Кальвініст - це

В кінці XVI - початку XVII ст. з реформатство злилося близьке до нього протягом цвинглианства, засноване швейцарським реформатором Ульріхом Цвінглі.

Доктрина, віровчення

Центральна доктрина кальвінізму, з якої раціонально слідують всі інші доктрини - суверенітет Бога. тобто верховна влада Бога у всьому. З цієї доктрини йдуть головні відмінності кальвінізму від інших християнських конфесій (католицизму, православ'я, євангельського протестантизму та ін.):

1.9. Непогрішиме правило тлумачення Писання є саме Писання, і таким чином, коли виникає питання про справжній і повному розумінні будь-якого місця в Писанні (яке не буває багатозначно, але однозначно), слід досліджувати і пізнавати інші місця, що говорять про це більш ясно [2 ].

Серед інших відмінностей кальвінізму від інших християнських конфесій можна відзначити наступні:

  • Визнання богодухновенности тільки Святого Письма - Біблії (див. Sola scriptura), звідки випливає визнання погрішимості будь-яких церковних соборів:

«31.4. Все синоди і собори, що скликаються з апостольських часів, будь то загальні або помісні, можуть помилятися і багато помилялися, тому їх рішення не є самі по собі правилами віри або практичної діяльності, але приймаються на допомогу їм (Ефесян 2:20; Дії 17: 11; 1 Коринтян 2: 5; 2 Коринтян 1:24) »(Вестмінстерському сповіданні віри. Глава 31. Про Синодах і Соборах, пункт 4)

  • Відсутність чернецтва. Тому що, на думку кальвіністів, Бог створив чоловіків і жінок для створення сім'ї і народження дітей:

«І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх. І благословив їх Бог, і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю, і володійте нею »(Біблія, Буття 1:28)
«Радій через дружиною юности твоєї, грудей її та упоявают тебе повсякчас, любов'ю її насолоджуйся постійно» (Біблія, Притчі 5: 18-19)

  • Заперечення необхідності допомоги духовенства у порятунку людей, ліквідація церковної обрядовості (під час богослужіння не звучить протяжна духовна музика, чи не запалюються свічки, в церквах відсутні настінні зображення).
  • Ухвалення доктрини приречення (виходить від Божої волі попередньо встановлених життя людини і всього світу, його порятунку або засудження) (глави 3, 5, 9-11, 17 Вестмінстерського сповідання віри):

«Він обрав нас в Ньому перед заснуванням світу, щоб ми були святі й непорочні перед Ним у любові, призначивши наперед, щоб нас усиновити для Себе Ісусом Христом, за вподобанням волі Своєї ... віруємо за виявленням потужної сили Його» (Біблія, Ефесян 1: 4-5 , 11,19; 2: 4-10)
«Увірували всі, які були в життя вічне» (Дії 13:48)
«Не ви Мене вибрали, а Я вас обрав» (Івана 15:16)
«Я буду хвалити Тебе, Отче, Господи неба й землі, що Ти втаїв це від премудрих і розумних і відкрив те немовлятам Так, Отче, бо так було до вподоби »(Мф. 11: 25-26)

  • Визнаючи доктрину про подвійне приречення, кальвіністи проте кажуть, що порятунок подається тільки через віру в Христа і справи віри для спасіння не потрібні, але по ним визначається істинна твоя віра чи ні. Є справи, значить є віра.

Врятований чоловік має іншу природу. Як гусениця змінилася і перетворилася на метелика, і вже більше фізично не може бути гусеницею, також і істинно врятований Христом грішник в принципі має іншу природу - він ненавидить гріх (тобто порушення Закону Мойсеєва), хоче творити добро, і не хоче повертатися до зла . Кажучи коротко, в кальвіністському богослов'ї врятованим називається людина, яка: 1. пізнав свої гріхи через проповідь і уважне вивчення Закону Мойсеєвого (перші 5 книг Біблії і їх тлумачення в інших книгах Біблії) ( "Законом бо гріх пізнається" (Римлян 3:20) ) 2. знову-таки через проповідь і вивчення Біблії він пізнав святість Бога, Який не терпить навіть один гріх, бо Адаму і Єві було досить одного гріха, щоб назавжди бути вигнаними з раю (вони з'їли заборонений плід, замість того, щоб займатися любов'ю і народжувати дітей, виконуючи за Овед Божу "Плодіться і размножаётесь" (Буття 1:28) 3. він пізнав суд Божий - що всякий гріх несумісний зі святістю Бога, а тому проклятий Богом і тому за свої гріхи кожен грішник згідно з Законом Божим гідний смерті і пекла (Буття 2: 17; 3: 17-19) 4. він усвідомив милість Божу в Христі - що безгрішний Спаситель Ісус Христос помер на хресті замість нього за його гріхи, в чому полягає абсолютно незаслужений їм дар Божий вибачення його гріхів тільки по благодаті Божої.

Примітки