Ми бачимо, тому що бог бачить нас

Ми бачимо, тому що бог бачить нас

Землі Тульської прозябеніе, /
граду Москви ангелоподібні войовниці /
Блаженна стариця Матрона. /
Від народження в сліпоти тілесних до кінця своїх днів стояла також. /
Але від Бога щедро духовний зір Себе прийняла, /
прозорлівіце і молитвенице. /
Особливо даром зцілення хвороб стежити. /
Допомагай усім з вірою до тебе притекающим і тим, хто просить у болезнех душевних і тілесних, /
радосте наша.

Протоієрей Олександр Шаргунов

П онімаем ми, що значить бути сліпим від народження, жити завжди в безпросветной пітьмі? Від цього не можна втекти - немає нічого і нікого, і є тільки тьма без кінця, за якої вічна тьма після смерті. Матронушка була не просто сліпа, у неї зовсім не було очей. Очні западини закривалися щільно зімкнутими століттями, як у тій білого птаха, що бачила її мати уві сні перед її народженням.

У шостий тиждень після Пасхи, в Неділю про сліпого, ми можемо почути пояснення Господа, що означають страждання блаженної Матрони. Хто згрішив, він чи батьки його? - запитують з тривогою учні Господа про людину, сліпому від народження (Ін. 9: 2). Всі біди пов'язані з гріхом, навіть землетруси, повені та посухи - через наших гріхів, і є таємничий закон правди, за яким покарання за гріхи буває до третього і четвертого роду, а милість Божа праведному простягається на тисячу родів. Однак закон цей завжди таємний і таємничий, і ми повинні остерігатися робити прямолінійні висновки. Хіба марно нарікає Проповідник про те, що настільки часто праведники зазнають лиха, а нечестиві благоденствує! Тут - точка спотикання для дуже багатьох людей, не тільки для вчорашніх професійних атеїстів, які заперечують існування Бога через страшні страждань і несправедливості у світі, хоча в самому їх обурення можна побачити часом добру сліпоту, неусвідомлене прагнення до Бога - наше бажання досконалості, вищої справедливості є вже певне світло Божий всередині нас.

Один тяжкохворий молодий чоловік розповідав, як в дитинстві він був благочестивим хлопчиком, часто ходив до церкви, і йому дано було дізнатися, що таке благодать, як милостивий Господь. Але потім з ним трапилася біда: він впав з дерева і був назавжди паралізований. Спочатку це було нестерпно страшно - він був великий і сильний, сором і гнів закипали в ньому. Протягом місяців він ображав Бога. Те, що з ним сталося, він зрозумів через молитву. Одного разу він сказав собі: до цього нещасного випадку я знав, що Бог мене любить, що ж змінилося зараз? І поступово він став все усвідомлювати. Йому стало зовсім ясно, що Бог торкнувся його особисто і що Він хоче йому щось сказати через цю хворобу. І він молився, щоб увійти в думка Божу, в Його Промисел про нього, і побачити, що він страждає не дарма. І йому стали відкриватися гріхи, в яких він жив. Йому треба було їх пізнати - це те, що удаляло його від Бога. Може бути, хтось скаже: які у хлопчика можуть бути особливі гріхи? Але ми знаємо, що святі в міру наближення до світла Христову все більш виявляються здатними бачити свою гріховність. Іноді він говорив Господу: «Якщо я, зцілилися, знову почну віддалятися від Тебе, я вважаю за краще не зцілюватися», - і тому навіть смерть була йому вже не страшна. Зрештою, вона не є справжнє зло, вона дає нам можливість йти до Бога.

Якби знав людина, говорить преподобний Серафим Саровський, що означає побачити Бога, то погодився б йти до Нього через будь-яку темряву. Страждання бувають різні, але найжахливіше - страх, що ти назавжди позбудешся Божественного світла, тому що ти вже не відчуваєш зв'язку з Богом. Багато хто думає, що шлях до Бога - весь сяйво, мир і радість, але Бог, давши один раз побачити світло, відчуває душу. Одна справа - прийняти Бога в Його особистому одкровенні, з радістю і радістю, і інше - йти, як Бог веде, поки душа не навчиться зі смиренням відповідати на волю Божу. Сяючий світло, який відкрив чудовий світ, тьмяніє, не дивлячись на всі наші зусилля зберегти вірність Господу, і все, що залишається, - це віра. Це випробування може бути довгим, іноді перемежовуючись з короткими словами втіхи, після яких душа може занурюватися в ще більший морок.

У деяких випадках ця тьма може бути пов'язана з несприятливими зовнішніми обставинами: розлад у родині, хвороби, повні невдачі в справах, нещасний випадок. І тут виникає спокуса - пояснити нашу тьму зовнішніми труднощами. Ми повинні проникнути набагато глибше, ніж скорботи земного існування, якщо хочемо подолати темряву душі. Тільки так може відкритися тьма богооставленности розп'ятого Христа, без якої немає світла Воскресіння. Тільки на цьому шляху можливо справжнє прозріння душі в її здатності залишатися з Господом, якими б нестерпними не були зовнішні обставини, в її здатності співчуття до всіх, у темряві і тіні смертної сидить.

На сімнадцятому році Матрона позбулася можливості ходити: у неї раптово віднялися ноги. До кінця днів своїх вона була «сидячій». І сидіння її - в різних будинках, квартирах і підвалах, де вона знаходила притулок, - тривало ще п'ятдесят років. Вона ніколи не нарікала через своєї недуги, а смиренно несла цей тяжкий хрест, даний їй від Бога. Коли вона переїхала в Москву, почалися поневіряння по рідним і знайомим. Часом їй доводилося жити у людей, які належали до неї вороже. З житлом у Москві було важко, вибирати не доводилося. Майже всюди Матрона жила без прописки, кілька разів дивом уникла арешту.

Ми живемо в особливі часи, і людям дано дізнатися особливі скорботи: вічна тьма, тобто саме мерзенне зло, яке приховано загрожує душі, поки вона до кінця не звільниться від гріха, абсолютно відкрито присутній сьогодні в зовнішньому світі. Настає ніч, «вже пізніше, ніж здається», як то кажуть. Мільйони людей народжуються сліпими, їх провина, або їх батьків в цьому вина, що вони народжуються і живуть все життя в пітьмі безбожництва? І сьогодні все робиться, щоб ця найстрашніша сліпота була як би природною для людини.

Бачачи євангельського слепорождённого, Христос не підкреслює зв'язку між гріхом і стражданням, між гріхом і сліпотою, як Він це зазвичай робить. Він каже, що це сталося, щоб з'явилася на ньому слава Божа. Що нам робити, як Бога молити, щоб бути присутністю Христовим в світі, щоб слава Божа відкрилася людям? Коли життя завдає нам страшного удару, ми повинні показати світу, як християни можуть жити і як, якщо треба, - вмирати.

У житії блаженної Матрони наводиться така розповідь. Одного разу прийшов міліціонер забирати Матрону, а вона йому і каже: «Іди, іди скоріше, у тебе нещастя в будинку! А сліпа від тебе нікуди не дінеться, я сиджу на ліжку, нікуди не ходжу ». Він послухався. Поїхав додому, а у нього дружина від керогази обгоріла. Але він встиг довезти її до лікарні. Приходить він на наступний день на роботу, а у нього питають: «Ну що, сліпу забрав?» А він відповідає: «Сліпу я забирати ніколи не буду. Якщо б сліпа мені не сказала, я б дружину втратив, а так я її все-таки в лікарню встиг відвезти ».

У день Матронушка приймала до сорока чоловік. Люди приходили зі своїми бідами, душевної і тілесної болем. Вона нікому не відмовляла в допомозі, окрім тих, хто приходив з лукавим наміром. Інші бачили в матінці «народну цілительку», яка в силах зняти порчу або пристріт, але після спілкування з нею розуміли, що перед ними Божа людина, і зверталися до Церкви, до її рятівним таїнств. Допомога її людям була безкористной, вона ні з кого нічого не брала. Кожен день прожитого нею життя - потік скорбот і печалей приходять людей.

Ніхто не може прозріти, ніхто не може бачити без світла - зцілює тільки світло, тільки любов. Доки Я в світі, Я Світло для світу. - каже Христос (Ін. 9: 5), і ми повинні бути, по слову Його, по дару Його, світлом світу, щоб інші прозріли. Однак ніхто з нас не може стати світлом, поки не пройде через власну темряву, намагаючись здолати її, до кінця, до темряви хреста, в якій тьма всіх від віку сліпих, до темряви Хреста Христового, і значить - до світла Хреста Його і Воскресіння.

Один погляд Христа зцілює - якби ти міг подивитися Йому в очі! І твій брат, твій ближній - як він прекрасний, якби ти міг бачити! Якби ти міг прозріти і в кожному обличчі людському дізнатися Христа святе Обличчя!

Схожі статті