Книга «хрещення і воцерковлення»

Мета життя православного християнина - з'єднання з Богом. Слово релігія так і перекладається з латинської мови - відновлення зв'язку. Звідси і слово ліга (в музичній грамоті дуга, що з'єднує ноти).

Християнська релігія також називається православною вірою. Слова віра, довіра, впевненість однокореневі. Ми віримо в Бога і довіряємо Йому, у нас є впевненість, що Господь завжди поруч, завжди близько і ніколи не залишить своїх чад, хто звертається до Нього. Саме впевненість, а не самовпевненість, то є надія тільки на свої власні немічні сили. Християнин знає, що в його житті діє промисел Божий, який веде його, навіть часом через складні випробування, до спасіння. І тому православний не самотній в цьому світі. Навіть якщо друзі і близькі відвернуться від нього, Бог ніколи його не залишить. Цим він відрізняється від людей невіруючих або маловірних. Їхнє життя - це постійний стрес, напруга, страх: як вижити в цьому жорстокому світі, що буде завтра і т.д. У православної людини не повинно бути страху перед сьогоденням і майбутнім, досконала любов до Бога, віра в Нього «виганяє страх» (1 Ів. 4:18). Але віра це не просто визнання того, що існує якийсь космічний Розум, Абсолют, це живий зв'язок з Живим Богом.

Без віри неможливо дію жодного таїнства або навіть обряду. Благодать Божа зцілювальна і зміцнює нас подається тільки по нашій особистій вірі. Священнодійство це не магічний ритуал: щось там за нас зробили, і тепер у нас все буде добре. Ні, потрібно відкрити своє серце Богу, особисто звернутися до Нього. «Хто увірує й охриститься, той буде спасенний; а хто не увірує, засуджений буде »(Мк. 16:16).

На жаль, дуже багато сучасних людей, які вважають себе православними, приступають до таїнств і іншим священнодіянь без розуміння, віри і особистого звернення до Бога. Про всяк випадок хрестять дітей, з моди або поваги до традицій вінчаються і ходять в храм на Великдень.

Якщо ми звернемося до Євангелія, то побачимо, що Господь робить чудеса, зцілення тільки по вірі хто звертається до Нього, або по вірі тих людей, які просять за недужих. Наприклад, одного разу Христос навчав народ в якомусь будинку і до цього будинку принесли розслабленого, паралізованої людини. Не маючи можливості через натовп увійти в будинок, що принесли розібрали покрівлю та спустили ліжко з хворим через дах. «Ісус, побачивши їхню віру, каже розслабленому: Відпускаються, прощаються тобі гріхи твої» (Мк.2: 3-12). І зцілив його. Тобто чудо відбулося по вірі друзів розслабленого, які дуже хотіли його зцілення.

А ось приклад особистого звернення. Одна жінка, яка страждала кровотечею 12 років і витратила все маєток на лікарів, мала міцну віру в те, що, тільки доторкнувшись до одягу Спасителя, вона отримає зцілення. І її віра не була осоромлена. Доторкнувшись до ризи Христа, вона отримала зцілення. Сам Господь похвалив її віру, сказавши: «Дочко, твоя Віра твоя спасла тебе »(Мф. 9: 20-22). І таких прикладів в Святому Письмі можна знайти чимало.

Найголовніше питання: як стежити віру і як зміцнити її в своєму серці? Віра здобувається через звернення до Бога, через молитву. Молячись, людина починає відчувати присутність Божу у своєму житті, і йому вже не потрібні інші докази Буття Божого, він знає, що звертаючись з молитвою до Господа, він отримує по своїй молитві. Друге, ніж зміцнюється віра - це вдячністю Богові. Необхідно помічати у своєму житті благодіяння і дари Божі, проливається на нас.

Притому дякувати Господу потрібно не тільки за приємні моменти життя, але і за їх посилають випробування. «Сталося хороше, благословляй Бога, і хороше залишиться. Сталося погане, благословляй Бога і погане припиниться. Слава Богу за все! », - говорить святитель Іоанн Златоуст.

Отже, молитва для православного християнина це спосіб з'єднання з Богом, бесіда, спілкування з Ним. Звернення до Господа в молитві - потреба душі віруючої людини, недарма Святі отці називали молитву диханням душі.

Виконуючи щоденне молитовне правило, потрібно пам'ятати про дві речі.

Молитви подяки також містяться в молитовнику, їх читають, дякуючи Богові за Його благодіяння.

У молитовному житті повинна бути регулярність і дисципліна. Щоденне молитовне правило не можна опускати і молитися тільки тоді, коли захочеться і буде настрій. Християнин - воїн Христов, в хрещенні він приймає присягу на вірність Господу. І життя всякого воїна, солдата називається службою і будується за особливим розпорядком і статутом. У службі неприпустимі самочинство і лінь. І православна людина також несе свою службу. Молитовне правило це не тільки спілкування з Богом, яке повинно бути потребою душі, це ще й служба Богу, і проходить ця служба за статутами Церкви.

Крім ранкових молитов, які християни читають, просячи у Бога благословення на день прийдешній, і дякують Йому за ніч пройшла, крім вечірнього правила, яке готує нас до сну і також є сповіданням гріхів минулого дня, тобто має покаянний характер, весь день православного людини повинен бути натхненний пам'яттю про Бога. Ця пам'ять дуже добре зміцнюється молитвою «Без Мене не можете робити нічого» (Ін. 15: 5), - говорить Господь. І будь-яка справа, навіть найпростіше, потрібно починати з хоча б короткої молитви про призиванні допомоги Божої на наші труди.

Можна почути таку думку: навіщо набридати Богу своїми проханнями, молитвами, Господь тепер знає, в чому ми маємо потребу. Звертатися до Бога потрібно лише в особливих випадках, коли це дійсно необхідно.

Таку думку є простим виправданням власних лінощів. Ми не можемо набриднути Богу своїми молитвами. Він - Отець наш Небесний і як всякому Отця Йому хочеться, щоб Його діти спілкувалися з Ним, зверталися до Нього. І Божа благодать і милість до нас не може збідніти ніколи, скільки б ми не зверталися до Бога.

На цю тему існує одна притча.

У будинку одних багатих людей перестали молитися перед їжею. Одного разу до них в гості прийшов священик. Стіл накрили дуже вишукано, дістали найкращі страви і подали краще питво. Сім'я сіла за стіл. Всі дивилися на священика і думали, що тепер він помолиться перед їжею. Але священик сказав: «Батько сімейства повинен молитися за столом, адже він перший молитовник в сім'ї».

Настав неприємне мовчання, тому що в цій родині ніхто не молився. Батько відкашлявся і сказав: «Знаєте, дорогий отче, ми не молимося, тому що в молитві перед їжею завжди повторюється одне і те ж. Молитви за звичкою - це пусті балачки. Ці повторення кожен день, кожен рік, тому ми більше не молимося.

Священик здивовано подивився на всіх, але тут семирічна дівчинка сказала: «Папа, невже мені не потрібно більше щоранку приходити до тебе і говорити« доброго ранку »?