Якщо бог знав, що сатана повстане, а адам і єва согрішать, чому він створив їх

Питання: Якщо Бог знав, що сатана повстане, а Адам і Єва согрішать, чому Він створив їх?

Відповідь: Це питання складається з двох частин. Перша частина: «Чи знав Бог, що сатана повстане, а Адам і Єва согрішать?». Відповідь полягає в біблійному вченні про знання Бога. Ми знаємо з Святого Письма, що Бог всезнаючий, Він знає все. Іова 37:16; Псалтир 138: 2-4; 146: 5; Притчі 5:21; Ісаї 46: 9-10 а також 1 Івана 3: 19-20 не залишають сумнівів, що знання Бога нескінченно і Він знає все, що сталося в минулому, відбувається зараз і станеться в майбутньому.

Дивлячись на деякі з найвищих ступенів у цих віршах - «абсолютно Його знання», «Ти здалеку бачиш все думки мої», «він все знає», стає очевидним, що Бог знає не просто більше, ніж ми - Його знання неосяжно велике. Він знає все в сукупності. У книзі Ісаї 46:10 написано, що Він не тільки знає всі, але також і контролює все. Як інакше Він міг зробити відомим нам те, що станеться в майбутньому, і заявляти, що Його плани збудуться? Значить, Бог знав, що Адам і Єва збиралися згрішити? Чи знав Він, що Люцифер повстане проти Нього і стане сатаною? Так, безсумнівно! Знаходилися вони поза Його контролю в якийсь період часу? Абсолютно ні. Якщо знання Бога не є досконалим, то в Його природі присутній недолік. А будь-який недолік в природі Бога означає, що Він не може бути Богом, бо сама Божа сутність вимагає досконалості всіх Його якостей. Таким чином, відповідь на перше питання, за визначенням, має бути «так».

Перейдемо до другої частини питання: «Чому Бог створив сатану і Адама і Єву, знаючи заздалегідь, що вони согрішать?». Це питання трохи складніше, тому що ми задаємо питання «чому», на який Біблія, як правило, не дає вичерпних відповідей. Незважаючи на це, ми можемо досягти обмеженого розуміння, якщо розглянемо деякі біблійні вірші. Для початку, ми вже побачили, що Бог всезнаючий і нічого не може статися поза Його знання. Так що якщо Бог знав, що сатана повстане і впаде з неба, а також що Адам і Єва согрішать, але все одно створив їх, це має означати, що падіння людства було частиною суверенної Божого плану з самого початку. Будь-який інший відповідь не має сенсу, з огляду на те, про що ми говорили вище.

Якщо враховувати те, що деякі богослови називають «мета-розповідь» (або всеосяжну сюжетну лінію) Писання, то ми побачимо, що біблійні історії можна умовно розділити на три основні розділи: 1) рай (Буття 1-2); 2) втрачений рай (Буття 3 - Одкровення 20) і 3) відновлений рай (Одкровення 21-22). До сих пір велика частина розповіді присвячена переходу від втраченого раю до відновленого. У центрі цієї сюжетної лінії поміщений хрест. Хрест був запланований з самого початку (Дії 2:23). Було передбачено і визначено, що Христос повинен піти на хрест і віддати Свою душу як викуп за багатьох (Матвія 20:28) - обраних Божественним передбаченням і зумовлених бути Його народом (Ефесян 1: 4-5).

Уважно читаючи Писання і беручи до уваги сказане раніше, ми приходимо до наступних висновків:

1. Повстання Сатани і падіння людства були передбачені і визначені Богом. 2. Ті, хто повинен був стати народом Божим - обрані, були передбачені і визначені Богом. 3. Розп'яття Христа як спокутування за народ Божий було передбачено і визначено Богом.

Таким чином, ми опиняємося перед наступними питаннями: Навіщо Бог створив людство, знаючи про його падінні? Навіщо створювати людство, знаючи, що лише деякі будуть «врятовані»? Навіщо свідомо посилати Ісуса на смерть за людей, які так само свідомо впали в гріх? З людської точки зору це не має сенсу. Якщо сюжетна лінія переміщається з раю в втрачений рай, потім в відновлений рай, то чому б просто не перейти прямо до відновленого раю і уникнути весь проміжний цикл втраченого раю?

Єдиний висновок, до якого ми можемо прийти в зв'язку з наведеними вище твердженнями, є наступним: Божа мета в тому, щоб створити світ, в якому Його слава могла б проявитися у всій своїй повноті. Прославлення Бога є головною метою творіння. Насправді, це головна мета всього, що Він робить. Всесвіт була створена, щоб побачити славу Божу (Псалтир 18: 1), і гнів Божий спрямований на тих, хто не в змозі прославити Його (Римлянам 1:23). Наш гріх позбавляє нас слави Божої (Римлян 3:23), а на новому небі і новій землі слава Божа буде освітлювати їх (Одкровення 21:23). Слава Божа проявляється, коли Його якості ідеально демонструються, і частиною цього є історія спокутування.

Найвдаліше інших це продемонстровано в Посланні до Римлян 9: 19-24. Гнів і милість відображають багатство слави Божої, і неможливо отримати ні те, ні інше без падіння людства. Таким чином, всі ці дії - падіння, обрання, спокута, очищення - служать для прославлення Бога. Коли людина впала в гріх, милість Божа була негайно продемонстрована в тому, що Він не вбив їх на місці. Боже терпіння і поблажливість також проявилися в той момент, коли людство впало в гріх ще глибше перед потопом. Божа справедливість і гнів були продемонстровані в Його судах під час потопу, а Його милість і благодать - в тому, що Він врятував Ноя і його сім'ю. Божий гнів і справедливість будуть виявлені в майбутньому, коли Він остаточно кине сатану (Одкровення 20: 7-10).

Кінцева демонстрація Божої слави мала місце на хресті, де зустрілися Його гнів, справедливість і милосердя. Праведний суд усякого гріха мав місце на хресті, а благодать Божа була продемонстрована в тому, що Його гнів за гріх був вилитий на Його Сина, Ісуса, а не на нас. Божа любов і благодать продемонстровані в тих, кого Він врятував (Івана 3:16; Ефесян 2: 8-9). Зрештою, Бог буде прославлений, коли Його вибраний народ буде поклонятися Йому в вічності з ангелами, а нечестиві прославлять Бога, коли Його справедливість і праведність, нарешті, будуть підтверджені вічною карою всіх нерозкаяних грішників (Филип'ян 2:11). Нічого з цього не могло б відбутися без повстання сатани і гріхопадіння Адама і Єви.

Класичне заперечення проти цієї позиції виражається в тому, що передбачення Бога і приречення падіння людини шкодять його свободу. Іншими словами, якщо Бог створив людство з повним знанням про майбутній гріхопадіння, як може людина бути відповідальним за свої гріхи? Найкращою відповіддю на це питання можна знайти в «Вестмінстерському сповіданні віри» (WFC), главі III:

По суті, тут сказано, що Бог зумовлює майбутні події таким чином, щоб не порушити нашу свободу і дію вторинних причин (наприклад, законів природи). Богослови називають це «узгодженістю». Суверенна воля Божа тече паралельно з нашим вільним вибором таким чином, що наш вільний вибір завжди призводить до виконання Божої волі (під «вільним вибором» ми маємо на увазі, що наш вибір не є вимушеним впливом зовнішніх факторів).

Підведемо підсумок. Бог знав, що сатана повстане, а Адам і Єва согрішать в Едемському саду. З цим знанням Бог, проте, створив Люцифера, Адама і Єву, бо, створивши їх і допустивши падіння, Він здійснював Свій суверенний план для прояву Своєї слави у всій її повноті. Навіть незважаючи на те, що падіння було зумовлено, наша свобода в прийнятті рішень не порушується, тому що наш вільний вибір є засобом, за допомогою якого здійснюється Божа воля.

Повернутися на стартову українську сторінку

Якщо Бог знав, що сатана повстане, а Адам і Єва согрішать, чому Він створив їх?

Схожі статті