Якщо ви вірите в бога, то як ви прийшли до цієї віри

Прес-секретар Якутській і Ленської єпархії; оглядач сайту "Православие и мир"

Усвідомлено - коли зіткнулася зі злом. Спочатку - коли дізналася докладніше про Голокост. У мене по маминій лінії - суцільно євреї, багато предки загинули під час війни. Оскільки, з моєї точки зору, національна політика Третього Рейху - приклад абсолютного зла, ірраціонального (вбивати людей за кров - це, по-моєму, ще більша жесть, ніж вбивати за погляди - погляди хоч вибирати можна). Переді мною постало питання про сенс життя при наявності свідомо скоєного зла. Ось живеш ти, живеш, нікому зла не робиш - а потім приходить якийсь психопат з вусами - і тебе стирає. І що, все обнуляється, чи що? А навіщо я тут тоді? Мій сенс - це здохнути в муках незрозуміло за що, навіть не героїчно? Повинно бути в кінці всього цього щось розумне. Якийсь сенс. Чи не теоретичний, а для мене, розумної людини, який ось так от нерозумно і жорстоко гине без найменшої користі. (Достоєвського я тоді ще не читала, я дрібна була.)

Потім стала думати далі: взагалі-то тут і без Голокосту приємного мало. Всі люди страждають. Хтось інвалід з дитинства, хтось втратив кохану, у кого-то, врешті-решт, зуб болить. У кого-то взагалі все є, нічого не болить, але чогось не вистачає. І чого, все приречені на біль більшою чи меншою мірою? А сенс, знову ж?

Потім, взагалі, повинна бути у всього причина. Про Бога, з яким можна вступити в контакт, я тоді ще не думала. Просто - ну у всього є початок, зрозуміло. У кола, звичайно, немає початку, але кожне коло хтось почав малювати з якоїсь точки. Так що в бутті деякого початку світу, причому розумного, яке свідомо початок все це робити, я якось ніколи не сумнівалася, по-моєму, з дитинства, просто до зіткнення зі стражданнями не замислювалася над цим питанням.

Так ось, питання про страждання поставив ще одну жорстку проблему: а взагалі має сенс бути хоч скільки-небудь хорошою людиною? Може, самому стати Гітлером яким? Бачу тільки одна перешкода - якщо вимога бути хорошим встановлює вища, початкова реальність. Тобто Бог. Тому що все, крім нього - умовно і відносно.

Ну ок, допустимо, треба бути хорошим. Але - Він, цей Бог, поставив нас, знову ж таки, в такі умови, що ми за визначенням страждаємо - від болю, нещасливого кохання, від смерті, в кінці кінців. І чого Він від нас тоді вимагає? Він взагалі в цих умовах Сам-то жив? Він в курсі, в яку дірку нас загнав? Так тут людську подобу б зберегти - яке бути хорошим.

Ну і ось тут прийшло на допомогу християнство. Так був. В нашій шкурі. Народився в підворітті, працював руками, не мав постійного місця проживання, а потім по несправедливому звинуваченню єврейських інтелектуалів був страчений корумпованим римським чиновником. За часів Сталіна - був би страчений за несправедливим звинуваченням заздрісних сусідів корумпованим радянським судом. Як тисячі і тисячі людей, засуджених в різні часи по несправедливому звинуваченню неправедним судом.

Ось Він виявився в цьому жахливому світі і залишився Людиною. Це дуже важливо: Він сюди не сверхсильним Гераклом, що не непереможним Термінатором, що не безсмертним Крішною прийшов, а самим звичайним людиною. Народився, жив, був убитий.

Тепер з Ним є про що говорити. Такий Бог може мені якісь моральні претензії пред'являти. Він реально в темі.

І вихід теж є, тому що в кінцевому підсумку Він воскрес. Ну і ми, значить, по Його зразком воскреснемо.

В юності я був атеїстом. Мені здавалося, що віруючі просто бояться смерті, і тому шукають таку картину світу, яка обіцяла б їм, що після смерті буде щось ще. Тепер цікаво згадувати, як емоційна суб'єктивна оцінка релігії і віруючих дозволяла мені легко помічати одне, ігноруючи інше, і підбирати такий набір фактів, який тільки би підтверджував мою тодішню картину світу.

Пізніше в мені щось змінилося, і я став відчувати присутність незримої всеосяжної і люблячої сили, кожен день і годину. Скажете, галюцинація? Але тоді і любов - галюцинація. Це ж просто суб'єктивне відчуття, яке не можна виміряти приладами. І тим не менше любов може абсолютно змінити життя людини. Так само і з почуттям божественної присутності. Начебто знаєш, що батько дивиться, як ти там, в самостійному плаванні, радіє твоїм успіхам і засмучується невдач.

Іноді це почуття сильніше, іноді слабкіше. Пам'ятаю, як одного разу я відчув його з максимальною силою. Справа була в гірському поході. Ідеш, обливаючись потом, по стежках між неймовірних громад. Час, два, три. втомився, мокрий, важко дихаєш. І гостро розумієш, наскільки вічні ці гори: вони адже були точно такими ж мільйон років тому, і будуть такими ж ще багато мільйонів років. А твоє присутність тут - це якийсь ледь помітний, малозначний епізод у їхньому житті. І ти сам - лише маленький згусток слизу, слабкий, крихкий і нікчемний посеред всього цього вічного величезного світу.

І ось в той момент, коли я був уже на самому дні самознищення і усвідомлення об'єктивної безглуздості власного існування, нібито гарячий промінь обпік мою душу. Я відчув: так, я малий і крихкий в порівнянні з цими горами, але я дуже важливий для Всесвіту, тому що я можу усвідомлювати, думати і відчувати. Моя присутність тут потрібно, мене підтримують і за мене хвилюються. І відразу стало тепло і радісно на душі. Ми тут не просто так, все це - не сліпа випадковість, а життя, всупереч Лермонтову - не порожня і дурний жарт.

Пізніше у Толстого в статті "Що таке релігія і в чому сутність її" я знайшов визначення релігії, що пояснює те, що сталося зі мною:

"Справжня релігія є таке згідне з розумом і знаннями людини встановлене їм ставлення до навколишнього його нескінченного життя, яке пов'язує його життя з цієї нескінченністю і керує його вчинками".

Всім атеїстам і матеріалістів рекомендую цю статтю :)

Спочатку через логічні побудови, потім познайомився з чудовими людьми-християнами, потім змінив свої плани на життя-в сенсі змінилися акценти і пріоритети. Тепер моя віра-це спосіб життя який мені допомагає в будь-якому починанні. Відпали багато проблем, вирішення багатьох питань перестало бути складним-адже система цінностей проста і очевидна

Віктор Руденко Відповідає на ваші питання в своїй Прямої лінії

Був такий старець Силуан. Коли йому задавали питання про те, як він прийшов до віри в Бога, він відповідав, шокуючи питається: "Я в Бога не вірю". І трохи помовчавши, додавав: "Я його знаю.".

На мій погляд, є суттєва відмінність між "вірою в Бога" і вірою Богу. Перше передбачає подолання сумніву і боротьбу з невір'ям. Друге ж - стійкий стан впевненого в світобудові сина Загального Отця.

Ми все рано чи пізно приходимо до віри "в" якусь концепцію вищого початку. Що саме там, куди ми спрямовуємо свої надії, - залежить від культурного коду нашої цивілізації, географії нашого народження і досвіду проживання конкретної життя. А ось віра не просто "в" кого-то или что-то, а впевненість в постійному зв'язку з таким Джерелом залишає сумніву в минулому і відкриває для нас Шлях. Тут і смисли, і факти, і весь спектр нашого життя починають прояснюватися світлом заграничності, розкриваючи для нас Творця не як предмет віри, а як Істину - живий досвід наближення до нього.

На мій погляд, кажучи про віру в Бога, слід прояснити два принципових питання:

-виникнення всього сущого

-існування у людини безсмертної душі

Обидва питання не мають відповідей, підтверджених фактами і будь-яка позиція по ним, заснована виключно на вірі.

Я православний християнин. До церкви прийшов декількома роками пізніше, ніж до віри в Бога. Починалося все як кітч і провокація щодо аморфних одногрупників. Приблизно в той же час, в моє інформаційне поле потрапив протодиякон Андрій Кураєв, який в значній мірі змінив для мене образ православного християнства. Поступово прийшло розуміння того, що принципи, які проповідує вчення Христа хороші, правильні і істини. Потім було довгий читання Старого Завіту і зіставлення його з нової та новітньої історією. Згаданий черницею Марією Сеньчуковой Голокост, який для мене, як людини що виріс в Російській культурі, в європейській цивілізації, заснованої на Християнської етики, представляється ілюстрацією колективного божевілля ХХ століття, пробиралися до кісток дикістю. дивним чином максимально органічно лягає в контекст Старий Завіт (Книги Царств), ніби з нього і списаний. Про це говорю не я, але багато шановних рабини, в тому числі рав Олександр Фейгін. У зв'язку євреїв з Богом я лізти не хочу, але такі паралелі і накладення історії на повсякденність залишають сильне враження, підкріплюючи вже сформувалося переконання в тому, що в Біблії написана правда. Екклезіаст так і зовсім звучить власним відлунням.

Зрештою розумієш, що тлінні земне життя дуже коротке, невідомо, коли вона обірветься, а далі. кожному по вірі його, мене чекає Страшний Суд. Добре, що судити нас буде Бог побував на землі, погоджуся з черницею Марією))

Схожі статті