

В іншій же раз один з бедуїнів сказав Пророку (мир йому і благословення Аллаха):

- У нас не прийнято цілувати своїх дітей.

Однак відповідь Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) був гостріше будь-якого меча, не залишаючи жодного шансу на заперечення:

- А що я можу зробити, якщо Аллах позбавив ваші серця милосердя?

Батьками найулюбленішою внучки Пророка умам була Його (мир йому і благословення Аллаха) дочка Зайнаб (нехай буде нею задоволений Аллах) і праведний торговець Абуль-Ас ібн Рабі (нехай буде ним задоволений Аллах). Причому Абуль-Ас був з числа тих, хто не відразу сприйняв нову релігію, і в перший час на ряду з іншими многобожниками бився проти Благословенного Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха). Умам (нехай буде нею задоволений Аллах) разом з матір'ю випробувала всі труднощі і позбавлення переселення з Мекки до Медіни. Коли умам була ще дитиною, втратила свою матір, і можливо тому, що знав по собі, що значить втратити в ранньому віці батьків, Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) приділяв їй особливу увагу і виявляв велику любов.

Одного разу Благословенний Пророк (мир йому і благословення Аллаха) вибрав з числа інших подарунків намисто, пообіцявши подарувати його найулюбленішою. Благочестива Аїша (нехай буде нею задоволений Аллах) подумала, що подарунок дістанеться саме їй, але Пророк (мир йому і благословення Аллаха) одягнув намисто на шию умам.

Умму Гульсум - друга внучка Благословенного Пророка (мир йому і благословення Аллаха) була дочкою Фатіми і Алі (хай буде їм задоволений Аллах). З ранніх років вона відрізнялася умінням висловлювати свої думки і силою переконання. Умму Гульсум стала дружиною праведного халіфа Умара (нехай буде ним задоволений Аллах) в період його правління. У цьому шлюбі вона подарувала праведному халіфу дочка Рукію і сина Зайда, але обидві дитини померли ранньому віці.

Коли її батько був поранений, а брат Хусейн (нехай буде ним задоволений Аллах) був убитий, скорбота і біль оселилися в її серці. Звертаючись до жителів Куффи, вона процитувала наступний аят Священного Корану: «Ви звертаєте свої клятви в засіб обману, коли одні з вас виявляються міцнішим та численнішим інших» (сура ан-Нахла, аят 92), після чого перебралася в Медину, де прожила залишок свого життя.

Ще однією онукою Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) була Зайнаб, яка народилася від благословенній Фатіми і праведного халіфа Алі (хай буде їм задоволений Аллах). З ранніх років дівчинка відрізнялася гостротою свого розуму і доброзвичайністю, в зв'язку з чим багато її порівнювали з першою дружиною Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) Хадіджа (нехай буде нею задоволений Аллах).

За переказами, це ім'я було їй даровано самим Всевишнім Творцем. Коли у Алі і Фатіми народилася дочка, Благословенний Пророк (мир йому і благословення Аллаха) знаходився в дорозі. Фатіма (нехай буде нею задоволений Аллах) попросила свого чоловіка вибрати ім'я для новонародженої, проте Алі сказав, що не може прийняти рішення в цьому питанні без участі Пророка.

По поверненню Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) отримав благу звістку про народження ще однієї внучки і сказав:

- Діти Фатіми - це і мої діти. Але ім'я їм може дати тільки Всевишній!

У цей момент до Улюбленому Пророку (мир йому і благословення Аллаха) Всемогутній Аллах послав свого ангела Джабраїлов (мир Йому), який повідомив наступне:

- Назвіть її Зайнаб, бо це ім'я записано в Лаухе-Махфуз (в приречення).

На що Благословенний Пророк (мир йому і благословення Аллаха) взяв її на руки, поцілував, а потім сказав:

- Ставтеся до цієї дівчинки з повагою, бо вона схожа на велику Хадіджа.

Зайнаб (нехай буде нею задоволений Аллах) володіла феноменальною пам'яттю і знала напам'ять багато хадисів і проповідей. Маючи багатий багажем знань, давала жінкам уроки тафсир, подібно до своєї благословенній матері (нехай буде нею задоволений Аллах). Описуючи її дитинство, Яхья Мазіні сказав наступне: «Я, довгий час живучи в Медині, прислужував праведному Алі (хай буде їм задоволений Аллах) і одночасно був його сусідом. Клянуся, за весь цей час я не чув її голосу і ні разу не бачив, щоб вона була одна. Вночі вони відправлялися відвідати Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха), і незважаючи на те, що вона була зовсім маленькою, її оточували Алі з її братами Хасаном і Хусейном (нехай буде ними всіма задоволений Аллах) ».

Дивіться також:

Схожі статті