Місія повернення до Бога

Дві сторони віри

Сергій Худієв, Київ

Іноді люди висловлюють здивування - як віра в певний набір тверджень про Бога, про Його відносинах зі світом, про Його план порятунку може визначати вічну долю людини? Сама по собі віра в набір тверджень (як завгодно справжніх) не рятує. Рятує Христос, коли ми довіряємо наше життя Йому. Але розглянемо це докладніше.

Слово "віра" може використовуватися в двох сенсах - як приватне надія і як сповідування доктрини, прихильність набору доктринальних тверджень, їх можна назвати "особистої" і "догматичної" вірою. Про особисте сподіванні добре говорить, наприклад, св.Феофан Затворник в тлумаченні на послання до Римлян:
"Вірити - значить: затверджуватися на кого вірою, з непохитною впевненістю покладатися на кого, силою віри в кого перейматися таким же почуттям безпеки, яким виконаний той, хто стоїть на гранітному кручі, серед бурхливих навколо нього хвиль. Віруючий тому буде той, хто все належне робить, але впевненість у спасінні і виправдання засновує нема на справах, а на вірі в Бога; вірує, що Той, Кому він служить всією душею і всім серцем, по милістю не допустить його загинути, - врятує і виправдає ".

Віруючий тут довіряє Особистості - "Той, Кому він служить всією душею і всім серцем, по милістю не допустить його загинути, - врятує і виправдає". Це особиста надія не може існувати без догматичної віри. Ви не можете покладати надію свого порятунку на кого-то, не цікавлячись, хто це, а будь-яка молитва, звернена до Христа, вже неминуче догматична. Така віра з необхідністю проявляється в слухняності Христу - тобто в Хрещенні, Євхаристії та зберіганні заповідей.

Однак зворотне невірно - хоча віра як приватне надія не може існувати без догматичної віри, догматична віра може існувати без особистого сподівання. Можна сповідувати правильні догмати, приступати до Таїнств і вести в цілому моральну життя, не маючи особистого сподівання на Христа - і навіть не знаючи, що воно потрібно.

Але рятівна віра в біблійному контексті - це саме віра-надія, довіра до особистості Ісуса Христа. Все інше - догмати, таїнства, весь лад християнського життя, випливає з цього сподівання. Повірити в Христа - значить довіритися Особистості і прийняти все, що з цього випливає.

Схожі статті