Курсова робота філософія свободи Миколи Бердяєва

2. Філософія Бердяєва.

3.1 Персоналізм Бердяєва.

3.2 Бог і свобода.

3.3 Свобода особистості.

Якщо хто з вас здається, що він мудрий в цім віці, нехай стане нерозумним, щоб бути мудрим. Бо мудрість світу цього є безумство перед Богом ...

Перше послання до Коринтян Св. Апостола Павла

* Первинну ірраціональну свободу, тобто чисту довільність.

* Раціональну свободу, тобто виконання морального обов'язку.

Бердяєв переконаний, що справжня свобода нічим не обмежена, вона не може контролюватися навіть Богом, бо вона первее Бога. Свобода може бути спрямована як на добрі, так і на злі вчинки. Тільки моральний закон і віра в Бога можуть направити вільну діяльність в русло добра.

Яскравим виразом його поглядів стала книга "Філософія свободи", що вийшла в 1911 році. У цій книзі він доводить, що вся філософія породжена релігією, тому відмовлятися від віри в бога, як підстави будь-якого світогляду значить обмежувати свій погляд на світ. "Зречення від розуму світу цього - безумство в Бога є вищий подвиг свободи, а не рабство і мракобісся : зреченням від малого розуму, подоланням обмеженості логіки знаходиться розум великий. "Однак він не визнає за офіційною православною церквою права диктувати своє розуміння світу і бога кому - би там не було. Зрозуміти Бога не можна логічними міркуваннями. Бог сам обирає того, хто може свідчити про нього, і дає йому велике чудо Об'явлення. Бог сам розповідає про себе вустами євангелістів і пророків. Дійсно, якщо ми звернемося до Біблії, то побачимо, що все знання, які отримані людьми від Бога отримані в акті містичного одкровення. Наприклад, Мойсею він диктує 10 заповідей, Марії і Йосипу благовіствує про народження Ісуса, Іоанну показує кінець світу і т.д. Саме таке знання Н. А. Бердяєв вважає вищим у порівнянні з тим, що ми називаємо наукою. Але тільки істинної вільна людина, вільний духовно може осягнути вищу істину, тому Н. А. Бердяєв і називає свою книгу "Філософією свободи".

3.1 Персоналізм Бердяєва.

На думку російського філософа Г.П. Федотова, "чотири поняття, взаємно пов'язаних, по суті, різні аспекти однієї ідеї, визначають релігійну тему Бердяєва: Особистість, Дух, Свобода і Творчість".

Філософія Бердяєва носить персоналистический характер; він прихильник цінностей індивідуалізму. "Істинне розв'язання проблеми реальності, проблеми свободи, проблеми особистості - ось справжнє випробування для будь-якої філософії", - вважає він. Н.О. Лоський пише: "Особливо ж Бердяєв цікавиться проблемами особистості. Вона не частина суспільства, навпаки, суспільство - тільки частина або аспект особистості. Особистість - не частина космосу, навпаки, космос-частина людської особистості." Бердяєв був поглинений екзистенціальним інтересом до людини, в "Самопізнанні" він зазначає: ". Екзистенційна філософія. Розуміє філософію як пізнання людського існування і пізнання світу через людське існування." Однак, на відміну від інших філософів екзистенціалістів, письменник не задовольняється співпереживанням, його хвилює не так трагедія людського існування, скільки свобода людської особистості і людської творчості. "Свобода для мене первинні буття. Своєрідність мого філософського типу, перш за все в тому, що я поклав в основу філософії не буття, а свободу." Свобода, особистість, творчість лежать в основі мого світовідчування і світогляду ", - пише Бердяєв. Він онтологізірует свободу, виводить за рамки звичайних проблем філософії. Свобода, своїм корінням йде в ірраціональну і трансцендентну безосновность, є для нього вихідною і визначальною реальністю людського існування. Бердяєв пише: "свободу не можна ні з чого вивести, у ній мож про лише спочатку перебувати. "

Філософа хвилює проблема теодицеї, тобто примирення зла світу (об'єктивації) з існуванням Бога, яка для нього також пов'язана з проблемою свободи. Бердяєв вважає, що "важко примирити існування всемогутнього і всеблагого Бога зі злом і стражданнями світу". Таким чином, він приходить "до неминучості допустити існування Нестворений свободи". "Свобода не створена Богом, але він сам народжується. З волі і з цієї ж волі, з Ніщо, що потенційно містить в собі Все, він творить світ." "Є якийсь початковий витік, ключ буття, з якого б'є вічний потік. В ньому відбувається акт Богорожденія". "Бог присутній лише в свободі і діє лише через свободу", - ось думка письменника. Ця ідея несе в Бердяєва подвійну службу: пояснює наявність зла у світі ( "нествореним свобода пояснює. Виникнення зла") і визначає свободу людини не тільки по відношенню до світу, а й до Бога. Така концепція свободи важко пріміріма з розумінням Бога як істоти Абсолютного. Так як свобода не створена Богом, він не має владу над свободою. Свобода є первинною по відношенню до добра і зла, вона обумовлює можливість як добра, так і зла. Тому Бог-Творець всесильний над буттям, але не володіє ніякою владою над небуттям, над Нестворений свободою. Ця безодня первинної свободи, спочатку попередньої Богу, є джерелом зла. Бердяєв не міг, подібно Соловйову, покласти відповідальність за зло в світі на Бога ( "Покласти на Творця відповідальність за зло творіння є найбільший з спокус духу зла.".) Але він в рівній мірі не приймав християнську схему, вкорінюються зло в самій людині. Він вважав за краще абсолютизувати свободу, відокремити її від Бога і людини, щоб тим самим онтологизировать зло, занурити його в добитійственной хаос. Це відкривало шлях до гармонізації буття, яка здійснювалася за допомогою творчості. Але оскільки творчість, на переконання філософа, також виникає з волі, то саме протиборство зла і творчості складає сутність нової релігійної епохи - епохи "третього одкровення", чеканням якої наповнена більшість творів Бердяєва.

Н.О. Лоський вважає, що Бердяєв "відкидає всемогутність Бога і стверджує, що Бог не творить волі істот всесвіту, які виникають з Ungrund, а просто допомагає тому, щоб воля ставала добром. До цього висновку він прийшов завдяки своєму переконання в тому, що свобода не може бути створена і що якби це було так, то Бог був би відповідальним за всесвітнє зло. тоді. теодіцея була б неможливою. зло з'являється тоді, коли ірраціональна свобода призводить до порушення божественної ієрархії буття і до відпадання Бога через гординю духу, желающег поставити себе на місце Бога. "

3.3 Свобода особистості.

"Персоналістичної революція", до якої прагнув філософ, "означає повалення влади об'єктивації, руйнування природної необхідності, звільнення суб'єктів-особистостей, прорив до іншого. Духовного світу". Подолання об'єктивації зв'язується Бердяєвим не так зі порятунком, скільки з творчістю як "виявленням надлишкової любові людини до Бога", відповіддю його "на Божий поклик, на Боже очікування".

Таким чином, погляд Бердяєва на проблему свободи людської особистості мені представляється наступним. Особистість - це ноуменальний центр світобудови, що виявляється через виявлення нескінченності і всеоб'емлімості духу конкретної людини. Навіть трансцендентне відкривається в дусі і через дух особистості. Однак властива їй свобода двоїста: вона дана людині і від Бога як просвітлена свобода до добра, істини, краси, вічності і від Божественного "ніщо", яке містить в собі можливість зла і відпадання від Бога.

Схожі статті